Autor Wątek: Do czego służy forum RAV4?  (Przeczytany 6393 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Do czego służy forum RAV4?
« dnia: 21 Marca 2023, 08:25:43 »
Od jakiegoś czasu filtruję nowości na forum, ale przestałem się wypowiadać. Ze smutkiem zauważam, że forum techniczne dotyczące RAV 4 powoli zmienia się w plotkarskie, gdzie kupa wyjazdów personalnych zabierających miejsce i zaśmiecających wątki, a coraz mniej ważnych informacji. Może pora to zmienić?

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
Odp: Do czego służy forum RAV4?
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Marca 2023, 08:45:27 »
Jestem za , aby  uporządkować  to ględzenie i założyć osobny temat na takie dyskusje.

Wysłane z mojego RMX3393 przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Marca 2023, 12:45:47 »
Ja też jestem podobnego zdania. Dobrze że od czasu do czasu jest trochę konkretów.
Jakieś 2 lata temu forum żyło informacjami o modyfikacjach, usprawnienich, bolączkach i sposobach radzenia sobie z nimi, poradami ... itp.
Może te tematy się już po prostu wyczerpały?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Marca 2023, 13:10:08 »
Ja też jestem podobnego zdania. Dobrze że od czasu do czasu jest trochę konkretów.
Jakieś 2 lata temu forum żyło informacjami o modyfikacjach, usprawnienich, bolączkach i sposobach radzenia sobie z nimi, poradami ... itp.
Może te tematy się już po prostu wyczerpały?

Mi się jeszcze wydaje, że robienie wszystkich modyfikacji w jednym temacie jest bardzo niewygodne dla nowego użytkownika, bo jest temat, w którym jest 190 stron różnych modyfikacji, gdzie każda modyfikacja powinna być rozpisana na osobny temat.
Plus połowa tematów dotyczących rav4 generacji 5 jest w części ogólnej, a reszta w odpowiednim pod forum.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Marca 2023, 13:39:34 »
Dla mnie powinno być wszystko posegregowane.

- Wnętrze
- Dodatki akcesoryjne
- Oświetlenie
Itp.

Po drugie , zrobić osobny temat na dyskusję, a nie w każdym temacie jest jeden wielki śmietnik , bo temu się śrubka nie podoba lub dlaczego tak ,a nie inaczej to przykręciłeś lub zrobiłeś i się zaczyna jedna wielka dyskusja która się ciągnie przez 20 stron tematu...

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Marca 2023, 13:53:36 »
Podzielam Wasze zdanie. Osobiście też nie rozumiem rozdzialu na rav4 i TNGA gdzie tematy w jednym i drugim dziale dotyczą głównie TNGA a nikt ich nie przenosi :) niepotrzebnie jest ten dzial wydzielony

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Marca 2023, 13:58:08 »
Podzielam Wasze zdanie. Osobiście też nie rozumiem rozdzialu na rav4 i TNGA gdzie tematy w jednym i drugim dziale dotyczą głównie TNGA a nikt ich nie przenosi  niepotrzebnie jest ten dzial wydzielony
Zgadzam się w 100%.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Marca 2023, 15:48:27 »
zamysl byl szlachetny, tylko życie pokazało ze prawie nikt nie chce pisać o starszych modelach. już o czwórce chyba tylko ja przez świeży sentyment wspominam, cóż dopiero te starsze..

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Marca 2023, 16:37:00 »
Dla mnie powinno być wszystko posegregowane.

- Wnętrze
- Dodatki akcesoryjne
- Oświetlenie
Itp.

Po drugie , zrobić osobny temat na dyskusję, a nie w każdym temacie jest jeden wielki śmietnik , bo temu się śrubka nie podoba lub dlaczego tak ,a nie inaczej to przykręciłeś lub zrobiłeś i się zaczyna jedna wielka dyskusja która się ciągnie przez 20 stron tematu...
Popieram w 100%.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Marca 2023, 17:06:30 »
Mi się jeszcze wydaje, że robienie wszystkich modyfikacji w jednym temacie jest bardzo niewygodne dla nowego użytkownika, bo jest temat, w którym jest 190 stron różnych modyfikacji, gdzie każda modyfikacja powinna być rozpisana na osobny temat
Zgadzam się w 100% tam jest jeden wielki śmietnik przeplatany wartościowymi informacjami, tylko jak to zmienić? Ktoś to podzieli?

Podzielam Wasze zdanie. Osobiście też nie rozumiem rozdzialu na rav4 i TNGA gdzie tematy w jednym i drugim dziale dotyczą głównie TNGA a nikt ich nie przenosi :) niepotrzebnie jest ten dzial wydzielony

Ja na początku nie wiedziałem co to w ogóle jest TNGA:P

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Marca 2023, 17:07:21 »
Od tego jest Moderacja Forum i czas potrzebny na porządek

Offline stalowy22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Slection
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Marca 2023, 22:50:53 »
Z uwagi na to co piszecie powyżej, mniej zaglądam tutaj i buduje swoje forum o RAV4...doświadczenia przeniosłem z innego forum, które rozwijałem przez ostatnie 6 lat.

Utrzymanie porządku to nie jest łatwy temat, tym niemniej są i na to sposoby.
« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2023, 22:52:37 wysłana przez stalowy22 »
RAV 4 Selection - 222 KM

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Marca 2023, 23:29:20 »
Z uwagi na to co piszecie powyżej, mniej zaglądam tutaj i buduje swoje forum o RAV4...doświadczenia przeniosłem z innego forum, które rozwijałem przez ostatnie 6 lat.

Utrzymanie porządku to nie jest łatwy temat, tym niemniej są i na to sposoby.
Jakie? blokowanie? Zawieszanie? Banowanie? To ostateczność mi się wydaje.

Wiele grup przeniosło się na FB co wg. mnie nie jest dobrym rozwiązaniem bo mimo świetnej dostępności jak to FB to tematy giną i płyną jak rzeka.

Byłem niegdyś moderatorem dużej grupy technicznej, obecnie 3 grup na FB skupiających kilka tysięcy ludzi i przyznaje, że nie jest to łatwe. Trzeba po prostu być aktywnym i często sprawdzać zgłoszenia od użytkowników. Tutaj mam wrażenie moderacji jako takiej nie ma. Musiał bym sprawdzić kto jest moderatorem bo nie wiem :) Nie ma go w naszych wątkach, aczkolwiek admin kiedyś mi pomógł. Z poślizgiem, ale pomógł.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Marca 2023, 06:26:02 »
Ktoś już tu założył że 2 lata temu forum rav4 i się nie przyjęło.

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline stalowy22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Slection
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Marca 2023, 09:29:28 »
Jakie? blokowanie? Zawieszanie? Banowanie? To ostateczność mi się wydaje.

Wiele grup przeniosło się na FB co wg. mnie nie jest dobrym rozwiązaniem bo mimo świetnej dostępności jak to FB to tematy giną i płyną jak rzeka.

Byłem niegdyś moderatorem dużej grupy technicznej, obecnie 3 grup na FB skupiających kilka tysięcy ludzi i przyznaje, że nie jest to łatwe. Trzeba po prostu być aktywnym i często sprawdzać zgłoszenia od użytkowników. Tutaj mam wrażenie moderacji jako takiej nie ma. Musiał bym sprawdzić kto jest moderatorem bo nie wiem :) Nie ma go w naszych wątkach, aczkolwiek admin kiedyś mi pomógł. Z poślizgiem, ale pomógł.

Nie jest łatwe, tak jak piszesz, Blokowanie, Banowanie i Zawieszanie to ostateczność, najważniejsze jest zaangażowanie w tematy które się pojawiają na forum i uczestniczenie w życiu tego forum.

Dla mnie w momencie w którym miałem poprzednie auto logiczne było wytworzenie miejsca w którym będę mógł bardzo aktywnie o nim rozmawiać, niestety fora internetowe były skupione na całym przekroju modelowym danego producenta. Podobnie mamy tutaj, to sprawia, że z jednej strony masz dużo userów ale z drugiej strony ciężko zapanować nad jakością treści na każdym z poddziałów. Z FB mam podobny problem, na szybko może coś znajdziesz pod warunkiem że ktoś o tym wspomni, a później pojawia się szukanie, lupka etc. i teksty że to już było...z drugiej strony na forum wertowanie 50 stron wątku również nie jest przyjemne jak musisz na szybko znaleźć odpowiedź.

Tym niemniej właśnie dlatego sam sobie stworzyłem forum i bez specjalnego ciśnienia będę akumulował sobie tam wiedzę....jak ktoś będzie chciał dołączyć to je wynajdzie w necie...moje założenie jest takie, że musi dotyczyć tylko i wyłącznie modelu, którym obecnie jeżdżę...wtedy mam pewność, że nie piszę o głupotach i mogę się sam angażować w dyskusję.
RAV 4 Selection - 222 KM

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl