Autor Wątek: Zbiornik paliwa a dystans (range)  (Przeczytany 4163 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcinnkk

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4 2022
Zbiornik paliwa a dystans (range)
« dnia: 24 Marca 2023, 11:22:18 »
Koledzy,

Na wstępie chciałbym się przywitać i  pozdrowić:). Od tygodnia użytkuje RAV4 - model 2022 (wcześniej Superb 2018 - 4x4 272km).
Jest spora różnica w użytkowaniu ale jeden problem nie daje mi spokoju.
Zrobiłem już 2000km i dziwi mnie jedna przypadłość.
Komputer pokładowy pokazuje zasięg 50km (cała trasa to prędkość na tempomacie 135km/h, przy szybszej jeździe własnych myśli nie słyszę), a do zbiornika na Orlenie wlałem 43,5L. Czyli jeszcze było około 12litrów a zasięg pokazuje tylko na 50km.
Pytałem wczoraj w ASO aby mi skalibrowali czujnik poziomu paliwa, to odpowiedź nie jest prosta.... ogólnie Toyota niby tak ma. Dla mnie który jeździł VW, Skodą, Accordem, Focusem to jakiś absurd.
Podobno Toyka musi mieć jakiś zapas paliwa z powodu tego, że jest hybrydą a przy np 3-4 litrach w zbiorniku blokuje jazdę i trzeba podobno ją OBD odblokowywać. Dziwna sprawa bo jak dostałem auto z salonu to jak podjechałem na stacje to wlałem 54,4L i żadnych błędów nie było.
Pytanie jak to u Was wygląda? Ile tak naprawdę można przejechać, czy pojawia się jakąś rezerwa po zejściu do 0 na zasięgu?

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: Zbiornik paliwa a dystans (range)
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Marca 2023, 11:27:23 »
Po zejściu do 0 jest jeszcze kilkadziesiąt km zasięgu. Ten temat był już na forum wałkowany, jest film na yt jak w stanach testują wyjechanie zbiornika do 0. Faktycznie jest blokada, natomiast raczej jak silnik zgaśnie bez paliwa a nie na 3..4L.

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Marca 2023, 12:11:20 »
Jak zapala sie rezerwa to zużyłeś ok 46l od pełniusiego zbiornika.

najwiecej jak zalałem to było ok 53l, ale to mialem prawie 100km zrobione od pokazania "0".

Toyota jest mocno zachowawcza pod tym wzgledem i rezerwa przewaznie zapala sie przy zasiegu ok 20-30 km.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Marca 2023, 14:44:06 »
Koledzy,
Pytanie jak to u Was wygląda? Ile tak naprawdę można przejechać, czy pojawia się jakąś rezerwa po zejściu do 0 na zasięgu?

Jak się zapala rezerwa wejdź w liczniku na B zresetuj i przejedź na spokojnie gwarantowane do 50-80km zależy od dynamiki jazdy i na pewno zawsze znajdzie sporo rezerwy w zbiorniku

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Marca 2023, 15:09:28 »
z tym, że gdy stanie na pochyłości to zatrze pompę. na tym polega zachowowczość toyoty w kwestii poziomu paliwa oraz stanu naładowania baterii w elektrykach..

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Marca 2023, 15:39:24 »
A czemu chcecie doić ten osad, ten brud ze zbiornika?

Dobre paliwko, ekonomiczna jazda, ale opony o najlepszej klasie efektywności paliwowej to raczej bym sobie odpuścił.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Marca 2023, 17:27:13 »
W instrukcji mam napisane, że rezerwa to ok. 8.2l.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Marca 2023, 17:57:38 »

Dobre paliwko, ekonomiczna jazda, ale opony o najlepszej klasie efektywności paliwowej to raczej bym sobie odpuścił.

A dlaczego twierdzisz że my chcemy ten brud wyczyścić? Nie lubię i może inni też częstej odwiedziny na stacjach :-)

Offline marcinnkk

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Marca 2023, 20:46:57 »
Może doleje oliwy do ognia, ale tak jak pisałem jeździłem różnymi samochodami i to pierwszy taki przypadek. Może kogoś urażę ale to chore, że trzeba kombinować, przeliczać zasięgi... w każdej marce jest to proste. Pokazuje zasięg i tyle. Jak nie zatankujesz to masz problem i tyle. Nikt normalny nie jeździ do końca zasięgu. Toyota idiotycznie dodatkowo wprowadza jakieś rezerwy, tylko że ja chciałbym znać rzeczywisty zasięg, a nie chomikować benzynę bo pan TOYODA ma taką filozofię.
W żadnej innej marce samochodowej nie ma takich jaj.

Pewnie u Was zaminusuję ale po przesiadce z Superba 4x4 272km to jest przepaść na niekorzyść Toyoty. Podobny budżet jednak wykonanie, i cała filozofia, oraz przyjemność z jazdy ja na korzyść kury. Niestety u mnie Ravka to służbówka i nie miałem na to wpływu co tym razem dostanę.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, dzięki Wam przynajmniej wiem, że po wyzerowaniu zasięgu na spokojnie mogę szukać stacji.

Z ciekawostek zakupiłem z fatbat.pl Carplay bezprzewodowy - działa rewelacyjnie, oraz kamerkę Fitcam, które super jest wpasowana w osłonę lusterka jak OEM, i nie trzeba żadnych kabli ciągnąc - POLECAM

Za brak haczyków w bagażniku jaki japończyk powinien dostać katane do sepuku.

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Marca 2023, 21:35:56 »
Może doleje oliwy do ognia, ale tak jak pisałem jeździłem różnymi samochodami i to pierwszy taki przypadek. Może kogoś urażę ale to chore, że trzeba kombinować, przeliczać zasięgi... w każdej marce jest to proste. Pokazuje zasięg i tyle. Jak nie zatankujesz to masz problem i tyle. Nikt normalny nie jeździ do końca zasięgu. Toyota idiotycznie dodatkowo wprowadza jakieś rezerwy, tylko że ja chciałbym znać rzeczywisty zasięg, a nie chomikować benzynę bo pan TOYODA ma taką filozofię.
W żadnej innej marce samochodowej nie ma takich jaj.

Pewnie u Was zaminusuję ale po przesiadce z Superba 4x4 272km to jest przepaść na niekorzyść Toyoty. Podobny budżet jednak wykonanie, i cała filozofia, oraz przyjemność z jazdy ja na korzyść kury. Niestety u mnie Ravka to służbówka i nie miałem na to wpływu co tym razem dostanę.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, dzięki Wam przynajmniej wiem, że po wyzerowaniu zasięgu na spokojnie mogę szukać stacji.

Z ciekawostek zakupiłem z fatbat.pl Carplay bezprzewodowy - działa rewelacyjnie, oraz kamerkę Fitcam, które super jest wpasowana w osłonę lusterka jak OEM, i nie trzeba żadnych kabli ciągnąc - POLECAM

Za brak haczyków w bagażniku jaki japończyk powinien dostać katane do sepuku.

Nigdzie nie masz tak, że podaje Ci dokładny zasięg. To zawsze jest prognoza oparta na dotychczasowej jeździe. Wystarczy, że zamiast jazdy EKO dociśniesz na maksa i zasięg momentalnie Ci zleci. Dlaczego zasięg jest niedoszacowany? Żeby zminimalizować ryzyko że zabraknie Ci paliwa ponieważ zaczniesz jechać nieekonomicznie a dwa, że pompa paliwa jest chłodzona paliwem i uporczywa jazda poniżęj 1/4 zbiornika może podwyższać ryzyko zatarcia pompy ze względu na niewystarczające chłodzenie pompy. Co zdarza się jeżdżącym na LPG i dolewającym benzyny za 50 zł jak już wskazówka wchodzi na głęboką rezerwę.

W 4 odcinku 4 serii TopGear Clarkson pojechał z Londynu do Edynburga i z powrotem, na 1 zbiorniku paliwa, Audi A8 V8. W drodze powrotnej 35 mil przed Londynem pokazało zasięg 0 mil. Do Londynu dojechał na zasięgu 0 mil. Dojechał do miejsca skąd wyjechał. O własnych siłach.

A tutaj ten film https://www.youtube.com/watch?v=lMz_5YDpXh0
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2023, 21:38:42 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Marca 2023, 23:30:37 »
Toyota idiotycznie dodatkowo wprowadza jakieś rezerwy, tylko że ja chciałbym znać rzeczywisty zasięg, a nie chomikować benzynę bo pan TOYODA ma taką filozofię.
Ale możesz wstawić piąteczkę benzyny do bagażnika i jechać aż stanie, sprawdzisz maksymalny zasięg i będziesz się już orientował.

Nie lubię i może inni też częstej odwiedziny na stacjach :-)
Rozumiem, stres, trzeba płacić kasę, ale podświadomie dobrze działa na "słabszy nacisk pedału gazu".
Można tez rozprostować nogi żeby zniwelować niedokrwienie kończyn.   

« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2023, 23:38:33 wysłana przez animuss »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Marca 2023, 00:50:46 »
@marcinnkk: dziwne rzeczy opowiadasz. W żadnym samochodzie pokazywany zasięg nie jest ostatecznym choćby z powodów, o których pisze @topoll. Również w superbie, którego przywołujesz jako przykład, a w którym sam miałem okazję to przetestować.

PS: według mnie w rav4 jeździ się bardziej komfortowo, niż w superbie, ale to akurat dość subiektywne. Obydwa auta trzymają poziom

Offline marcinnkk

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Marca 2023, 12:03:32 »
koledzy, nie twierdzę, że w innych markach zasięg jest co do 1km, ale tolerancja to 20-30km. To przy zasięgu 70km, mam w baku ponad 12 litrów.

Co do superba to na plus: audio, cicha skrzynia biegów, i rożne smart clever (haczyki na torby, na bilet itp, niby DSG jest awaryjna , ja przejechałem ponad 300tys km i żadnej awarii, ASO stwierdził, że nawet łańcucha rozrządu nie trzeba zmieniać, mam nadzieję że Toyka również będzie trzymać taką bezawaryjność.

Nie miałem zamiaru na forum o RAVce wszczynać hejtu na Toyke. Jeździ mi się dobrze, tylko kilka rzeczy mnie irytuje: dziwne rezerwy benzyny, archaiczne audio, kiepskie głośniki, i niewiarygodny hałas przy 140km/h.

To co mnie bardzo miło zaskoczyło to spalanie w mieście.... spokojnie poniżej 6 litrów można zejść, co jest niemożliwe w Superbie przy 272kM.
Niestety lub stety ja 95% tras pokonuje n a drogach kategorii A, lub S.

Dzięki Wam wiem, że to nie jest anomalia mojego egzemplarza i muszę się nauczyć z tym żyć. Zastanawiam się nad wyciszenie auta za prywatny hajs, ale to 7-8tys PLN, i mam spory dylemat.

Wszystkiego dobrego i spokojnej niedzieli.

@marcinnkk: dziwne rzeczy opowiadasz. W żadnym samochodzie pokazywany zasięg nie jest ostatecznym choćby z powodów, o których pisze @topoll. Również w superbie, którego przywołujesz jako przykład, a w którym sam miałem okazję to przetestować.

PS: według mnie w rav4 jeździ się bardziej komfortowo, niż w superbie, ale to akurat dość subiektywne. Obydwa auta trzymają poziom

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Marca 2023, 12:22:57 »
Nie tylko Ciebie denerwują "pewne rzeczy", od początku tego działu większość punktowała braki i wady tego auta (zresztą teraz i tak  wiele mniejsze niż na początku)
Auto jest jakie jest, ma wady i zalety i jeśli Ty będziesz zdecydowanie  w największym stopniu korzystał z tego auta w szybkich trasach...to słabo wybrała zmianę floty wasza firma. Trochę współczuję, bo choć auto całkiem ok, to do takiej roli jednak lepsze by były jakieś sedany lub kombi i nie koniecznie hybrydy, raczej diesle.
To moje prywatne zdanie I tylko tyle.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Marca 2023, 14:57:54 »
TTTM ;)
Na początku mnie irytowało ale przywykłem i od dawna jeżdżę do zera zasięgu na wyświetlaczu, mając świadomość że jest jeszcze zapas co najmniej 70 km.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl