Autor Wątek: RAV4 idzie na sprzedaż.  (Przeczytany 26955 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV4 idzie na sprzedaż.
« Odpowiedź #75 dnia: 17 Kwietnia 2023, 09:01:33 »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #76 dnia: 17 Kwietnia 2023, 11:09:03 »
Te w/w samochody cos tam różnią się bagażowo, ale żaden diametralnie nie rozwiązuje problemu. Mój sąsiad na co dzień pomyka osobówką, a na wypady urlopowe kupił osobowego Citroena Jumpy.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2023, 11:28:09 wysłana przez surrender »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #77 dnia: 17 Kwietnia 2023, 12:08:03 »
Osobowym Jumpy nie jeździłem ale podobnymi autami Forda, czy Peugeota tak - niestety tym się jeździ jak dostawczakiem - bardzo głośno i słaba dynamika - na daleki wyjazd dość męczące auto.
Chyba, że Jumpy jest wyjątkiem. Oczywiście przestrzeni bagażowej jest pod dostatkiem.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2023, 12:09:56 wysłana przez Markid »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #78 dnia: 17 Kwietnia 2023, 12:31:31 »
Kiedyś jeździłem Vito 3,5 V6. Dynamika była bez zarzutu a i przestrzeni wystarczająco.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #79 dnia: 17 Kwietnia 2023, 12:44:40 »
Te w/w samochody cos tam różnią się bagażowo, ale żaden diametralnie nie rozwiązuje problemu. Mój sąsiad na co dzień pomyka osobówką, a na wypady urlopowe kupił osobowego Citroena Jumpy.
Zależy ile osób potrzebujesz wozić, przy 4 wystarczy nawet kombi segmentu C (seat/cupra leon st ma 620l) jak 5, to już q7 albo Xc90 (chociaż Xc90 ma wbrew pozorom mało miejsca na kolana w 2 rzędzie), chyba, że jakimś cudem dorwiesz S-maxa ze stocku. Na 6-7 i w górę to tylko klasa V.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #80 dnia: 17 Kwietnia 2023, 12:52:19 »
Kiedyś jeździłem Vito 3,5 V6. Dynamika była bez zarzutu a i przestrzeni wystarczająco.
Cytrynki to raczej 1,5 lub 2,0 turbo diesel - jechać jedzie ale rakieta to nie jest, buda duża i trochę waży.
Poza tym, nie wiem jak jest w Vito i Jumpy ale w tego typu Fordach lub Peugotach mimo tapicerki hałas jest jak w dostawczym.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2023, 12:57:56 wysłana przez Markid »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #81 dnia: 17 Kwietnia 2023, 12:58:06 »
Zależy ile osób potrzebujesz wozić, przy 4 wystarczy nawet kombi segmentu C (seat/cupra leon st ma 620l) jak 5, to już q7 albo Xc90 (chociaż Xc90 ma wbrew pozorom mało miejsca na kolana w 2 rzędzie), chyba, że jakimś cudem dorwiesz S-maxa ze stocku. Na 6-7 i w górę to tylko klasa V.
Na 7 osób to takie coś.

https://www.otomoto.pl/oferta/chevrolet-express-salonka-express-savana-bezwypadkowy-176-500-zl-ID6EZdGz.html

Miałem w jedne wakacje taki pojeździk. Super wygodny. Tylko dynamika taka sobie. Po drodze płyniesz…

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #82 dnia: 17 Kwietnia 2023, 13:10:43 »
niestety tym się jeździ jak dostawczakiem
Jeździ tym co roku dla długie urlopy typu Włochy, Chorwacja. 2.0 HDI to zrywny silnik nawet ten 136KM (miałem w przedłużonym Picasso), także ogólnie spodziewam się tam całkiem niezłego komfortu. Czasem też targa ze sobą naprawdę dużą przyczepę campingową.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #83 dnia: 17 Kwietnia 2023, 13:23:57 »
niestety tym się jeździ jak dostawczakiem
Jeździ tym co roku dla długie urlopy typu Włochy, Chorwacja. 2.0 HDI to zrywny silnik nawet ten 136KM (miałem w przedłużonym Picasso), także ogólnie spodziewam się tam całkiem niezłego komfortu. Czasem też targa ze sobą naprawdę dużą przyczepę campingową.
Ja znam takich, którzy nie dosyć, że z C8 przesiedli się na Berlingo (C8 miało wtedy 2 lata), to jeszcze jadąc na każde wakacje jeździli bocznymi drogami, żeby oszczędzić na winietach.
A ja uważam, że życie jest za krótkie, żeby się tak umartwiać.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #84 dnia: 17 Kwietnia 2023, 18:27:54 »
to bardzo subiektywna sprawa: jak masz nieruchomosci rozsiane na północy i na południu, to musisz je dojrzeć, w sezonie zwykle co tydzień. jest wielka różnica miedzy wyjazdem na wakacje raz lub dwa, a dwadzieścia razy w roku, do tego to się sprowadza. oczywiście nikt taki nie jeździ berlingo, niemniej oni szanują pieniądze i lubią oszczędzić. nie ma to nic wspólnego z umartwianiem, tacy ludzie są zwykle szczęśliwi, zwłaszcza gdy letnicy z trumnami na dachu dopisują..

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #85 dnia: 17 Kwietnia 2023, 19:00:51 »
Kiedyś ludzie jeździli maluchami po całej Europie i też było dobrze…

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #86 dnia: 18 Kwietnia 2023, 17:42:33 »
Kiedyś ludzie jeździli maluchami po całej Europie i też było dobrze…

najlepsze wspomnienia pochodzą z tamtych lat. dwie pierwsze dekady tego wieku spowodowały jakieś szaleństwo, kawał życie przeleciało mi miedzy palcami..

Offline antyrama

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 24 Kwietnia 2023, 15:50:30 »
W temacie pieniążków to trzeba popytać u Lexusa o rabaty. W Toyocie za wiele się nie starguje, ale w czasie głupiej rozmowy telefonicznej ( pandemia) dostałem fest rabat na NX, który dopiero miał być wyprodukowany. Polecam Gdańsk. Jak pisałem specyficzna sytuacja rynkowa spowodowała, że NX mam po sprzedaży RAV-ki, którą wbiłem w koszty firmy, mam "za darmo".  Moja RAV-ka nie zdążyła za bardzo powisieć w ogłoszeniach i znalazła kupca. Parę dni.

Czy Lexus jest do szpanowania? Słaby ze mnie szpaner i może dla kogoś tak jest. Dla mnie nie. To jest przede wszystkim RAV-ka nad którą usiedli Japończycy i postanowili wszystko co najważniejsze poprawić. Łatwo jest skonfigurować droższą RAV-kę od podstawowych NX ale RAV-ki nadal nie będą miały klejonych, akustycznych szyb.
Można sobie posiedzieć na aliexpress pozamawiać maty wygłuszające na nadkola, do bagażnika, nawet folię na szyby dokupić, dokupić podświetlane przyciski drzwi itp ale co zrobić z aerodynamiką bryły, nieprecyzyjnym prowadzeniem? RAV-ka jest na autostradzie miotana przez boczne podmuchy wiatru jak łupina w sztorm. NX jest niewzruszony. Komfort, i precyzja prowadzenia są wtedy zwyczajnie nieporównywalne. Nic nie da wygłuszanie, skoro cały układ jezdny RAV-ki na autostradzie jest nieprecyzyjny, gumowaty i człowiek cały czas musi być czujny.

Cykl drobnostek, pierdółek poprawiających jakość obcowania z samochodem traktowana jako osobna anomalia- do zignorowania.  Bo da się żyć bez dotykowego oświetlenia LED, ale jak się zacznie wyliczać, że NX ma lampkę w schowku pasażera, w podłokietniku, na klapie bagażnika, haczyki na siatki, wykładzinę bagażnika zamiast rysującego się plastiku, jakośc obrazu z kamery cofania, która ma spryskiwacz, żeby nie latać i nie wycierać paluchem... tak można wymieniać i wymieniać pierdoły, które jako zbiór stanowią jednak wartość i tłumaczą trochę cenę. To nie jest głupie naklejenie znaczka Lexus i bezczelne wołanie wincyj piniondza za sam znaczek. Coś tam pracy jednak włożono.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #88 dnia: 24 Kwietnia 2023, 15:53:01 »
W temacie pieniążków to trzeba popytać u Lexusa o rabaty. W Toyocie za wiele się nie starguje, ale w czasie głupiej rozmowy telefonicznej ( pandemia) dostałem fest rabat na NX, który dopiero miał być wyprodukowany. Polecam Gdańsk. Jak pisałem specyficzna sytuacja rynkowa spowodowała, że NX mam po sprzedaży RAV-ki, którą wbiłem w koszty firmy, mam "za darmo".  Moja RAV-ka nie zdążyła za bardzo powisieć w ogłoszeniach i znalazła kupca. Parę dni.

Czy Lexus jest do szpanowania? Słaby ze mnie szpaner i może dla kogoś tak jest. Dla mnie nie. To jest przede wszystkim RAV-ka nad którą usiedli Japończycy i postanowili wszystko co najważniejsze poprawić. Łatwo jest skonfigurować droższą RAV-kę od podstawowych NX ale RAV-ki nadal nie będą miały klejonych, akustycznych szyb.
Można sobie posiedzieć na aliexpress pozamawiać maty wygłuszające na nadkola, do bagażnika, nawet folię na szyby dokupić, dokupić podświetlane przyciski drzwi itp ale co zrobić z aerodynamiką bryły, nieprecyzyjnym prowadzeniem? RAV-ka jest na autostradzie miotana przez boczne podmuchy wiatru jak łupina w sztorm. NX jest niewzruszony. Komfort, i precyzja prowadzenia są wtedy zwyczajnie nieporównywalne. Nic nie da wygłuszanie, skoro cały układ jezdny RAV-ki na autostradzie jest nieprecyzyjny, gumowaty i człowiek cały czas musi być czujny.

Cykl drobnostek, pierdółek poprawiających jakość obcowania z samochodem traktowana jako osobna anomalia- do zignorowania.  Bo da się żyć bez dotykowego oświetlenia LED, ale jak się zacznie wyliczać, że NX ma lampkę w schowku pasażera, w podłokietniku, na klapie bagażnika, haczyki na siatki, wykładzinę bagażnika zamiast rysującego się plastiku, jakośc obrazu z kamery cofania, która ma spryskiwacz, żeby nie latać i nie wycierać paluchem... tak można wymieniać i wymieniać pierdoły, które jako zbiór stanowią jednak wartość i tłumaczą trochę cenę. To nie jest głupie naklejenie znaczka Lexus i bezczelne wołanie wincyj piniondza za sam znaczek. Coś tam pracy jednak włożono.
Wykonczenie to jedno. Warto popatrzec filmy @marcin ze stacji konserwacji ze Lexus faktycznie jest lepiej zrobiony. Yamaha dumpery, jakies maloistotne na pierwszy rzut oka rzeczy, tworza roznice.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

pireus

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 24 Kwietnia 2023, 16:38:32 »
To nie jest głupie naklejenie znaczka Lexus i bezczelne wołanie wincyj piniondza za sam znaczek. Coś tam pracy jednak włożono.
I tym się właśnie różnią samochody marek premium, duża ilość drobiazgów  a całość wychodzi zupełnie inna.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl