Autor Wątek: Subskrypcja map do nawigacji w Toyocie RAV4  (Przeczytany 12223 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krzysztof2

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
Subskrypcja map do nawigacji w Toyocie RAV4
« dnia: 30 Marca 2023, 14:43:15 »
Niedawno skończyła się subskrypcja dotycząca aktualizacji map do nawigacji w mojej Toyocie RAV4 wyprodukowanej w 2020 roku. Muszę więc przedłużyć tą subskrypcję. Niestety nie można tego dokonać na stronie internetowej Toyoty, bo od dłuższego czasu nie działa u nich usługa "e-Sklep" . Dlatego przedłużyć subskrypcję można wyłącznie w stacji ASO . Ta stacja poinformowała mnie, że subskrypcja na jeden rok kosztuje 920 PLN . Dodatkowo chcieli mnie obciążyć jeszcze 150 PLN jako "koszt  wykonania usługi" , ale na to się nie zgodziłem . Rok temu Toyota oferowała  subskrypcje map w dwóch opcjach : roczną albo trzyletnią . Teraz opcja trzyletnia nie jest już przez Toyotę oferowana. Natomiast opcja roczna kosztuje aż 920 PLN, co jest skandalicznie wysoką ceną . A jakie są Wasze doświadczenia związane z aktualizacją map do nawigacji w RAV4 ? Napiszcie tutaj.

Offline galagalicki

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Subskrypcja map do nawigacji w Toyocie RAV4
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Marca 2023, 14:53:37 »
A nie lepiej używać android auto albo carplay? Przecież te mapy i tak nic nie warte......

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Marca 2023, 14:55:54 »
A co daje w ogóle aktualizacja map w Toyocie? Może teraz coś się zmieniło, ale w Ravce z 2013 miałem Navi fabryczne i raz zapłaciiłem 150 EUR za aktualizację. W prezencie dostałem mapy sprzed 2 lat, bo wtedy tak szybko Toyota aktualizowała mapy. Od tamtej pory przestałem uaktualniać i zacząłem korzystać z google Maps w telefonie. Obecnie w Ravce z 2022 nawet nie zamawiałem tego wątpliwego rozwiązania i korzystam z AA, które ma mapy za darmo i aktualizowane na bieżąco.

Offline arsam2000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 AWDi
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Marca 2023, 14:58:39 »
Niedawno skończyła się subskrypcja dotycząca aktualizacji map do nawigacji w mojej Toyocie RAV4 wyprodukowanej w 2020 roku. Muszę więc przedłużyć tą subskrypcję. Niestety nie można tego dokonać na stronie internetowej Toyoty, bo od dłuższego czasu nie działa u nich usługa "e-Sklep" . Dlatego przedłużyć subskrypcję można wyłącznie w stacji ASO . Ta stacja poinformowała mnie, że subskrypcja na jeden rok kosztuje 920 PLN . Dodatkowo chcieli mnie obciążyć jeszcze 150 PLN jako "koszt  wykonania usługi" , ale na to się nie zgodziłem . Rok temu Toyota oferowała  subskrypcje map w dwóch opcjach : roczną albo trzyletnią . Teraz opcja trzyletnia nie jest już przez Toyotę oferowana. Natomiast opcja roczna kosztuje aż 920 PLN, co jest skandalicznie wysoką ceną . A jakie są Wasze doświadczenia związane z aktualizacją map do nawigacji w RAV4 ? Napiszcie tutaj.

Nie zaplacilbym , nie ma opcji, absurdalna cena. Google Map albo cos innego.
Juz mnie w Seacie oszukali bo skasowali 520 jak auto kupowalem ze aktualcacja map przez 3 lata, po czym okazalo sie jak podjechalem do niech ze z ich strony za darmo sie plik sciaga na karte SD... Zlodzejaszki
2023.06.23: RAV4 Exe AWDi panorama, stopnie, Tokyo Red, zamowiony sierpien 2022, odebrany 22 czerwiec 2023.

Offline Krzysztof2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Marca 2023, 15:01:36 »
Kolego Galagalicki, jesteś w błędzie . Mapy w nawigacji Toyoty są całkiem dobre (pod warunkiem że masz aktualną wersję map) . Poza tym ta nawigacja pobiera sobie z internetu informacje o korkach i na bieżąco koryguje wyznaczoną trasę do celu. Używam nawigacji fabrycznej od trzech lat i jestem z niej bardzo zadowolony . Jedyny problem to wysoka cena za aktualizację map.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Marca 2023, 15:49:49 »
można wyłącznie w stacji ASO

na szczęście nie są monopolistami, klucz z licencją można zamówić nie tylko w aso
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krzysztof2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Marca 2023, 16:11:20 »
Kolego Colin, napisz proszę gdzie jeszcze (oprócz ASO) można zdobyć klucz z licencją do map.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Marca 2023, 20:40:36 »
Poza tym ta nawigacja pobiera sobie z internetu informacje o korkach i na bieżąco koryguje wyznaczoną trasę do celu

No spoko, ale to samo masz w każdej darmowej nawigacji od lat...

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Marca 2023, 20:56:39 »
Kolego Colin, napisz proszę gdzie jeszcze (oprócz ASO) można zdobyć klucz z licencją do map.
na olx za 200zł, już raz znajomemu aktualizowałem.

Offline galagalicki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Marca 2023, 10:41:14 »
Kolego Krzysztof2. Od 2006 mam toyoty z nawigacjami. Od tego czasu one praktycznie nie poszły do przodu. Dużo jeżdżę i widzę różnicę na ogromny minus tych naszych fabrycznych map. No ale to tylko moje zdanie.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Marca 2023, 11:02:33 »
Mapy w fabrycznych nawigacjach zawsze są przestarzałe. W każdej marce. W Mercedesie wychodziła aktualizacja na rok bieżący - dajmy na to 2016 - a mapy były sprzed 2 lat czyli stan z 2014 roku. Nie inaczej jest w innych markach. Niestety wszystkie Apple Maps, Google Maps czy nawet Here są dużo szybciej (nieomal na bieżąco) aktualizowane niż dedykowane systemy fabryczne.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Marca 2023, 11:05:59 »
Ja mam navi fabryczną...nie używam od momentu wgrania AA & CP, czyli jakieś 2 lata. Aktualizuję, ale tylko dla "reszty" pakietu.
Na 100%  nie jest ta NAVI warta tej kasy, dlatego to ostatnia aktualizacja będzie w tym roku, bo jeszcze darmowa.
Moduł fabrycznej dali mi za 1zł, więc wziąłem dla choćby wyświetlania wskazań między zegarami, czy kompasu ;)
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2023, 11:10:18 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Marca 2023, 11:24:09 »
czy kompasu
A ten kompas to między zegarami sie ukazuje czy na tablecie trzeba szukać? W sumie to taka pierdoła ale w Tucsonie były fajne literki w lusterku i przyznam ze jadąc gdzieś w trasie zerkałem na to czasami gdy miałem wątpliwości gdzie to mnie te gugle prowadzo. Z tego powodu rzecz jasna nie zainstaluję modułu :)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Marca 2023, 12:34:01 »
Między zegarami jest. Tucson był w ogole o lata do przodu z rozwiązaniami w stosunku do rav4.
W Tucsonie między zegarami też był, nie tylko w lusterku.
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2023, 12:37:44 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Marca 2023, 13:23:21 »
W MY23 można mieć w prawym zegarze kompas (slabe zdjęcie, odbicia są):

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl