Autor Wątek: Komputer nie pamięta czujników w oponach  (Przeczytany 13818 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Komputer nie pamięta czujników w oponach
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Kwietnia 2023, 22:58:43 »
. Mało jeżdżę więc stanie się to zanim je zedrę.
Nawet jak byś w ogóle nie jeździł to opony po 8-10 latach nadają się na śmietnik, bez różnicy czym będziesz je pompował. Ja pompuję tradycyjnie i jeszcze żadne opony mi nie sparciały i się nie rozleciały. Ale widocznie miałem szczęście przez te 40 lat posiadanie różnych samochodów. Myślałem że już moda na azot minęła dawno temu, a używa się go rutynowo tylko w samochodach wyścigowych, a nie w takim bolidzie jak Ty posiadasz.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2023, 23:04:23 wysłana przez pireus »

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Kwietnia 2023, 23:01:48 »
Ale widocznie miałem szczęście przez te 40 lat posiadanie różnych samochodów.
To jest nas dwóch :-)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Kwietnia 2023, 23:33:27 »
Ale widocznie miałem szczęście przez te 40 lat posiadanie różnych samochodów.
To jest nas dwóch :-)
Trzech ;)
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Vega

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Kwietnia 2023, 11:21:29 »
Azot ? Też ponad cztery dychy na powietrzu.A może dwutlenkiem nasi przyjaciele z zachodu by się cieszyli.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Kwietnia 2023, 22:49:33 »
Różnie gadają (linki niżej).
Ale niektórzy chyba przepisują skądś bez zrozumienia bo jak rozumieć następujące zdanie?

"Nie ma możliwości sprawdzenia właściwego poziomu ciśnienia w oponie za pomocą ciśnieniomierza zwykłego albo elektronicznego. Nie uda się go zmierzyć za pomocą manometru w kompresorze albo w pompce nożnej."
https://www.premio.pl/tips-and-tricks/infalting-tires-with-nitrogen.html

Moim zdaniem to bełkot. Sam mierzę i mam wiarygodny odczyt. Pewnie gdzieś tam napisali, że do podłączenia butli potrzeba specjalnego osprzętu z manometrem a ten przetłumaczył na translatorze Googla i posklecał wyrazy do kupy i wyszedł mu ten bełkot.

Inni:

https://www.opony.com.pl/artykul/pompowanie-kol-azotem/?id=132

https://www.premio.pl/tips-and-tricks/infalting-tires-with-nitrogen.html

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Kwietnia 2023, 23:25:35 »
Guma od strony felgi to ma wręcz komfortowe warunki. Od zewnątrz woda, sól, oleje, słońce, lód i do tego ten agresywny tlen w powietrzu!
Też mam za sobą dziesiątki lat użytkowania opon i nawet 8-10 letnie nigdy mi nie sparciały od środka, hihi.

Azot ma sens, jeśli użytkujesz opony w skrajnych temperaturach (wahania od +50 do -50) a do tego boisz się, że wybuchająca opona może podsycić pożar gorących okładzin hamulcowych. I właśnie dlatego stosuje się go w lotnictwie.

A w samochodach - nabijanie ludzi w butelkę, ale kto bogatemu zabroni.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Kwietnia 2023, 08:48:54 »
A w samochodach - nabijanie ludzi w butelkę, ale kto bogatemu zabroni.
Tak się składa, że bogaci najczęściej nie dają się nabijać w butelkę i dlatego właśnie są bogaci. To tak samo jak tankowanie paliwa 98 do zwykłych silników i wymienianie oleju na najlepszy na świecie co 5tys. km  :grin:

Offline glopiotrg

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Kwietnia 2023, 08:54:29 »
Moje doświadczenie (CHR 2,0 2021r. koła kupione i zaprogramowane w Toyota)
Po wymianie kół (teraz na letnie, wcześniej jesienią na zimowe) od razu robiłem kalibrację przez przytrzymanie kilkadziesiąt sekund USTAW a nawet "klikając" kilkakrotnie (3-10 razy) USTAW. Kontrolka na desce po tym mrygała / nie mrygała / znowu mrygała i gasła.
Jednak po przejechaniu około 10-15km kontrolka zaczynała znowu mrugać i po chwili świecić światłem ciągłym. Samo przytrzymanie kilkadziesiąt sekund USTAW już nie działało.
Pomogło ponowne "klikanie" USTAW (klikałem może z 10 razy ale chyba po 5 razie kontrolka zaczęła reagować i zgasła).  Ten ponowny zabieg pomógł i na razie jest OK.
Trochę skomplikowane to. Chyba że jest inny sposób (oczywiście poza ASO i podłączania komputera).
W Fordzie, Nissanie, Skodzie wystarczy przytrzymać kilka sekund "kalibrację" i kontrolka się nie pojawia.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Kwietnia 2023, 21:21:12 »
Azot nie wchodzi w reakcje z gumą, powietrze ma ok 20% tlenu, który sprawia, że gumy parcieją i rozsypują się przedwcześnie. Mało jeżdżę więc stanie się to zanim je zedrę.
Cytuj (zaznaczone)

Kiedyś też tak miałem, małe przebiegi i wiesz co! mimo że zawsze pompuję powietrzem to opona zaczęła pękać od zewnątrz a nie od środka!
Wymiana mimo że bieżnik idealny a wiesz czemu? Bo tlen jest tu i tu a z zewnątrz są jeszcze inne "czynniki" dewastujące!  :laugh:

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Kwietnia 2023, 22:15:45 »
Pomogło ponowne "klikanie" USTAW (klikałem może z 10 razy ale chyba po 5 razie kontrolka zaczęła reagować i zgasła).  Ten ponowny zabieg pomógł i na razie jest OK.

Może komputer uznał twoje działania za jakieś zakłócenia i wyłączył cały program od ciśnienia opon? Gdybyś upuścił teraz trochę powietrza z jednej z opon, dowiedział byś się czy to działa (zapaliła by się kontrolka ciśnienia). Chyba że masz rzeczony azot to trochę go szkoda. W ASO chyba nie dowiesz się prawdy - nie będzie działał to go ustawią i powiedzą że wszystko OK.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Kwietnia 2023, 22:31:54 »
Kiedyś też tak miałem, małe przebiegi i wiesz co! mimo że zawsze pompuję powietrzem to opona zaczęła pękać od zewnątrz a nie od środka!
Wymiana mimo że bieżnik idealny a wiesz czemu? Bo tlen jest tu i tu a z zewnątrz są jeszcze inne "czynniki" dewastujące!  :laugh:

No ale od wewnątrz mamy gazy pod 2.3x większym ciśnieniem. Otarłem się o chemię i wiem, że niektóre reakcje przeprowadza się pod ciśnieniem żeby szybciej zaszły. Zdaje się że w oponie od wewnątrz mamy osnowę (czy jak zwał tą siateczkę która trzyma to w kupie). A od zewnątrz nie ma tego. Parcienie więc może zachodzi od środka z efektem na zewnątrz (?)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Kwietnia 2023, 22:41:05 »
... no kombinuj, kombinuj  :grin:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Kwietnia 2023, 19:58:33 »
... no kombinuj, kombinuj  :grin:
Kompinuj, Jasiu ...

Offline Manfred45

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Października 2024, 22:09:51 »
Objawy jak u kolegi który zakładał temat. Może ktoś znalazł odpowiedz??

Offline matyspio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 2.0 GR S
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Października 2024, 10:48:12 »
Mam dwa komplety i po zmianie zawsze trochę muszę się nagimnastykować zanim auto zatwierdzi nowy komplet czujników.
Oczywiście z prawidłowo napompowanymi kołami.
« Ostatnia zmiana: 24 Października 2024, 10:50:16 wysłana przez matyspio »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl