Autor Wątek: Komputer nie pamięta czujników w oponach  (Przeczytany 13855 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Komputer nie pamięta czujników w oponach
« Odpowiedź #45 dnia: 30 Października 2024, 10:17:39 »
Czyli czytasz, pytasz, rozmyślasz po czym finalnie jedziesz do ASO czy wulkanizatora żeby za konkretne pieniądze, które musisz wyjąć z portfela zaprogramował Ci czujniki. It's better to Do It Yourself jak mawiają Anglicy.
Przeczytaj ze zrozumieniem co napisałem. I robimy już offtop. EOT.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 30 Października 2024, 10:30:40 »
Sam ze zrozumieniem przeczytaj to co napisałeś bo na to, że przyznasz się do błędu nie liczę.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #47 dnia: 30 Października 2024, 11:31:07 »
@przemor, to wcale nie takie proste, to znaczy proste jest tak jak wyżej zrobił kolega, czyli podmienić ID czujników, ale dograć drugi komplet bez odpowiedniego testera, już nie. U mnie poległ dobry wulkanizator w tym temacie (fakt, że 4 lata temu) ASO wgrało w 10min.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Czlw

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 1.8 2024
« Odpowiedź #48 dnia: 30 Października 2024, 16:18:05 »
...nie wiesz, nie wiesz wszystkiego.
W pamięci można zaprogramować dwa komplety czujników i później samemu je przełączać. Nie trzeba przy każdej zmianie kodować na nowo.

Krisman, jestem bardzo wdzięczny za konstruktywną odpowiedź i info!
Tak, oczywiście nie wiem wszystkiego)) Nowy samochód, nowy problem… nowa instrukcja…, nie przeczytana )))  Ale wiedza rodzi się w dialogu, poprzez wspólne omówienie. I już wiem więcej niż wczoraj – wszystkim dziękuję! Ładnie by było, by ktoś napisał parę słów jak dwa komplety czujników później samemu przełączyć… to na pewno krócej niż opowiadać o podróżach przez  Przemyśl… i dobra nauka dla każdego kto przeczyta… Poszukam w instrukcji ! Tak, widziałem jak te dwa komplety zaprogramować, można dość łatwo. Jeszcze raz dzięki! 

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #49 dnia: 30 Października 2024, 17:06:06 »
Ładnie by było, by ktoś napisał parę słów jak dwa komplety czujników później samemu przełączyć… 
Corolla Comfort+Style 2022, czujniki w obu kompletach. Po kilkunastu kilometrach od wymiany kół (i wyjęcia z bagażnika tych zdemontowanych) zapala się kontrolka ciśnienia. Wtedy przy włączonym zapłonie należy klawisz do resetowania ciśnienia nacisnąć trzy razy szybko i czwarty raz przytrzymać dopóki kontrolka nie zgaśnie.
« Ostatnia zmiana: 30 Października 2024, 17:15:04 wysłana przez Jacek_63 »

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #50 dnia: 30 Października 2024, 18:51:49 »
mozesz widziec cisnienie w kazdym kole, na prawym lub lewym zegarze. Musisz to wygmerac w menu. Wdus i przytrzymaj OK, strzalka w prawo lub w lewo, potem w gore lub w dol, az dojdziesz. Niewazne jak zaczniesz, wazne jak skonczysz.

Nie wiem o czym piszesz. Mam CH-R 2023 w wersji comfort. Jak dojść do takich wyników? Podaj krok po kroku jak to uzyskać bo zgłupiałem teraz.

Offline Czlw

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 1.8 2024
« Odpowiedź #51 dnia: 30 Października 2024, 22:19:40 »
Ładnie by było, by ktoś napisał parę słów jak dwa komplety czujników później samemu przełączyć… 
Corolla Comfort+Style 2022...

Dzięki! W C-HR inaczej: przy włączonym zapłonie należy klawisz Ok trzymać 3 sec. Dalej Menu: Settings – Vehicle Settings – TPWS setting – ... W instrukcji wszystko jest. Ale wybór jest możliwy za umowy poprzedniej rejestracji ID czujników. 
Instrukcja:
Samochód jest wyposażony w układ monitorowania ciśnienia w ogumieniu z funkcją rejestracji kodów drugiego zestawu kół (np. kół zimowych), rejestracja czujników może zostać wykonana przez autoryzowaną stację obsługi Toyoty lub inny specjalistyczny warsztat. Po zarejestrowaniu drugiego zestawu kół, każdy z zestawów może zostać wybrany do użytku z układem monitorowania ciśnienia w ogumieniu.
Warunki działania funkcji:
1.   Z tej funkcji można skorzystać tylko, gdy w układzie został zarejestrowany drugi zestaw kół. Jeśli drugi zestaw kół nie został zarejestrowany, kody nie mogą zostać zmienione, nawet jeśli „Identyfikacja kół i położenia” zostanie wybrana na wyświetlaczu wielofunkcyjnym.
2.   Możliwe jest tylko przełączanie pomiędzy obydwoma zarejestrowanymi zestawami kół, mieszanie pomiędzy tymi zestawami kół nie jest obsługiwane.

Z mojej obserwacji:
Przy sprawdzeniu komputera przez złącze diagnostyczne OBD2 widzę tak: jest możliwość wpisania ID czujników do komórki „Current” lub wpisania do zestawu ”Main/Secondary”. Od początku ID czujników są zapisywane tylko do „Current”, właśnie tak i zrobiłem, - po wpisaniu do „Current” nowych czujników zostały one od razu rozpoznane za 1 sec !
Jak zostaną zapisane do komputera 2 komplety kół lato/zima (”Main/Secondary”) wtedy możliwy jest wybór jak powyżej.
« Ostatnia zmiana: 30 Października 2024, 22:39:49 wysłana przez Czlw »

Offline glopiotrg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 06 Listopada 2024, 08:56:01 »
Podobno jest jakiś dodatkowy przycisk do resetu kół w schowku ?
To prawda ?

Wysłane z mojego 2312DRA50G przy użyciu Tapatalka

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #53 dnia: 06 Listopada 2024, 09:46:41 »
Tak, w Aurisie II, starszej Corolli i Aygo
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline glopiotrg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 06 Listopada 2024, 10:31:55 »
Dzieki

Offline glopiotrg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 08 Listopada 2024, 17:41:17 »
Czegoś nie rozumiem.
3 dni temu zmieniłem koła na zimowe (pierwsze założenie i zakupione razem z autem).
Oczywiście pokazał.sie błąd ciśnienia.
Próby zresetowania nie przynosiły rezultatu więc umówiłem się na wizytę do serwisu w celu zaprogramowania czujników (pomyślałem że nie zaprogramowali tych kół).
Dziś, po przejechaniu od założenia tych kół około 150 km, błąd zniknął.
Komputer sam sobie wgrał te czujniki ? Czy może serwis zdalnie jakoś je uaktywnił?
Dodam jeszcze że w panelu komputera "Przeł zestawu opon" nie miałem aktywnej funkcji "Zarejestr zawór/ID" (dziś się aktywowała). Była tylko aktywna funkcja "Zarej nowy zawór/ID".

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #56 dnia: 08 Listopada 2024, 22:25:47 »
Tak działa nowy dla toyoty ( a juz od dawna dla aut z biedronki) system aktywnych czujników. Wystarczy z zasady przejechać kilka kilometrów z prędkością większą niż 50-60km/h by czujniki "same" zaskoczyły.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #57 dnia: 09 Listopada 2024, 11:03:49 »
Będę pierwszy raz zmieniał samemu koła, pytanie (bo nie zwróciłem wcześniej na to uwagi), czy są jakieś oznaczenia, które koło na które miejsce? Ma to jakieś znaczenie?

Offline marekgo

• Początkujący
  • Samochód:: chr hybrid
« Odpowiedź #58 dnia: 10 Listopada 2024, 18:31:12 »
W CHR zmianę na drugi (zaprogramowany wcześniej) zestaw kół robi się tak jak kalibrację ,z różnicą polegającą na tym że zamiast przytrzymać przycisk set przez chwilę, trzeba go w ciągu 3 sekund nacisnąć 3 razy. Wskaźnik pomiga i po ok 3 min zgaśnie. Aktywny będzie drugi zestaw czujników (kół)

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 15 Listopada 2024, 23:14:28 »
Ciesze się ze kupiłem opony i felgi bez czujników przynajmniej się za dużo nie zastanawiam u mnie swieci ciagle hahahah

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl