Autor Wątek: Avensis T27 - katalizator do wymiany  (Przeczytany 6326 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Desperat

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Avensis T27
Avensis T27 - katalizator do wymiany
« dnia: 24 Kwietnia 2023, 19:36:17 »
Cześć wszystkim,

Mam Toyote Avensis z 2017, przebieg 135tys. Byłem dzisiaj w ASO, gdyż ostatnio wyskoczyły mi dwa błędy. W marcu błąd wspomagania kierownicy. Rzeczywiście odcieło wspomaganie ale po wyłączeniu/włączeniu auta błąd zniknął. Następnie w kwietniu podczas jazdy błąd hamulca postojowego. Tutaj wyłączenie/włączenie auta nie pomogło, aczkolwiek błąd zniknął następnego dnia. Diagnoza z ASO, wyeksploatowany katalizator. Przez co auto wchodzi w tryb awaryjny i rzuca błędami. Koszt wymiany katalizatora w ASO to 6800zł + robocizna. Mam gwarancję relax ale oczywiście nie pokrywa układu wydechowego. Zasugerowali mi aby robić to w warsztacie na zamienniku.
Moje pytania, czy to jest normalne, że katalizator padł przy 135tys?
Czy rzeczywiście wymiana na nowy to jedyna opcja?
Oraz ile powienien kosztować zamiennik + robocizna w warsztatcie?

Offline iko01

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Avensis T27 - katalizator do wymiany
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maja 2023, 00:12:35 »
Wyślij katalizator do Kalińskiego - robię u niego wszystkie auta - a mam pod opieką prawie 4.5k aut od ciężarowych po osobowe.
Wpisz w google kalinski poznan naprawa katalizatorów.  Z pamięci adres strony kalinski.pl
Robi tanio i dobrze!!!!

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Maja 2023, 11:43:54 »
Dla mnie to bzdura co ASO twierdzi przy tym przebiegu, trzeba odczytać faktyczne błędy jać paliwo premium np. Shell vipower 95 we wtorki w normalnej cenie ostro przegonić auto na autostradzie powyżej 4 tyś obrotów, biegi zmieniać też 3,5-4 tyś, można dodać środka do baku do czyszczenia wtrysków czy lepiej katalizatora, a nie od razu w koszta się pakować.
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2023, 11:45:49 wysłana przez piotr_the »
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline Desperat

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Maja 2023, 18:02:17 »
Przez ostatni miesiąc zebrałem trochę informacji.
1. Nie ma zamiennika do tej wersji Ave. Katalizator w Ave to tak naprawdę. 2 katalizatory, 4 sondy lamda.
2. Można zrobić regenerację za około 3 tysiące złotych. Rozcinają katalizator, wkładają nowy wkład. Aczkolwiek gwarancja jest tylko na rok. Avenisis posiada dwa katalizatory ale najczęściej wymieniać trzeba tylko ten pierwszy.
3. Napisałem do centrali Toyoty opisując moje niezadowolenie z potrzeby wymiany katalizatora przy takim przebiegu. Odpisali, że mogą mi dać 30% rabatu na część. Czyli nowy kataliztaor plus robcizna będą mnie kosztować około 5500zł.

Aczkolwiek rozmawiałem z kilkoma mechanikami(poza aso) i nikt nie dowierza. Aby błąd hamulca postojowego był spowodowany katalizatorem. Dlatego n razie się wstrzymuję, szczególnie, że od miesiąca żaden błąd nie wyskoczył. W wolnej chwili zamierzam podjechać na stację diagnostyczną aby zmierzyć poziom spalin. Oraz czekam aż znowu wyskoczy mi jakieś błąd i tym razem pojadę na diagnostykę do niezależnego serwisu. Gdyż naprawdę ciężko uwierzyć w diagnozę ASO.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Maja 2023, 21:58:00 »
Nie wiem skąd masz takie informacje o ilości sond i katalizatorów zawsze możesz wejść na stronę  http://www.japan-parts.eu wpisać Vin i sprawdzić części jakie są w twoim aucie.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline lucas39

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Czerwca 2023, 16:53:18 »
katalizator mozna sprawdzic - do tego sluzy sonda lambda zamontowana za katalizatorem
zamienniki  i wklady zamienne istnieja - nie sprawdzaja sie, zwykle jest to fikcja katalizatorowa
przy diagnozie zamiennikow widac ze on nie pracuje a po prostu tylko jest
zaczyna to byc regula
katalizator jest drogi poniewaz zawiera  metale szlachetne np platyne
dla tego czesto tez gina
byc moze w zamiennikach slachetnosci brak jub jest ona znikoma skoro taka cena  i takie dzialanie

postojowy sypie bledami jesli linki sie nie rowno zaciagaja
to niestety bolaczka avensisa i nie tylko tej marki
 trzeba przegladnac i co sie da wymienic przy postojowym

u mnie pomogla wymiana obu zaciskow ( na regenerowane)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl