Autor Wątek: Wymiana/Remont Silnika  (Przeczytany 11207 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline QwErTy256

• Toyot Leżący
  • *
Wymiana/Remont Silnika
« dnia: 21 Lipca 2005, 01:38:24 »
no wiec tak, moja Carina juz ma 250 000 przebiegu i pewnie przy okolo 300k (chociaz to pewnie nie regula) bedzie trzeba zrobic albo remont silnika albo wymienic na inny, jest do kupienia Toyota Carina E z silnikiem 2.0 od Celicy (2.0 ale 170KM) i w sumie pomysl fajny i nawet koszta nie duże, ale pytanie mam czy ktos orientuje sie ile kosztuje kapitalny remont silnika i czy ktos to w ogole robi, bo slyszalem ze do japoncow sie nie stosuje takich praktyk, ja sie malo znam ale wole zrobic remont niz wymienic na inny... bo wiadomo jak to w polsce z tymi przebiegami jest :)

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
Wymiana/Remont Silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lipca 2005, 11:47:30 »
A masz jakis jakis problem z tym silnikiem ze chcesz go remontowac ????
A to przelozenie silnika 3SGE to ci pewnie zaraz spece odradza ze wzgledu na koszty (oprocz silnika jeszcze elektryka, komp i inne )
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

topol

• Gość
Wymiana/Remont Silnika
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lipca 2005, 11:51:02 »
No i jeszcze kwestia czy skrzynia wytrzyma.... :?:

Offline QwErTy256

• Toyot Leżący
  • *
Wymiana/Remont Silnika
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lipca 2005, 14:46:23 »
No bede mial do dyspozycji cala Carine z wymienionym wszystkim wiec duzego problemu nie powinno byc (takiego AZ duzego) pewnie gorzej z gazem bo cos sie moze zmienic :) no a na temat remontu cos ktos wie ?

Co do dziania sie to narazie nic.. ale jak jest fajna okazja to warto sie zabezpieczyc a i pare plastikow sie przyda :) (tylko mam olej w jednym cylindrze ale to niedlugo jade aby mi uszczelke wymienili)

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
Wymiana/Remont Silnika
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lipca 2005, 16:29:37 »
A co tamta GTI jest rozbita ze nie mozna nia jezdzic ????

Offline QwErTy256

• Toyot Leżący
  • *
Wymiana/Remont Silnika
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lipca 2005, 19:28:18 »
Kiera po prawej stronie jest :)

tomek_paseo

• Gość
Wymiana/Remont Silnika
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lipca 2005, 19:44:41 »
Przekładka silnika nie jest taka prosta. O przeróbce z RHD na LHD (prawo na lewostronną) już nie wspomnę. Trzeba zmienić choćby wyjścia na linki do pedałów, nie wiem, jak ze sterowaniem i podłączeniem ogrzewania,  wez pod uwagęprawdopodobienstwo zastosowania mocniejszych przegubów, półosi, sprawdz i porównaj przełożenia skrzyni biegów - jesli okaze sie, ze będziesz musiał wrzucic silnik ze skrzynią, to będzie sporo zabawy, by jedynka była na miejscu jedynki - ojjj naprawdęsporo ;) Generelanie, jesli masz dobrego mechanika, który robił juz takie przeróbki (w Polsce jest kilkanascie warsztatów, które za ktwotę3 - 5 tys zł (nie sugeruj sie tym - u Ciebie zakres przeróbek jest mniejszy)  przerabiają RHD na LHD  (oczywiscie + niezbędne części) to możesz sięw to pobawić (175 lub 156 KM z 3sge w celicy) to kusząca propozycja (bo nie było 170 konnego motorku). Będziesz musiał uzbroic sie w cierpliwosc - takie zabiegi nigdy nie trwają kilka dni - w gręwchodzą tygodnie, masa poprawek, metoda prob i błędów - tym bardziej, że 3sge nie był w Carinie E, tylo w Celice.

No i jeszcze podstawowa kwestia. Po co Ci remont. Auto nie ciągnie? Spala 12 l w jezdzie mieszanej? Bierze więcej, niż 2 l oleju na 10000 km? Remont robi się, kiedy sytuacja tego wymaga, dopóki wszystko gra, należy tylko dbać o silnik i cieszyć sięjazdą (no i powoli odkładać pieniązki - przezorny zawsze ubezpieczony)   :wink:

CarinaGTI

• Gość
Re: Wymiana/Remont Silnika
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lipca 2005, 19:49:06 »
Cytat: QwErTy256
no wiec tak, moja Carina juz ma 250 000 przebiegu i pewnie przy okolo 300k (chociaz to pewnie nie regula) bedzie trzeba zrobic albo remont silnika albo wymienic na inny, jest do kupienia Toyota Carina E z silnikiem 2.0 od Celicy (2.0 ale 170KM) i w sumie pomysl fajny i nawet koszta nie duże, ale pytanie mam czy ktos orientuje sie ile kosztuje kapitalny remont silnika i czy ktos to w ogole robi, bo slyszalem ze do japoncow sie nie stosuje takich praktyk, ja sie malo znam ale wole zrobic remont niz wymienic na inny... bo wiadomo jak to w polsce z tymi przebiegami jest :)

lepiej kapitalke zrobić niż SWAPA, to nie takie proste tak jak pisał tomek_paseo, jeździłęm GTI mwięc wiem co mówię, no chyba, że masz sporo czasu i pieniędzy lub siolnik+skrzynie+ecu+ciut większe sprzęgło+wydech( u mnei był 55-60mm, w gli jest o ca. 10mm mniejszy- ato jest troche) może ci poukręcać ośki przy nieumiejętnej ostrej jeździe za grosze to wtedy top tak, remont nawet, gdyby nie wiadomo co by było to ca. 2000zł. u mnie w GTI remont silnika wyniósł mnie 1500zł ( w tym tarcza sprzęgła+łożysko sprazęgła+kpl uszczelek 250-300zł, uszczelniacze zaworów po 4-5zł/szt, pierścienie 200zł, uszczelniacze wałków rozrządu ca. 50zł, planowanie głowicy i bloku, polerka dolotu i wylotu - coś koło tego wyszło)

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
Wymiana/Remont Silnika
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lipca 2005, 22:00:28 »
Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze szerszy rozstaw koł na osi i zmiana piasty na przeguby o wiekszych srednicachi,fajnie sie mówi ale kiepsko to wszystko widze.Najlepiej wymienic caly wózek wraz z silnikiem o ile pasuje.

Offline QwErTy256

• Toyot Leżący
  • *
Wymiana/Remont Silnika
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Lipca 2005, 22:53:23 »
Nie no wlasnie dlatego mowilem ze remont silnika dla mnie jest lepszy niz SWAP :) no dobra wiec koniec tematu chyba ze ktos jeszcze jakies zna ceny kapitalki w swoich wozach :)

Michal_P

• Gość
Wymiana/Remont Silnika
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Lipca 2005, 23:28:42 »
Z tego co pamiętam jest na forum osobnik który ma Carinęz przebiegiem 800 tys. km. żadnego remontu nie robił i silnik mu fruwa;)
Carina_GTI, gdzie robiłeś ten swój remont??:)
Bo taniutko Cięto wyszło w  sumie chyba;)

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Wymiana/Remont Silnika
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Lipca 2005, 02:31:30 »
Cytat: Michal_P
Z tego co pamiętam jest na forum osobnik który ma Carinęz przebiegiem 800 tys. km. żadnego remontu nie robił i silnik mu fruwa;)

Na ile diesel może fruwać  ;-)  :P

koniec tematu chyba ze ktos jeszcze jakies zna ceny kapitalki w swoich wozach

Racja, koniec. Przekop dział Cariny, nie raz pisałem ile dałem przy silniku i za co. I nie tylko ja...
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
Wymiana/Remont Silnika
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Lipca 2005, 22:39:47 »
Cytat: tomek_paseo
tym bardziej, że 3sge nie był w Carinie E, tylo w Celice.

Jak to nie ? - a w GTi to co bylo ?????????????????????

tomek_paseo

• Gość
Re: Wymiana/Remont Silnika
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Lipca 2005, 03:41:41 »
Deeno, po co siętak pienisz?
Kiedyś zarzucałeś CarinieGTI, że nie czyta ze zrozumieniem...
Jeszcze raz uważnie przeczytaj tytuł wątka (dla ułatwienia cytuję: Wymiana/Remont Silnika) oraz pierwszą wypowiedź autora wątku (znów dla ułatwienia zacytujęCi fragment)...

, jest do kupienia Toyota Carina E z silnikiem 2.0 od Celicy (2.0 ale 170KM) i w sumie pomysl fajny i nawet koszta nie duże (...)

A Cariną GTI z silnikiem 3sge miałem okazję(dzięki uprzejmości Właściciela) jezdzic przez prawie dwa lata...

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
Wymiana/Remont Silnika
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Lipca 2005, 16:03:04 »
A kto tu sie pieni - chyba ci sie pomylily znaki zapytania z wykrzyknikami ;)
Poza tym sorry ale nie zrozumialem o co ci chodzilo w poprzednim poscie :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl