Autor Wątek: Toyota CHR hybrid akumulator systemowy12v  (Przeczytany 27767 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
Toyota CHR hybrid akumulator systemowy12v
« dnia: 01 Maja 2023, 23:43:14 »
Witam.Z racji posiadania od roku Toyoty CHR hybrid 2.0, i problemów z niedoładowanym 12 v akumulatorem systemowym które to są opisywane na wielu wątkach, postanowiłem spróbować rozwiązać problem.Tym bardziej że autoryzowane stacje Toyoty sobie z tym problemem nie radzą.Zainwestowałem osobiste środki w urządzenia pomiarowe jakimi nie dysponują serwisy Toyoty i mam już pewne spostrzeżenia którymi podzielę się niedługo.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: Toyota CHR hybrid akumulator systemowy12v
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Maja 2023, 00:50:03 »
Witamy na forum. Ale teaser na poziomie onetu...

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Maja 2023, 10:21:30 »
Pochwal się co dobrego kupiłeś? :)
« Ostatnia zmiana: 02 Maja 2023, 10:29:57 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Maja 2023, 16:54:17 »
Nadzwyczajne urządzenie pomiarowe nie rozwiąże problemu. Trzeba usunąć przyczyny, które raczej są dobrze znane.

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Maja 2023, 00:06:58 »
No właśnie chodzi o znalezienie przyczyny, mam już wstępne spostrzeżenia po wykonaniu  pomiarów napięcia oraz prądów ładowania akumulatora 12 v w trakcie jazdy,postoju,cofania oraz w pozycji neutralnej.
Duże znaczenie ma procent naładowania akumulatora gdzie w pewnych sytuacjach dochodzi do tego że w trakcie jazdy napięcie w instalacji wynosi 12,4 v i wręcz jest akumulator rozładowywany.Przedstawię wszystko za jakiś czas jak dokładnie to rozpracuję.

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Maja 2023, 13:35:40 »
Krótki film z pomiarów ładowania akumulatora systemowego 12v w Toyota CHR 2.0. Brak  mi odpowiedniego sprzętu żeby nagrać coś dłuższego.

https://youtu.be/SCE4RRWA1iU

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Maja 2023, 14:32:56 »
Mam wrażenie, że to urządzenie ma dość długi czas uśredniania pomiaru - stąd takie "powolne" zmiany prądu. Podłączyłeś to prosto na klemy aku 12V?

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Maja 2023, 14:53:37 »
To urządzenie nie uśrednia pomiarów.Odczyt jest w czasie rzeczywistym. Czujnik halla jest na głównym przewodzie zasilającym akumulator 12 v, a zasilanie jest podpięte pod wolne piny skrzynki bezpieczników w bagażniku.Pomiar jest jak najbardziej wiarygodny.Urządzenie posiada dokładność pomiaru 0.1V/A

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Maja 2023, 16:02:30 »
Czyli nie jazda ale stanie w miejscu na P jest korzystne dla Aku 12V. Spróbuję sprawdzić jak jest w Auris.

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Maja 2023, 16:41:25 »
W pozycji P,R,N akumulator systemowy jest zawsze ładowany.W pozycji D są momenty kiedy pobór prądu z akumulatora systemowego wynosi nawet 15 A.Napięcie ponad 14 V jest tylko w trakcie stałej jazdy pozamiejskiej i to nie zawsze.Jest zależne od stopnia naładowania akumulatora systemowego 12 V.Jazda miejska wygląda jak na filmie.Reasumując akumulator jest non stop nie doładowany.Po dwóch dniach postoju jest 12 V.

Offline browarek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Maja 2023, 22:00:36 »
Na filmie widać że na pozycji D akumulator też jest ładowany przy napięciu 12,3V prąd 3A ,małym prądem . Przy napięciu 14,2 prąd wzrasta do 11A.Widac że jest ładowany cały czas.

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Maja 2023, 22:59:27 »
Aby akumulator był ładowany napięcie musi być wyższe.Do klemy dodatniej akumulatora są podłączone dwa przewody ,na głównym któr jest podłączony do invertera założyłem czujnik halla drugi cieńszy zasila skrzynkę bezpieczników obok akumulatora systemowego 12 v w bagażniku skąd zasilane są systemy tylnej części nadwozia.Prąd widoczny na wyświetlaczu to właśnie pobór tych systemów.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Maja 2023, 23:27:21 »
Moje wnioski z Twoich pomiarów są takie:
1. System sterowania ładowaniem aku 12V działa tylko w trybie D. A działa mniej więcej tak, jak opisywał Colin - czyli nie trzyma cały czas napięcia ładującego 13-14V. Jeśli uznaje, że akumulator jest pełny albo z innego powodu nie warto go w tym momencie ładować, to nie ładuje.
2. Z jakiegoś powodu napięcie 12,2V (aku nieobciążony) jest traktowane przez układ jako "satysfakcjonujące". Spodziewałbym się tego jakieś 0,2-0,4V wyżej.

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Maja 2023, 09:47:33 »
Jest dokładnie odwrotnie,proszę zobaczyć nowy film.
https://youtu.be/6NRlb5aSE9Y

Offline Bart_olini

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Maja 2023, 11:12:33 »
A Pana Profesora z WeberAuto oglądałeś? https://www.youtube.com/watch?v=_V9PiOpaxyE&t=831s

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl