Autor Wątek: Toyota CHR hybrid akumulator systemowy12v  (Przeczytany 27749 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
Odp: Toyota CHR hybrid akumulator systemowy12v
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Maja 2023, 18:25:15 »
Może w wersji 2-litrowej jest to jakoś lepiej rozwiązane ale u mnie nie ma nawet jak złapać dużym cęgowym amperomierzem żeby objąć cały minus bo kilka grubych przewodów wychodzi na wszystkie strony wprost od klemy. A plus też odpada bo na samej klemie jest jakaś skrzynka elektroniczna. Może dobrze się znasz na tych połączeniach i wiesz gdzie założyć czujnik ale ja się nie poczuwam i zostanę przy pomyśle założenia samego woltomierza (na bezpieczniku).
Przypuszczam, że ten wyświetlacz, który masz przy lusterku nie jest widoczny nocą (?). Z kolei ja mam świecący i w nocy będzie raził w oczy więc chcę go zamontować gdzies nisko 20 cm nad podłogą. Wtedy powinno być prawie jednakowo w dzień i w nocy.

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Maja 2023, 18:30:32 »
Dzisiejszego dnia udało mi się naładować akmulator systemowy 12 v samochodem,czyli toyotą CHR 2.0 w której jest zamontowany fabrycznie przez Toyotę.W oparciu o poprzednie pomiary na trasie około 65 km.którą dzisiaj pokonałem,na długich prostyc h odcinkach gdy samochód był rozpędzony wybierałem dzwignią N (neutral) wtedy napięcie wzrastało z 12,4v do 16,4 a prąd oscylował w okolicach +9 A.W takich warunkach akumulator jest doładowywany Takich operacji wykoanałem kilkanaście.Po 6-ciu godzinach postoju napięcie akumulatora 12,43.Ale to chyba nie jest normalna jazda.Przekazałem temat do Toyoty zobaczymy co z tego wyniknie.Czy ktoś coś próbuje w tym temacie ?.

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Maja 2023, 18:40:05 »
Wyświetlacz w dzień dobrze widać jeżeli jest ustawiony prostopadle do wzroku,natomiast w nocy widać bardzo dobrze.Co do czujnika halla to w twoim przypadku misi być założony na głównym przewodzie do klemy minusowej.Czyli pomiędzy karosrią a akumulatorem.Czujnik halla trzeba oczywiście ustawić w odpowiednim kierunku,no i urządzenie misi to obsługiwać tak jak to które ja stosuję.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Maja 2023, 19:03:30 »
Jazda na N to nie jest dobre rozwiązanie.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Maja 2023, 19:53:53 »
[...] gdy samochód był rozpędzony wybierałem dzwignią N (neutral) wtedy napięcie wzrastało z 12,4v do 16,4 a prąd oscylował w okolicach +9 A. [...]
Przy takim napięciu ładowania (zdaje się że to max co jest dopuszczalne przynajmniej w kwasiakach) następuje intensywna elektroliza i z cel wydziela się wodór i tlen. Powinno ostro buzować. Ciekawe czy masz takie Mutlu jak ja i czy to ma jakieś odpowietrzniki powinien je mieć jako "maintenance free".
Ale nawet jeśli ma te odpowietrzniki (coś z boków ma ale nie wiem co to) to ubywa ci elektrolitu a w bagażniku robi się groźnie (chyba że jest tam jakaś wentylacja).
No i jeszcze pytanie - po kiego grzyba ładowanie (i to takie agresywne) na N?
I do tego czy elektronika to wytrzymuje? A może do elektroniki to nie dociera tylko gdzieś się redukuje do 14,4 (gdzieś czytałem że tyle wytrzyma i chyba nie więcej).
No i wreszcie jaki jest praktyczny sens jazdy na N?

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Maja 2023, 19:56:55 »
Wyświetlacz w dzień dobrze widać jeżeli jest ustawiony prostopadle do wzroku,natomiast w nocy widać bardzo dobrze.
Pewnie ma jakieś podświetlenie (?)
Cytuj (zaznaczone)
Co do czujnika halla to w twoim przypadku misi być założony na głównym przewodzie do klemy minusowej.Czyli pomiędzy karosrią a akumulatorem.Czujnik halla trzeba oczywiście ustawić w odpowiednim kierunku,
Jak zakładasz tą obręcz? Demontujesz przewód czy ma coś jak amperomierz cęgowy czyli takie rozwarcie?
Cytuj (zaznaczone)
no i urządzenie misi to obsługiwać tak jak to które ja stosuję.
Co obsługiwać? Możesz podać model tego urządzenia?

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Maja 2023, 20:06:18 »
Jazda na N to nie jest dobre rozwiązanie.
Masz rację, ale to tylko dla testów.

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Maja 2023, 20:09:57 »
Cytuj (zaznaczone)
Dwukierunkowy pomiar prądu,jak system pobiera prąd z akumulatora wyświetla np.-8 Amper.
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2023, 20:22:14 wysłana przez Technik »

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Maja 2023, 20:48:40 »
Cytuj (zaznaczone)
Dwukierunkowy pomiar prądu,jak system pobiera prąd z akumulatora wyświetla np.-8 Amper.

Ok. Ale już kilka razy pytamy o to urządzenie - możesz podać model czy to jakaś tajemnica?

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 11 Maja 2023, 20:53:08 »
Cytuj (zaznaczone)

Ok. Ale już kilka razy pytamy o to urządzenie - możesz podać model czy to jakaś tajemnica?
Już podaję,link do urządzenia.

https://a.aliexpress.com/_mOLBOYs

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Maja 2023, 20:57:31 »
Tutaj można zakupić przewód do czujnika halla 5m.

https://a.aliexpress.com/_msLgV2s
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2023, 21:25:36 wysłana przez Technik »

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Maja 2023, 21:16:37 »
[...] gdy samochód był rozpędzony wybierałem dzwignią N (neutral) wtedy napięcie wzrastało z 12,4v do 16,4 a prąd oscylował w okolicach +9 A. [...]
Przy takim napięciu ładowania (zdaje się że to max co jest dopuszczalne przynajmniej w kwasiakach) następuje intensywna elektroliza i z cel wydziela się wodór i tlen. Powinno ostro buzować. Ciekawe czy masz takie Mutlu jak ja i czy to ma jakieś odpowietrzniki powinien je mieć jako "maintenance free".
Ale nawet jeśli ma te odpowietrzniki (coś z boków ma ale nie wiem co to) to ubywa ci elektrolitu a w bagażniku robi się groźnie (chyba że jest tam jakaś wentylacja).
No i jeszcze pytanie - po kiego grzyba ładowanie (i to takie agresywne) na N?
I do tego czy elektronika to wytrzymuje? A może do elektroniki to nie dociera tylko gdzieś się redukuje do 14,4 (gdzieś czytałem że tyle wytrzyma i chyba nie więcej).
No i wreszcie jaki jest praktyczny sens jazdy na N?
W tradycyjnym samochodzie jest cały czas napięcie rzędu 13,5-14,7 V a akumulator pobiera tyle prądu ile potrzebuje.Toyota hybrid nie posiada rozrusznika który pobiera np.120 A w trakcie rozruchu,ale już w trakcie otwarcia drzwi kierowcy systemy pobierają około 20 A.,Niestety ale napięcie w instalacji wzrasta do 13,5-14,7 v dopiero gdy akumulator jest rozładowany w około 40% do tego momentu wynosi 12,4 v i akumulator się nie doładowuje..Są momenty w trakcie ruszania gdy system pobiera z akumulatora nawet 15 A.Gdy wtedy jeździmy krótkie odcinki bilans energetyczny jest ujemny i akumulator jest ciągle niedoładowany.
Jeżeli chodzi o gazowanie akumulatora, to w modelach 4-generacji napędu gdzie akumulator jest w bagażniku zastosowano odpowietrznik prowadzący pod tylny zderzak.
Co do trybów,to narazie ładuje na wszystkich oprócz D...
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2023, 21:36:21 wysłana przez Technik »

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 11 Maja 2023, 22:34:30 »
Dzięki za linki.

[...] w trakcie otwarcia drzwi kierowcy systemy pobierają około 20 A.,Niestety ale napięcie w instalacji wzrasta do 13,5-14,7 v dopiero gdy akumulator jest rozładowany w około 40% do tego momentu wynosi 12,4 v i akumulator się nie doładowuje.

Nie jestem ekspertem w w/w kwestii ale jestem przekonany, że te 12.4V to zwykłe napięcie akumulatora. W chwili dużego poboru chwilowo spada np. u mnie po włączeniu ACCESSORY z 12.0V do 11.6V. A 14.4V to napięcie ładowania - ładuje go z baterii HV najpierw 14.4V potem spada (najniżej widziałem 13.6V ale może dalej, nie patrzyłem już). A te 14.7 to jakiś błąd pomiaru (chyba że te modele 2.0L mają inny aku i/lub instalację elektryczną).

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 11 Maja 2023, 22:46:35 »
Dzięki za linki.

[...] w trakcie otwarcia drzwi kierowcy systemy pobierają około 20 A.,Niestety ale napięcie w instalacji wzrasta do 13,5-14,7 v dopiero gdy akumulator jest rozładowany w około 40% do tego momentu wynosi 12,4 v i akumulator się nie doładowuje.

Nie jestem ekspertem w w/w kwestii ale jestem przekonany, że te 12.4V to zwykłe napięcie akumulatora. W chwili dużego poboru chwilowo spada np. u mnie po włączeniu ACCESSORY z 12.0V do 11.6V. A 14.4V to napięcie ładowania - ładuje go z baterii HV najpierw 14.4V potem spada (najniżej widziałem 13.6V ale może dalej, nie patrzyłem już). A te 14.7 to jakiś błąd pomiaru (chyba że te modele 2.0L mają inny aku i/lub instalację elektryczną).

Dokładnie tak jest,ale jeżeli napięcie w trakcie jazdy wynosi 12,4 v to akumulator nie jest ładowany.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 11 Maja 2023, 23:03:59 »
Dokładnie tak jest,ale jeżeli napięcie w trakcie jazdy wynosi 12,4 v to akumulator nie jest ładowany.
Zgadza się to z moją skromną wiedzą.

Apropos tego wolto/ampero-mierza:
nie widzę przecięcia na tej obejmie - musiałeś ten gruby kabel jakoś rozłączyć czy założyłeś to na kabel, który dochodzi do skrzynki bezpieczników? A i tam trzeba pewnie coś odlutować. (?)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl