Autor Wątek: Auris II HSD - wspomaganie MG2 do jakiej prędkości?  (Przeczytany 2964 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Auris II HSD - wspomaganie MG2 do jakiej prędkości?
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Maja 2023, 21:45:19 »
Tak. Np jeżdżąc dynamicznie na autostradzie jak bateria spadnie do (chyba) 30% wtedy jedzie na samym spalinowym dopóki bateria się nie doładuje. Odczuwalny brak mocy.
Nie zauważyłem czegoś takiego.  Wg mnie to auto używa baterii do wspomagania przyspieszania w bardzo niewielkim stopniu.  Różnica na korzyść hybrydy względem wersji spalinowej o tej samej mocy bierze się głównie z tego, że silnik spalinowy natychmiast po kickdownie wychodzi na maksymalne obroty / moc i trzyma je przez cały czas, brak jest strat powodowanych przez redukcję, sprzęgło, itp.

Offline paul111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Maja 2023, 18:35:59 »
Jechałem wczoraj za Avensisem 160 -170 po Autostradzie, dynamicznie przyspieszając , nie zauważyłem rozładowania akumulatora.

Choć też mi ktoś opowiadał że w hybrydzie przy dużej prędkości rozładowuje się akumulator , może to jakaś usterka ?

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Maja 2023, 18:55:47 »
Aurisem nie jeździłem ale napiszę jak jest w Corolli 1.8. Najwyższa prędkość z jaką jechałem na samym MG2 to ok. 110 km/h. Jeśli chodzi o jazdę autostradową, to jeśli wierzyć wskaźnikowi przepływów energii, przy równej jeździe auto napędza sam benzyniak. Natomiast każde przyspieszanie lub jazda pod górkę powoduje dołączenie wspomagania MG2. Piszę to jedynie na podstawie obserwacji wyświetlacza. Nigdy też nie zauważyłem spadku osiągów przy słabo naładowanym aku.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Maja 2023, 20:33:30 »
napiszę jak jest w Corolli 1.8. Najwyższa prędkość z jaką jechałem na samym MG2 to ok. 110 km/h

Zgadza się. Też tak mam, ale to sporadycznie, no i trzeba się odpowiednio rozpędzić do prędkości sporo powyżej 110 km/h, ująć gazu i spalina się wyłączy. Ale 110 km/h to prędkość mało praktyczna, bo nie da się z taką prędkością jechać stale. Po prostu auto stopniowo coraz bardziej zwalnia, a gazu nie można dodać, bo włączy się spalinowy. Generalnie często da się bez problemu jeździć Corollą 1,8 na samym elektryku od 90 km/h w dół, czyli na drogach krajowych w sam raz.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl