Autor Wątek: Co przemawia do zakupu oleju 0W20 do hybrydy w ENESOIL zamiast oryginału toyoty  (Przeczytany 30973 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline analyser

• Moderator
  • Toyot Leżący
  • Samochód:: Yaris Gr
Porównując Millersa 0w16 z ENEOS X 0w16 różnic w zasadzie nie ma . Może poza ceną.
Jeśli chodzi o porównanie Millersa do  X Prime to mamy przepaść. Indeks lepkości Mllersa to 165, ENEOS X Prime ma 215. Wynika to  z wyższej klasy bazy olejowej ( czystszej) i dedykowane setu dodatków

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Witam i tutaj analyser, albo taka praca, albo masz sporo czasu.  :cool:

Dzięki kodowi łatwiej myśleć o Eneosie. Za wcześnie kupiłem i 70 mniej bym teraz zapłacił za 15L, bo w sklepie dali mi - 5%.  :cry:
Da się w sklepie kupić taniej przesyłkę na paczkomat ?
Jak kupowałem to chyba tylko kurier Inpost był.

TGMO produkuje Chevron i ENEOS

Jak rozwinie się Chevron w bardziej znane wszystkim marki na bańkach ?

Jak możesz zinterpretować fakt, że nawet centrala Toyoty nie chce podawać kto im produkuje oleje ? Czego się obawiają, skoro producenci są markowi ?
Mi się wydaje, że aby klienci nie poszli w te marki na wolnym rynku. Oczywiście wszystko dla marż. Albo brak komunikacji góra/kraje, celowo. 

Jeżeli ktoś jest zainteresowany to mogę udostępnić analizy oleju ENEOS wykonane przez niezależne laboratoria .

A poprawił już lab ten misz masz w raportach ?  :shock:

Parametry tego oleju są absolutnie niesiągalne dla konkurencji.

Na papierze oczywiście wygląda inaczej niż reszta rynku. Relacja niskie KV do wysoki indeks i łopata Mo, oraz inna baza W niż wszędzie. Badanie używanego więcej powie, jak taki olej się zachowa i przetrwa. Ja jestem ciekawy pracy silnika na kupionym 5W30 X-Prime. Oraz czy zmieni się zwyczajowa tendencja ubytku oleju, tak samo jak wyjdzie w badaniu po. Zmiana już w połowie czerwca.  Jak dotychczas w moich badaniach, żaden na 15 kkm się nie pisał.

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,52335.0.html

Oba pridukty są fully Made in Japan

na wszystkich naszych liniach produkcyjnych na świecie

Na oil nie jasno napisałeś i był zgrzyt.  :| Oceń, a ja napiszę jak zrozumiałem. Eneos ma swoją bazę w Japan, której nikomu nie udostępnia. Formulacje są wymyślane w Japan. Produkcja odbywa się w UK i nie tylko, główne składniki pochodzą z Japan, standardowe z EU.  Czyli pomysł i główne składniki to Japan, reszta i wykonanie finalne świat bliżej nas.

« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2023, 00:50:54 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
Zmiana już w połowie czerwca.  Jak dotychczas w moich badaniach, żaden na 15 kkm się nie pisał.
Rademenes - jeśli będziesz wymieniał olej i posiadasz jeszcze ok 100ml oleju, który zalałeś to próbki świeżego i przepracowanego jeśli chcesz możesz wysłać do Krakowa do przyjaciela z youtube: kanał R2D
https://www.youtube.com/@R2D-laboratoriumdlakierowcow/videos
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

Offline analyser

• Moderator
  • Toyot Leżący
Witam i tutaj analyser, albo taka praca, albo masz sporo czasu.  :cool:

Taki Job jak mówią. :-)

Dzięki kodowi łatwiej myśleć o Eneosie. Za wcześnie kupiłem i 70 mniej bym teraz zapłacił za 15L, bo w sklepie dali mi - 5%.  :cry:
Da się w sklepie kupić taniej przesyłkę na paczkomat ?
Jak kupowałem to chyba tylko kurier Inpost był.

Sprawdzę i jeśli się da to pojawi się na sklepie niebawem

TGMO produkuje Chevron i ENEOS

Jak rozwinie się Chevron w bardziej znane wszystkim marki na bańkach ?

Jak możesz zinterpretować fakt, że nawet centrala Toyoty nie chce podawać kto im produkuje oleje ? Czego się obawiają, skoro producenci są markowi ?
Mi się wydaje, że aby klienci nie poszli w te marki na wolnym rynku. Oczywiście wszystko dla marż. Albo brak komunikacji góra/kraje, celowo.

Jest to celowe działanie. To oczywiste. Przez kilka lat my sami mielismy zakaz informowania co jest w środku i kto to produkuje. Powodem oczywiście są pieniądze i wysoki profit z tytułu sprzedaży marki własnej

Jeżeli ktoś jest zainteresowany to mogę udostępnić analizy oleju ENEOS wykonane przez niezależne laboratoria .

A poprawił już lab ten misz masz w raportach ?  :shock:

na oil club jest już nowy , poprawiony raport . Chyba same maszyny w labo Polarisa zwariowały jak badaly X Prime :-)

Parametry tego oleju są absolutnie niesiągalne dla konkurencji.

Na papierze oczywiście wygląda inaczej niż reszta rynku. Relacja niskie KV do wysoki indeks i łopata Mo, oraz inna baza W niż wszędzie. Badanie używanego więcej powie, jak taki olej się zachowa i przetrwa. Ja jestem ciekawy pracy silnika na kupionym 5W30 X-Prime. Oraz czy zmieni się zwyczajowa tendencja ubytku oleju, tak samo jak wyjdzie w badaniu po. Zmiana już w połowie czerwca.  Jak dotychczas w moich badaniach, żaden na 15 kkm się nie pisał.

Co do konsumpcji własnej silnika - jest ona zawsze. Czynników jest kilka , niekoniecznie związanych ze złym stanem jednostki napędowej. Olej jak każda ciecz odparowuje, zużywa się i w konsekwencji ubywa.  Zważywszy na parametry - nie gwarantuje zmniejszonego zużycia ale przede wszystkim wysoki i  stały okres ochrony przez cały interwał. Najważniejsze dla oleju by się nie degradował.
Niebawem zrobimy testy 0w20 i 5w30 po 5000km i 10000km by to potwierdzić

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,52335.0.html

Oba pridukty są fully Made in Japan

na wszystkich naszych liniach produkcyjnych na świecie

Na oil nie jasno napisałeś i był zgrzyt.  :| Oceń, a ja napiszę jak zrozumiałem. Eneos ma swoją bazę w Japan, której nikomu nie udostępnia. Formulacje są wymyślane w Japan. Produkcja odbywa się w UK i nie tylko, główne składniki pochodzą z Japan, standardowe z EU.  Czyli pomysł i główne składniki to Japan, reszta i wykonanie finalne świat bliżej nas.

ENEOS ma centralnę w Japonii i 6 biur na świecie. Dodatkowo jest 8 zakładów produkcjnych rozsianych po całym świecie. W Europie produkujemy w NL i D. Przekładniówka europejska jest produkowana w USA.
Natomiast Sustina i X Prime są produkowane w 100 proc w JPN. Japończycy nikomu nie udostępnią formulacji ani składników - czyli japońskiej bazy olejowej jak i dodatków. Nie jest tajemnicą że ok 380 marek olejowych na świecie korzysta średnio z 6 dostawcow bazy olejowej i 4 producentów dodatków. My również. ALe tylko dla produkcji w EU i USA. To co idzie z JPN to 100 % JPN.
Na opakowaniach Sustiny i X Prime jest adres Uk ale wynika to z przepisów unijnych i pobrexitowych. Natiomiast najelpszym dowodem jest analiza COA producencka gdzie wychodzi czarno na białym gdzie produkowano

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
@KeriM36 pomyślę o tym kanale. Zawsze kupuje 5L i zawsze mi zostaje nowego, więc nie ma problemu. Jedynie nie podoba mi się na tym kanale to, że podaje się jakieś osobowe informacje. Które związku z tematyką nie mają żadnego, a ja jestem w necie przezorny, nie jak inni dupska na Fb wywalają dla szpanu.

@analyzer

Jak uda Ci się zmajstrować paczkomat w sklepie, to poza kodem będzie dodatkowa łatwość w wyborze. Ludki są przyzwyczajone do tej opcji i kosztu, a sam kurier to jednak takie ograniczenie jednak, tak w kosztach, ale i w potrzebie bycia na miejscu tego dnia. Prawie dycha wtedy dojdzie do kodu jeszcze, tylko przez rozwinięcie opcji w sklepie. Sklep przecie na przesyłce nie zarabia, więc chyba problemu nie zrobią.

Co do TGMO i pochodzenia, dobrze że tu jesteś, tu jest wielu z tunelem na TGMO tylko. Twoje słowa pomogą im rozjaśnić na pewno. Przez samą różnicę w koszcie TGMO w ASO a na wolnym rynku, wielu już odpuściło zakup na wolnym rynku. Ja tłumaczyłem, ostro Toyota przycina, a dzięki dużej różnicy cenowej ASO/rynek, wielu po zainteresowaniu jak to wyjaśnić, w try miga stwierdziło, na wolnym tyle taniej bo podrubka. To jest dobra strategia, zakres różnicy tu jest kluczowy, gdyby było różnicy 30pln to nikt by się nie zastanawiał. A im więcej, tym więcej wątpliwości, pytań, brak informacji i zero wyjaśnienia + tajemnica.

Jak Ty wyjaśnisz różnicę kosztu TGMO ASO/rynek ?
Koszt produkcji taki sam, Toyota przywala max, a na wolnym rynku kupują to samo i dokładają normal marżę ?

Polaris - Mam ich po dziury w nosie. Wiecznie coś mi w raportach pierniczą. Podaje info do oleju pięknie, a oni źle wpisują, wcale i mieszają wszystko. Przez kilka raportów doszedłem do tego, że wysyłam im gotowca. Czyli w ich raport czysty wpisuję dane i nadal pierniczą, a nawet przerabiają benzynę na diesla. Nie potrafią przepisać toczka w toczkę. Lab ma tam jakieś ISO i świetnie, ale przepisuje to wszystko chyba małpa jakaś, jeśli nie to celowa robota. Ostatnio zmienili z benzyny na diesla, określili ile paliwa w oleju. Ja protest, zmieniali napis benzyna i stwierdzili, paliwo to paliwo jest tyle samo. Przecież PB czy ON to już inny skład, takie to lab jest za.....te.

Konsumpcja oleju - warunki też są istotne. Oczywiście olejem się nie naprawia, ale na oil już wiele wielu pisało, o tendencjach na danym oleju, wobec innych wcześniej. No i tam różnice jednak są, oczywiście nie u wszystkich i nie takie same. Ale ja przez inność Eneos, spodziewam się czegoś innego niż po wszystkich.   

Pochodzenie X-Prime, Sustina, czyli przepisy i koszty powodują produkcja Japan/konfekcja UE. Ale aby się opłacało, to musi być wysyłka w mega ilości z Japan, dalej w UE butelkowanie. Dobrze czaję ?

Może Eneosa stać na coś takiego, ale jak wiesz Mitasu już nie, oszczędzają.

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
@KeriM36 pomyślę o tym kanale. Zawsze kupuje 5L i zawsze mi zostaje nowego, więc nie ma problemu. Jedynie nie podoba mi się na tym kanale to, że podaje się jakieś osobowe informacje. Które związku z tematyką nie mają żadnego, a ja jestem w necie przezorny, nie jak inni dupska na Fb wywalają dla szpanu.

nie bój żaby - zawsze możesz zostać przedstawiony jako Pan Rademenes :) Autor kanału jest bardzo kumaty, więc jeśli wspomnisz o anonimowości to raczej nie będzie problemów.
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
Można dodać, że na butelkach X-PRIME są najnowsze logotypy API i ILSAC. Nie każdy producent na to się decyduje, bo za to trzeba zapłacić i przede wszystkim dodatkowe zdobycie certyfikatu od Amerykańskiego Instytutu Naftowego. Na przykład najnowszy Shell Helix HYBRID 0W-20 mimo, że ma najnowsze normy SP i GF-6A to nie ma logotypów ILSAC i API.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
nie bój żaby

Jak to dowolne, to super, bo u kolegi było tam wykształcenie i zawód. Sensu w tym brak, a info prawie rodo. Omijam takie bezsensowne podawanie swych namiarów, główka pracuje a nie FB. Pan Rademenes pasuje, wszyscy tu będą wiedzieć o kogo ho.

@emigrant przejdź na "Jaki olej" opisz to tam, bo zebrała się tam grupka niedowiarków w myśl naaaapewno nie i już. Ty jesteś ojcem zaistnienia Eneosa tu, maczałeś palce we współpracy nasze forum/Eneos ? Jak nie to jak oni się spiknęli ?

Ja do zalania i zbadania mogę się zachwycać, po nie wiem jak będzie, ale oceny nie wykonam na nosa, czy ucho. Już tak nie potrafię, to dla mego mła za mało.

Offline Pawel S.

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris IV FL
Do Yarisa 1.5 podobnie jak w przypadku Aurisa. Wybór jest ten sam choć tu pokusiłbym się o ENEOS X 0w20. Ma wyższe normy niż Ultra 0w20. Jest juz z najwyższą normą RC dedykowaną dla hybryd. Podobnie na kod masz rabat 15%
J ja się na olejach kompletnie nie znam i dlatego pytam, ponieważ w instrukcji jest zalecane używanie  olej 0w-8, aczkolwiek ja często jeżdżę dłuższe trasy również i na co dzień robię po 70km i zastanawiałem się między 0w-16, albo ow-20, które również są zalecane ale jedynie jako tymczasowe i po nich należy niby zmienić z powrotem na 0w-8, jak może wpłynąć na silnik jeżdżenie na oleju  powiedzmy 0w-20 zamiast 0w-8? jakie będą równice w stosowaniu tych olei?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
Instrukcje są napisane w myśl producenta i kierują bezwzględnie wszystkich w jeden słuszny tunel. W ASO jeszcze dobitniej to stosują, a często leją stale pierwszy z zaleceń i problemu nie widzą. Zawsze są dopuszczenia poza zaleceniem i warto się zastanowić, a nie biernie poddać standardowi, bo nikt nie wie i nie pyta, jakie kolo masz warunki.

Jeśli masz gwarancję, to możesz z dopuszczeń, ale co drugi rok i wszystko zgodne z normami w knidze. Jeśli po gwarancji, to już luz. Mi się wydaje, że pomiędzy 0W8 a 0W20 będzie mniejsza różnica, niż pomiędzy 0W20 a 5W30. Latając trasy nie odczujesz różnic, może tyci więcej paliwa spali, może silnik bardziej wycichnie. Ja przy większości miasta i tyci tras, mam cały czas 5W30 i w badaniach kaplicy brak. Jeśli oleje tej samej marki to jeszcze mniejsze różnice, jeśli różnych marek, to mogą być większe w składach. Puki nie spróbujesz, to się nie dowiesz, a nikt Ci tego nie powie lepiej, jak fizyczne zastosowanie w danym przypadku.

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
Czy możecie się wypowiedzieć na temat oleju Rewenol EFE  0w16

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
Tu raczej Eneos głównym tematem jest, może tam zapytaj.

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,25942.3500.html

Jest tam kilku znawców.

Offline analyser

• Moderator
  • Toyot Leżący
co do zasady nie mówimy źle o konkurencji. Postaram się dziś porównać karty techniczne obu produktów i dam znać.

Offline analyser

• Moderator
  • Toyot Leżący
Czy możecie się wypowiedzieć na temat oleju Rewenol EFE  0w16

Co do Ravenola EFE 0w16 , mogę porównać najistotniejszy parametr dla samochodów wymagających tej lepkości oleju.
indeks lepkości Ravenola wynosi 156. Dla porównania ENEOS X Prime 0w16 - 215, ENEOS X 0w16 to 164. W tym wypadku ENEOS X Prime to kosmos  niejako nie można go porównać do Ravenola bo nie będzie to jabłko do jabłka. W tym wypadku nawet standardowy ENEOS X wypada lepiej. Ponadto cena Ravenola jest nawet wyższa niż X Prime. A ENEOS X kosztuje ok 140 pln

Przypominam o kodzie do naszego sklepu !

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
@ analyzer

Paczkomat w sklepie da się zmajstrować ?

Jak Ty z pozycji osoby w koncernie, widzisz różnicę cen TGMO w ASO, a na wolnym rynku ?

Pochodzenie X-Prime, Sustina. Konfekcjonowanie w UE. To znaczy, że z Japan płyną duże ilości (beczki) a w UE są rozlewane na bańki ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl