Autor Wątek: Automatyczna blokada drzwi?  (Przeczytany 11719 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sunmoon51

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross DF
Automatyczna blokada drzwi?
« dnia: 04 Maja 2023, 22:17:11 »
Czy w Yaris Cross można uaktywnić automatyczną blokadę drzwi po ruszeniu z miejsca?

Widziałem filmik, w którym kierowca (nie YC) przyciska przez 10 sekund klawisz blokady drzwi, co włącza automatyczną blokadę drzwi, czyli że po ruszeniu i osiągnięciu szybkości 20 km/h drzwi się blokują i nie można ich otworzyć z zewnątrz. Zrobiłem zgodnie z poradą, ale bez efektu. Może ktoś wie, czy i ewentualnie jak automatycznie blokować drzwi?

A tak w ogóle, to bardzo niewiele spraw w YC może dziać się automatycznie. To jest aż dziwne, bo wydawałoby się, że jest tendencja do automatyzacji...
Toyota Yaris Cross Dynamic Force 125 KM 6 M/T Comfort + Tech + Style

Offline kumak1958

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
Odp: Automatyczna blokada drzwi?
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Października 2023, 16:09:14 »
Kupiłem to auto dla żony 1,5 m-ca temu. I przeżyłem taki szok jak Ty - nie ma w tym samochodzie automatycznego blokowania drzwi, mało tego, nie można również ustawić opcji automatycznego odblokowywania drzwi np. w przypadku otwarcia drzwi kierowcy. Trzeba te wszystkie operacje przeprowadzać ręcznie przy pomocy przycisku w drzwiach kierowcy!!!
Kobiety używają zazwyczaj jakieś torebki, torby, które wożą potem na przednim lub tylnym siedzeniu i taka automatyczna blokada jest im potrzebna jak woda, a tu nic. Nie wspomnę już o bezpieczeństwie np. na czerwonych światłach i próbach kradzieży
W serwisie dostałem oficjalną informację, że takiej opcji nie ma i co mam powiedzieć żonie, którą 3 lata namawiałem żeby przesiadła się do Toyoty, a nie kolejny raz do Renault (jej pierwsze Clio z 2015 już miało taką opcję) ?
Jeżdżę kolejnymi Toyotami od 1998 roku i za każdą zmianą widzę, że coś co było dobre i się sprawdzało zostało zamienione na "lepsze"

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Października 2023, 16:50:42 »
Zaraz, nie sprawdziliście tego na jeździe testowej? :o

Offline kumak1958

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Października 2023, 17:46:59 »
Niestety nie, po pierwsze nie noszę torebki, po drugie jeżdżę już drugą RAV i tam nie było tego problemu, a żona wybierała po kolorze i w najwyższej wersji, bo pewnie naiwnie myślała, że skoro ten system wymyślono już jakieś parę lat temu, to dotarło to też do Toyoty. Nie potrzebuję wodotrysków, ale jakieś minimum chyba zobowiązuje

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Października 2023, 17:47:22 »
Jest taka opcja, po dołożeniu modulu
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline kumak1958

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Października 2023, 17:50:37 »
Jestem bardzo zainteresowany jaki to moduł, bo serwis kolejny raz informuje mnie, że nie ma takiej opcji.
Czy możesz podać jakiś symbol tego ustrojstwa?

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Października 2023, 18:48:01 »
po pierwsze nie noszę torebki
Ale co ma piernik do wiatraka? To żona powinna się przejechać skoro to dla niej samochód.

Offline kumak1958

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Października 2023, 19:59:43 »
Napisałem już, że ją interesował kolor i wyposażenie, a poza tym to jest jej pierwszy automat i w czasie próbnej jazdy automatyczna blokada drzwi nie była w kręgu jej zainteresowań, tak samo jak to czy silnik jest z przodu, boku czy u góry, ważne, że nie w bagażniku

Offline PierwszaToyota

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Października 2023, 02:05:26 »
Skala "przyoszczędzenia" przez Toyotę na tym modelu jest wręcz żałośnie duża. Jakby to był model z przeznaczeniem na Indie, ale puścili go jednak globalnie

Offline Greenmor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Października 2023, 13:04:25 »
Skala "przyoszczędzenia" przez Toyotę na tym modelu jest wręcz żałośnie duża. Jakby to był model z przeznaczeniem na Indie, ale puścili go jednak globalnie
Bo nie ma automatycznej blokady drzwi? Znam kilka samochodów z tej samej półki cenowej, które nie mają innych systemów będących na wyposażeniu TYC (np. automatyczny hamulec ręczny, hold, bezprzewodowy AA i Car Play i in. ).
Natomiast co do automatycznej blokady drzwi - ja nie chciałbym jej mieć. Są sytuacje, gdy może stanowić zagrożenie (np. zamknięcie małego dziecka wewnątrz samochodu).

Online topoll

• Toyot Spamer
Automatyczna blokada drzwi?
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Października 2023, 15:30:06 »
Automatyczna blokada najczęściej powoduje zablokowanie drzwi po przekroczeniu prędkości albo po wrzuceniu D. Otwarcie jak wrzucisz R albo otworzysz drzwi kierowcy. Czyli zwiększa bezpieczeństwo dzieci.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline nexus7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Grudnia 2023, 17:02:14 »
W zwykłym Yarisie też nie ma. W wersji USA można to aktywować (jest opis w Internecie). Sprzedawca coś tam ściemniał, że unia zabrania, ale ponieważ ściemniał też w innych sprawach to nie mam pewności.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Grudnia 2023, 18:21:13 »
Unia zabrania haha to jest świetny tekst!
Avensis, Verso, LC150, LC200, wszystkie Lexusy, Proace to maja w standardzie. I o dziwo sprzedawane z homologacja w EU :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Stycznia 2024, 13:18:26 »
Ktoś już testował taki moduł?
https://www.amazon.co.jp/gp/product/B08TW93N7R

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Stycznia 2024, 16:16:11 »
Nie no jaja jakieś. Przecież to w fiacie 500/panda nawet jest. I na dodatek nic to producenta nie kosztuje oprócz kilku linijek kodu w oprogramowaniu body compa. Jaki jest sens wycinania takich funkcji ? Bo chyba o kanibalizacji modeli toyoty między sobą przez takie drobiazgi chyba nie ma mowy.
To samo z doświetlaniem zakrętów.
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2024, 16:20:47 wysłana przez marx50 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl