Autor Wątek: Kolizja - Szkoda całkowita czy naprawa - co lepiej?  (Przeczytany 17508 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
Odp: Kolizja - Szkoda całkowita czy naprawa - co lepiej?
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Maja 2023, 07:51:19 »
W PUZ ochrona zniżek (brak udziału własnego) w tym roku będzie mnie kosztowało około 300zl. Uważam ze warto.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Maja 2023, 09:41:21 »
Koledze raczej chodziło o to, że gdybyś musiał skorzystać z tej polisy, to za rok PZU "z pełnymi zniżkami" wyliczy Ci 6k, a inne TU z wliczoną szkodą 5k. Ta ochrona to trochę taki pić na wodę

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Maja 2023, 12:40:34 »
To jak mam ochronę zniżek to uratuje się przed podwyżka składki na nowy okres ubezpieczenia?

Nie bierz ochrony zniżek. Bo to nie działa w dzisiejszych systemach do których mają ubezpieczyciele dostęp. Też brałem ochronę zniżek, ale odkąd zmieniłem brokera, który mi wytłumaczył, że to jednak działa inaczej.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Maja 2023, 12:41:14 »
Ale jak posiadasz w domu 2 auta i oba zarejestrowane na Ciebie to już ta ochrona zniżek nie jest takim „picem na wodę”

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Maja 2023, 12:50:23 »
W PZU tak to nie działa. Kiedyś i owszem tak może było. Dlatego warto czasem może zmienić brokera. Nawet przy dwóch pojazdach.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Maja 2023, 12:53:20 »
Nawiasem mówiąc na stronie UFG można znaleźć swoją ocenę od 1 do 5 - ocenę kierowcy pod kątem ubezpieczenia.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Maja 2023, 14:11:40 »
W PZU tak to nie działa. Kiedyś i owszem tak może było. Dlatego warto czasem może zmienić brokera. Nawet przy dwóch pojazdach.
Je mam w PZU i...przd zdarzeniem koszt polisy ok.4.3%
Po zdarzeniu koszt polisy ok.4.2 %...więc nie rozumiem czemu nie działa jak działa?
Dla porównania w Hestii ponad 5.5% wyliczyli.
Ubezpieczony w ASO Toyoty
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Maja 2023, 00:14:16 »
Ciekaw jestem, czy do przedłużenia ubezpieczenia w sierpniu będzie auto gotowe i jak widzę, będę musiał poszukać lepiej ubezpieczenia, by nie pójść z torbami;).
Sprawdziłem sobie eSCOR... wyszedł 1, ciekaw jestem, czy przed tą szkodą (bo już ta z AC jest zarejestrowana w systemie) miałem wyższy poziom.

Wiem, że auto jest już w serwisie, nie mogą go otworzyć/obejrzeć zanim rzeczoznawca nie pojawi się (pn/wt) z Hestii.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Maja 2023, 00:22:28 »
Nie martw się, ja dostałem ocenę 2.
Po 20 latach bezszkodowej jazdy.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Maja 2023, 01:03:49 »
Nie martw się, ja dostałem ocenę 2.
Po 20 latach bezszkodowej jazdy.
Bezszkodowa jazda to jedno, a ciągłość OC to drugie, ja mam OC od 19 roku życia, bez żadnej szkody i mam 4/5, przy czym jest to tyle warte, że średnie OC+AC na mnie to ok 10% wartości auta (zwyżka ze względu na niski wiek + brak ac)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Maja 2023, 09:04:41 »
W historii nie mam żadnej szkody z mojej winy od ponad 10 lat. Ale ciągłość słaba bo rav (<3 lata) to pierwsze zarejestrowane na mnie. Przy rav AC+oc tak tanie wyszło (max zniżek) bo żona miała długi okres ubezpieczenia bez szkody.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Maja 2023, 11:26:42 »
Ja szkody z OC nie mam od...tak długo ludzie nie żyją, a szkodę z AC (nieistotną) mam jedną z ostatnich 10 lat i też mam ocenę 4/5.
Jedno z aut było we współwłaści z córką, może z tego wynika brak piątki.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Maja 2023, 12:37:42 »
Z doświadczeń ostatnich lat wnioskuję, że czasem więcej można ugrać przy zmianie ubezpieczyciela niż kontynuacji nawet mając status bezpiecznego klienta.
Ubezpieczyciele miewają swoje pule promocyjne. Kiedyś mój syn za swoje pierwsze AC zapłacił w PZU niecałe 5%, ale już bezszkodowa kontynuacja wyszła niemal dwukrotnie więcej. Na podobną promocję (mimo zapewne słabego rankingu) załapałem w marcu tego roku.
Także nic nie jest pewne, koszt polisy bywa uzależniony od oferty w odpowiednim czasie u odpowiedniego brokera i warto sprawdzać przy każdym wznowieniu polisy. Rynek jest niestabilny, ale odnoszę wrażenie że nawet szkoda z OC sprawcy i samo figurowanie naszego pesela w tych brudnych rankingach :grin: może mieć wpływ na ofertę.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Maja 2023, 16:25:47 »
Kojarzycie w którym momencie daliśmy zgodę na dobrowolne zapisanie nas do tego rankingu?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Maja 2023, 16:34:19 »
Kojarzycie w którym momencie daliśmy zgodę na dobrowolne zapisanie nas do tego rankingu?

Nie przesadzaj.. to tylko interpretacja danych, które od zawsze były przez ubezpieczalnie do przedstawienia oferty.

Natomiast jak dla mnie ranking jest dziwny. Nie jest to ocena kierowcy, a "zestawu" kierowca+auto. Jak wybieram rav4, to mam ranking 3, bo jest krótka historia. Jak wybieram drugie auto zarejestrowane na mnie, to ranking podbija do 5

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl