Autor Wątek: Spryskiwacze reflektorów  (Przeczytany 2813 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

topol

• Gość
Spryskiwacze reflektorów
« dnia: 21 Lipca 2005, 10:15:57 »
Czy ktoś z Was ma takie ustrojstwo u siebie? Jak to sięsprawdza?
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2008, 08:33:34 wysłana przez Janmor »

czesÂławcarinaE

• Gość
Spryskiwacze reflektorów
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lipca 2005, 11:51:58 »
słuchaj ja mam ale poprzedni właściciel miał stłuczkęi wymienił zderzak w związku z czym nie jest to zamontowane,jak to założyłem to płyn sięlał bez niczego -sam.
Nie wiem czy potrzeba tam jakiś silniczek czy cóś. No nie znam sięmoże ktoś ma....

pzdr

tomek_paseo

• Gość
Re: Spryskiwacze reflektorów
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lipca 2005, 11:55:42 »
Cytat: topol
Czy ktoś z Was ma takie ustrojstwo u siebie? Jak to sięsprawdza?

Generalnie bardzo fajna rzecz (mam v Ave). Wszyscy wiemy, jakie mamy drogi i jak często trzeba sie zatrzymywac, zeby wyczyscic reflektory (choc niektorzy chyba w ogole nie przywiazują do tego wagi :bojjjjjjjjjj ) Muszki i wszelkie brudy lecące spod kół innych aut w czasie czeszczu są absolutnie niegroźne ;) Niestety, naturalnie po takim zabiegu zostają smugi po płynie na zderzaku, czasem na masce - troszkęmnie to irytuje. W dodatku w Ave spryskiwacz reflektorów jest podłączony do wycieraczek. Jesli użyjesz ich spryskiwacza przy włączonych ksenonach - te również automatycznie zostaną oczyszczone (oczywiscie mozna to robic także niezależnie). W kwestii Cariny E - to chyba model GTI posiadał seryjne spryskiwacze reflektorów. Zawsze takie urządzenie można zaadoptować z innego samochodu, wystarczy umiejętnie wyciąć zderzak. Nigdy sięnie przyglądałem, ale łopatoligicznie myśląc, przy spryskiwaczu musi być tez jakies urządzenie zwiększające ciśnienie natryskiwanego płynu (dodatkowa pompka, moze jakas miniaturowa sprężarka tłocząca powietrze pod ciśnieniem, które miesza sięz płynem- coś a'la Karcher). Wstyd sie przyznać, ale nie wiem do konca, jak to jest :)

topol

• Gość
Spryskiwacze reflektorów
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lipca 2005, 11:59:15 »
W przypadku Cariny winna być oddzielna pompka...

czesÂławcarinaE

• Gość
Spryskiwacze reflektorów
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lipca 2005, 12:03:56 »
kochani ale gdzie?????przy zbiorniku czy pod zderzakiem przy trójniku?

topol

• Gość
Spryskiwacze reflektorów
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lipca 2005, 12:05:14 »
Cytat: czesławcarinaE
kochani ale gdzie?????przy zbiorniku czy pod zderzakiem przy trójniku?

Nie mam pojęcia, to wiem z "teorii"   :-DD

czesÂławcarinaE

• Gość
Spryskiwacze reflektorów
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lipca 2005, 12:09:39 »
może trzeba sięspytać tego gościa cio handluje na allegro klamotami to toyot on powinien i wiedzieć i mieć takie rzeczy....

topol

• Gość
Spryskiwacze reflektorów
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lipca 2005, 12:39:44 »
Rozesłałem kilka pytań...   :aclap  
Zobaczymy co odpowiedzą....  :chmmm

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Spryskiwacze reflektorów
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lipca 2005, 21:32:30 »
Nie męczcie się;)
W zbiorniczku spryskiwacza jest od przodu wnęka, na której dnie jest okrągłe wgłębienie. Tam powinna siedzieć pompka od spryskiwacza reflektorów. Musi mieć sporą wydajność, dużo większą od tej do szyb, bo rurki do reflektorów są znacznie grubsze niż te do szyb.
Oprócz tego jest ekstra przekaźnik za reflektorem, który uruchamia tą pompkę.
Mam cały zestaw w piwnicy :-DD  włącznie ze zbiornikiem i przekaźnikiem, tylko nie ma kiedy tego założyć. :-(
Wyrwałem to wszystko z angolskiej (RHD) najzwyklejszej GLi sedana, rocznik ok. 93, JT.... Co ciekawe, zdecydowana większość (o ile nie wszystkie) sprowadzonych angielskich Carin, jakie widziałem do rozbiórki, ma szyberdachy i klimę.
Dodam jeszcze, że u mnie (GLi) instalacja jest przygotowana do tych spryskiwaczy i wstępne próby połączenia wszystkiego "na szybko" zakończyły siępełnym sukcesem :-DD
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

CarinaGTI

• Gość
Spryskiwacze reflektorów
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Lipca 2005, 21:36:34 »
Cytat: Perzan
Musi mieć sporą wydajność, dużo większą od tej do szyb, bo rurki do reflektorów są znacznie grubsze niż te do szyb.

u mnie w GTI była 2-krotnie większa, kiedyś były spryskiwacze, bo przycisk pod kierownicą też był, no ale była GTI jest kopciuch hehe

topol

• Gość
Spryskiwacze reflektorów
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Sierpnia 2005, 13:38:40 »
Założone i działa jak ta lala.....  :lol:
Mam namiary na jeszcze jedną sztukęspryskiwacza przekaźnik oraz przycisk, być może także zbiornik. Jeżeli by ktoś chciał...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl