Autor Wątek: RAV 4 2.0 - czy po kilku tysiącach kilometrów przebiegu niższe zużycie paliwa?  (Przeczytany 6897 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
Gdyby to tak pięknie było, to zużycie z komputera idealnie by się pokrywało ze zużyciem rzeczywistym. A tu często różnice są znaczne. Prawda o zużyciu paliwa wychodzi przy obliczeniu objętości od tankowania do tankowania (pod korek).

U mnie komputer 7,0 a z Fuelio 7,1. Także, każdy samodzielnie myślący może wyciągnąć wnioski.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
Dla mnie to nie szansa ale pewnik - nie chcę zostać zakrzyczany na temat docierania , więc powiem: silnik przez pierwsze kilometry (tak do ok. 2000) "się układa" i spadek spalania to rzecz normalna.
Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi. Trudny wybór mnie czeka. Albo RAV4 AWD manual albo pójście w stronę hybrydy.
Moje trasy to codziennie 6 km do pracy (w tą i tamtą) a co dwa dni dłuższa trasa ok 30km + wakacje (pewnie około 1500-2500)

Średnio robię ok. 9.500 km rocznie więc jeśli manual spali średnio 8,5 a hybryda 6 to dodatkowy koszt benzyny to ok 1.500 PLN rocznie.
Różnica w ofercie między manualem a hybrydą to 26.000 więc inwestycja w hybrydę (patrząc tylko na spalanie) zwróci mi się
w 16 lat. Wątpię aby baterie w hybrydzie tyle wytrzymały (rozszerzona gwarancja to 10 lat).

Ja mam manuala i fajnie się nim przyśpiesza z "2" do 90 km/h. Ja przy wyborze kierowałem się rozsądkiem. Bo jak w Toyocie mi zaczęli opowiadać, że hybryda nie ma rozrusznika i innych rzeczy, które są w benzynie i powodują dodatkowego koszty - to już mi się zapaliła czerwona lampka :). Tylko zapomnieli dodać, że w hybrydzie jest to nieszczęsne gnijące gniazdo :) oraz bateria, która ma być "sprawna" do 10 lat lub 185 tkm ale w pakiecie RELAX za co niestety musisz dodatkowo płacić - tzw. ukryte koszty.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Tak, jest adaptacyjny. Ale i tak w większości przejechanych km go nie używam, bo niestety ale jadąc po S lub A w ciągu dnia nie spełnia moich oczekiwań.
Widzisz... W automacie tempomatu adaptacyjnego używam najczęściej jadąc w sznurze aut. Czy to w korku w mieście, czy na trasie z dużym ruchem.

Na S i A faktycznie nie jest idealny, choć można przywyknąć, czasem pomagając mu gazem (za bardzo dohamowuje i za późno przyśpiesza), natomiast przy mniejszym ruchu i na tych trasach jest ok
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2023, 10:11:35 wysłana przez firek »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
Ja mam manuala
Tak, jest adaptacyjny. Ale i tak w większości przejechanych km go nie używam, bo niestety ale jadąc po S lub A w ciągu dnia nie spełnia moich oczekiwań.
Biegów nie zmienia, nie zatrzyma i nie wznowi ruchu pojazdu. Co ma adaptować?

(za bardzo dohamowuje i za późno przyśpiesza)
Jeździsz w trybie ECO?
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2023, 11:47:34 wysłana przez surrender »

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
To ja pochwalę się swoim spalaniem z Rav4 2.0 FWD manual - dane z aplikacji MyT z wczorejszej trasy w 70% tereny podmiejskie 30% miasto 2 gwałtowne hamowania i 3 gwałtowne przyśpieszenia dystans 54,4km średnia prędkość 51km/h spalanie 5,5l/100km. Z komputera pokładowego w samochodzie pokazuje średnie spalanie z 3200km na poziomie 7,3l/100km z aplikacji Fuelio 6,7l/100km. Jeśli te dane są miarodajne to jestem mile zaskoczony spalaniem Ravki w porównaniu do mojego poprzedniego samochody Verso 2010 1.8 gdzie średnia kształtowała się na poziomie 8,3l/100km przy przebiegu 30000km.
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2023, 11:24:19 wysłana przez Nimrod-PW »

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
Biegów nie zmienia, nie zatrzyma i nie wznowi ruchu pojazdu. Co ma adaptować?

Jechałeś manualem, że wiesz jak to działa ? Jest tempomat adaptacyjny i działa tylko, że wg mnie nie spełnia moich oczekiwań. Biegi zmieniam sam i nawet dobrze to działa. Bo jak nacisnę sprzęgło, to system nie wiem jak ale odłącza gaz i nie słychać wysokich obrotów silnika.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
Silnik po pierwszych kilometrach "układa " sie  . Wszystkie elementy docierają się . Bardzo ważne aby wylać ten syf który jest w silniku za jakiś czas np 2000 km . Zalać 0-W16  i cieszyć się jazdą .
Tak wiem producent tego nie zaleca  ale zdrowy rozsądek mówi co innego . Tak zawsze robię ze wszystkimi moimi samochodami i nigdy tego nie żałowałem. :-)
A ja zapytam w druga stronę. Czy jest tu ktoś kto żałował, że nie wymienił oleju po 1000 czy 2000 km?
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Dokładność pomiaru dystrybutora to 2 litry…. Masz to napisane na dystrybutorze. Jeżeli byś zawsze tankował tylko w tym jednym dystrybutorze. Wtedy masz pomijalny błąd pomiaru.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline topoll

• Toyot Spamer
Silnik po pierwszych kilometrach "układa " sie  . Wszystkie elementy docierają się . Bardzo ważne aby wylać ten syf który jest w silniku za jakiś czas np 2000 km . Zalać 0-W16  i cieszyć się jazdą .
Tak wiem producent tego nie zaleca  ale zdrowy rozsądek mówi co innego . Tak zawsze robię ze wszystkimi moimi samochodami i nigdy tego nie żałowałem. :-)
A ja zapytam w druga stronę. Czy jest tu ktoś kto żałował, że nie wymienił oleju po 1000 czy 2000 km?
To jest działanie/zaniechanie mające wpływ na żywotność silnika czyli w dłuższym okresie niż kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt tysięcy kilometrów.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Dokładność pomiaru dystrybutora to 2 litry…. Masz to napisane na dystrybutorze. Jeżeli byś zawsze tankował tylko w tym jednym dystrybutorze. Wtedy masz pomijalny błąd pomiaru.
Jeśli zatankujesz 400 litrów to może tak być bo błąd pomiaru dystrybutora to 0.5%.

Offline topoll

• Toyot Spamer
To znaczy że na dystrybutorze masz 40 litrów (i to bierzesz do obliczeń) a faktycznie możesz mieć dowolną ilość z zakresu 38-42 litry. A to ma konkretne przełożenie na wynik obliczeń. Dlatego wyniki z większej ilości tankowań są w miarę miarodajne. Im więcej tym lepiej.

Offline przmor

• Toyot Spamer
O czym Ty mówisz? Dokładność 0.5% to przy 40 litrach +-0.2 litra

Offline topoll

• Toyot Spamer
Ale minimalna ilość paliwa to 2 a czasem 5 litrów. Przynajmniej tak mi tłumaczyli, iż na początku tankowania są duże stany nieustalone.

Offline przmor

• Toyot Spamer
No to pomyliłeś minimalna ilość odmierzonego paliwa z dokładnością pomiaru pobranego paliwa.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Tak mi tłumaczyli, iż minimum odmierzania wynosi tyle jaka jest dokładność pomiaru dystrybutora. Upierał się nie będę, to nie jest moja specjalność.
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2023, 13:38:12 wysłana przez topoll »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl