Autor Wątek: Krótkie dystanse na hybrydzie - mały akumulator  (Przeczytany 18319 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marek7

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Audi
Krótkie dystanse na hybrydzie - mały akumulator
« dnia: 11 Maja 2023, 19:37:49 »
Czy ktoś z Was kto jeździ hybrydą ma taką specyfikę tras, że w ciągu tygodnia jeździ krótkie dystanse. Ja do pracy mam 3-4 km. Czy jeżdżąc w ten sposób narażam się na sytuację w której po miesiącu samochód mi nie odpali bo mały akumulator nie zostanie doładowany przez krótkie dystanse? Wiem, że w hybrydzie mały akumulator ma mniejszą pojemność niż w benzynie a po wyłączeniu samochodu prąd jest jeszcze z niego pobierany.
Ewentualnie - czy wykonując dłuższe trasy dwa razy w tygodniu uda się uniknąć jego rozładowania.

Pozdrawiam,
Marek

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Krótkie dystanse na hybrydzie - mały akumulator
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Maja 2023, 19:52:21 »
Aku powinien spokojnie dać radę. A też mogę się założyć, że ten raz czy 2 razy w miesiącu wyjedziesz gdzieś dalej.

Widzę natomiast inny problem: przy tak krótkich trasach niewiele skorzystasz z hybrydy. Układ najpierw musi się nagrzać i robi to silnikiem spalinowym, a dopiero później zaczyna się magia baterii. W lato jeszcze ok, ale w czasie zimy, a nawet chłodniejszej jesieni, czy wiosny dużo na baterii nie pojeździsz

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Maja 2023, 20:14:26 »
ja mam 2 km do pracy, pokonuje te trase średnio 8x dziennie. hybrydy toyoty to jedne z bardzo nielicznych aut, ktore dobrze to znosza. Ten woz trzymam w ogrzewanym garazu, wiec zimy w zasadzie nie odczuwam.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Maja 2023, 20:25:12 »
Czy ktoś z Was kto jeździ hybrydą ma taką specyfikę tras, że w ciągu tygodnia jeździ krótkie dystanse. Ja do pracy mam 3-4 km. Czy jeżdżąc w ten sposób narażam się na sytuację w której po miesiącu samochód mi nie odpali bo mały akumulator nie zostanie doładowany przez krótkie dystanse? Wiem, że w hybrydzie mały akumulator ma mniejszą pojemność niż w benzynie a po wyłączeniu samochodu prąd jest jeszcze z niego pobierany.
Ewentualnie - czy wykonując dłuższe trasy dwa razy w tygodniu uda się uniknąć jego rozładowania.

Pozdrawiam,
Marek
Należy pamiętać, iż akumulator 12V ładowany jest z baterii trakcyjnej a dopiero pośrednio z ICE. Nie musisz w ogóle odpalać ICE. Wystarczy kilka-kilkanaście minut w trybie Ready.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Maja 2023, 20:48:44 »
Nie musisz w ogóle odpalać ICE.
A masz w ogóle wpływ na to czy silnik spalinowy się uruchamia czy nie po włączeniu napędu ?
Przecież sterownik napędu sam o tym decyduje.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Krótkie dystanse na hybrydzie - mały akumulator
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Maja 2023, 20:51:20 »
Nie musisz w ogóle odpalać ICE.
A masz w ogóle wpływ na to czy silnik spalinowy się uruchamia czy nie po włączeniu napędu ?
Przecież sterownik napędu sam o tym decyduje.
Nieprecyzyjnie napisałem. Powinno być „nie wymaga to uruchomienia ICE. A z kolei ICE uruchamiany jest z baterii trakcyjnej nie z 12V.”

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Maja 2023, 20:52:38 »
Ok. Czepialski mi się załączył, już wyłączam. ;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Maja 2023, 20:54:29 »
Słusznie zwróciłeś mi uwagę. Ponieważ sam staram się być precyzyjny i tego też wymagam od innych

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Maja 2023, 21:03:27 »
Aby ICE rzadziej włączał się na P w stanie Ready należy wyłączyć nawiew.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Maja 2023, 21:51:48 »
W ogóle nie widze problemu. Akumulator jest może i ciut mniejszy ale za to nie obrywa rozrusznikiem. Klasyczne auta w końcu też zdarza się, że jeżdżą w takim trybie i jakoś przeżywają, a tam każde odpalenie silnika to konkretny ubytek prądu z aku. Gdy tylko włączasz zapłon w hybrydzie, aku 12V jest już ładowany. Tak jak koledzy wyżej piszą nie ma znaczenia czy silnik spalinowy się kręci czy nie.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Maja 2023, 05:44:59 »
Czy ktoś z Was kto jeździ hybrydą ma taką specyfikę tras, że w ciągu tygodnia jeździ krótkie dystanse. Ja do pracy mam 3-4 km. Czy jeżdżąc w ten sposób narażam się na sytuację w której po miesiącu samochód mi nie odpali bo mały akumulator nie zostanie doładowany przez krótkie dystanse
Ja tak użytkuję bez żadnych problemów. Trzymam się tylko zasady by nie słuchać radia na postoju bez uruchomionego READY w pozycji P.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Maja 2023, 05:57:35 »
Widzę natomiast inny problem: przy tak krótkich trasach niewiele skorzystasz z hybrydy. Układ najpierw musi się nagrzać i robi to silnikiem spalinowym, a dopiero później zaczyna się magia baterii. W lato jeszcze ok, ale w czasie zimy, a nawet chłodniejszej jesieni, czy wiosny dużo na baterii nie pojeździsz
I tak sumarycznie wychodzi oszczędniej na paliwie, wszak sam spalinowy w zimie też się musi dłużej nagrzewać i też pali więcej. Średnioroczne zużycie mam 6,8, w poprzednim aucie niehybrydowym o podobnym gabarycie i masie ale mocy tylko 140KM miałem rocznie 8,7. A komfort prowadzenia z hybrydowym napędem nieporównywalnie lepszy.

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Maja 2023, 07:17:08 »
Po kupnie rav hybrid w kwietniu 2022 roku 5 razy wzywałem pomoc i startowałem boosterem.
W końcu ASO wymieniło mi akumulator i od tego czasu nie było problemu, przejechałem tylko 5tys głównie krótkimi trasami jak kolega.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Maja 2023, 07:30:13 »
I tak sumarycznie wychodzi oszczędniej na paliwie, wszak sam spalinowy w zimie też się musi dłużej nagrzewać i też pali więcej. Średnioroczne zużycie mam 6,8, w poprzednim aucie niehybrydowym o podobnym gabarycie i masie ale mocy tylko 140KM miałem rocznie 8,7. A komfort prowadzenia z hybrydowym napędem nieporównywalnie lepszy.
Owszem - przy benzynie też się nagrzewa. Problem w tym, że na trasie rzędu 3km jak się to nagrzanie skończy, to silnik zostaje wyłączony (i nie ma tu znaczenia czy hybrydą, czy spalinowy). W hybrydzie dodatkowo dochodzi dogrzanie baterii i to trwa już zdecydowanie dłużej. Dopóki nie jest w optymalnej temperaturze działa tak na pół gwizdka (prędkość maksymalna 32km/h, a po nagrzaniu 58km/h). Ravka nawet benzynowa pali stosunkowo mało , więc musiałbyś porównać konkretnie z nią, a nie z podobnym autem. Pewnie wyjdzie mniej (choćby przez miesiące letnie), ale.roznica chyba nie będzie duża

Offline michalc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Maja 2023, 09:18:37 »
Także jeżdżę krótkie, 3 kilometrowe odcinki rano (wyjeżdżam z garażu).
Do tej pory spalanie na tym odcinku, na wyłączonej klimatyzacji miałem około 10l/100, zimą dochodziło do 15l/100.
Sytuację znacząco poprawiło wygłuszenie auta, głownie pewnie podłogi. Teraz spalanie na tym odcinku mam około 6l/100.
Teraz dużo szybciej załącza się silnik elektryczny i częściej chodzi (nie tylko na krótkich odcinkach)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl