Autor Wątek: Ładowanie telefonu USB-C  (Przeczytany 24149 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bart Rav4

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
Odp: Ładowanie telefonu USB-C
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Maja 2023, 22:20:12 »
Jestem po ostatnich testach i wygląda to następująco. Jedno USB-C (tył) trochę ładuje, drugie nie. Z tym, że bilans dodatni jest, jakby to ująć, jak szybkość spadającej inflacji w naszym kraju :). Ktoś widział, ktoś słyszał, ale generalnie lipa. Ale żeby nie było tak prosto to w poprzednich testach ładowało drugie, a pierwsze nie :D.
W podłokietniku żadne nie ładuje. Oczywiście opisuje dla telefonów z baterią powyżej 4000mAh.
Jak podłączę telefon z baterią 4000mAh i mniej to ładowanie jest w miarę ok (1% w ciągu 1min).
Na pewno nie ma szybkiego ładowania po kablu o czym mogłoby świadczyć 3A opisane w instrukcji.

Jeśli chodzi o bezprzewodowe ładowanie to przy podłączonym AAW z mapą i Spotify po 300km bilans na plus. Niewiele, ale zawsze. Testowane na S21 i S23.
Klikanie, aby włączyć Qi, nic nie daje.

Dzisiaj otrzymałem lakoniczną odpowiedź z centrali w temacie Qi, że na Iphone12 działa, a S23 jest do pupy i dlatego nie działa :). Gorąca prośba do posiadaczy Iphone12 o sprawdzenie czy faktycznie mogą "trzyklikiem" włączyć opcję szybkiego ładowania bezprzewodowego u siebie, za co z góry dziękuję.

boniu, tak właśnie próbowałem to włączyć. U Dealera Toyoty w żadnym aucie nie udało się tego aktywować na różnych telefonach.
grubar, czy udało Ci się włączyć szybkie ładowanie bezprzewodowe na IPhone13?
firek, z tego co zauważyłem to rozłączanie się ładowania podczas jazdy może być wynikiem przesuwania się lub podskakiwania telefonu na podstawce i cewka, która jest ruchoma, próbuje znaleźć odpowiednią pozycję względem telefonu.
apek, wg instrukcji ładowanie Qi powinno działać z moimi telefonami, a nie działa :) i dlatego próbuje to rozwikłać. Czy Twój telefon ma opcje ładowania bezprzewodowego?
Markid, A52 ma baterię 4500mAh, więc skoro działa u Ciebie, powinno działać i u mnie. Dzięki za Twój przykład.

Bardzo dziękuję wszystkim za podzielenie się Waszym doświadczeniem i chętnie przeczytam kolejne spostrzeżenia.
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2023, 22:33:06 wysłana przez Bart Rav4 »

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Maja 2023, 23:30:00 »
Tak, mam ładowanie bezprzewodowe (i zwrotne też, choć nigdy nie korzystałem). Mam Oneplusa 8 Pro, bateria o pojemności 4510 mAh).
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2023, 23:31:40 wysłana przez apek »
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Maja 2023, 09:53:12 »
Markid, A52 ma baterię 4500mAh, więc skoro działa u Ciebie, powinno działać i u mnie. Dzięki za Twój przykład.
Tylko taka uwaga, że ja mam podłączone kabelki USB do ładowania telefonów z przodu do zasilacza (Baseus szybka ładowarka samochodowa 2xUSB 4.8A 24W LCD) wkładanego do gniazda zapalniczki 12V w schowku, 2 porty USB w tej ładowarce dają prąd 2 x 2,4 A. W nowszych lub wyższych wersjach RAV (ja mam C+S prod. 2020-10) są w schowku porty USB i nie jestem pewien czy one zapewniają też odpowiednio duży prąd ładowania.

Offline Bart Rav4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Maja 2023, 10:45:16 »
Tylko taka uwaga, że ja mam podłączone kabelki USB do ładowania telefonów z przodu do zasilacza (Baseus szybka ładowarka samochodowa 2xUSB 4.8A 24W LCD) wkładanego do gniazda zapalniczki 12V w schowku, 2 porty USB w tej ładowarce dają prąd 2 x 2,4 A. W nowszych lub wyższych wersjach RAV (ja mam C+S prod. 2020-10) są w schowku porty USB i nie jestem pewien czy one zapewniają też odpowiednio duży prąd ładowania.

To faktycznie trochę inne rozwiązanie. Dziękuję.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Maja 2023, 12:52:45 »
Do wczoraj nie wiedziałem, że tak można. :D Włączyć - TAK, czy działa - nie wiem, musiałbym porównać czas i procenty ładowania (nie wyświetla się żaden komunikat). Po trzykrotnym naciśnięciu rzeczonego przycisku, dioda najpierw kilkukrotnie błyska kolorem zielonym, a później naprzemiennie świeci na zielono i pomarańczowo. Czyli włączyć się da, ale czy ładuje szybciej, to Ci nie powiem.

Offline Bart Rav4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Maja 2023, 13:21:13 »
Do wczoraj nie wiedziałem, że tak można. :D Włączyć - TAK, czy działa - nie wiem, musiałbym porównać czas i procenty ładowania (nie wyświetla się żaden komunikat). Po trzykrotnym naciśnięciu rzeczonego przycisku, dioda najpierw kilkukrotnie błyska kolorem zielonym, a później naprzemiennie świeci na zielono i pomarańczowo. Czyli włączyć się da, ale czy ładuje szybciej, to Ci nie powiem.

Wygląda na to, że u Ciebie działa zgodnie z instrukcją. Apek pisał, że Qi działa z każdym telefonem, ale już nie z każdym obsłuży większą moc ładowania. Ewidentnie Iphone jest obsługiwany o czym świadczy sygnalizowanie diodą załączenie szybkiego ładowania. Dziękuję za informację.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Maja 2023, 17:36:11 »
Ja też dziś spróbowałem według przepisu znalezionego na jakimś zagranicznym forum, czyli:
1. Zdjąć telefon z ładowarki
2. Wyłączyć ją (jeśli jest włączona) i włączyć ponownie
3. Nacisnąć przycisk 3 razy

Dioda zmieniła kolor (bez migania jak u niektórych) i.. tyle. Telefon w ogóle się nie ładował. Mam S23, więc nie bardzo wierzę, żeby czegoś nie obsługiwał, a tu klops...

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Maja 2023, 08:08:51 »
U mnie dioda ładowarki jak jest włączona, ale nie leży na nie telefon jest koloru zielonego, a jak ładuje to jest pomarańczowa. A jak chciałem podłączyć drugi telefon do ładowania po kablu w inne miejsce niż dane, to zdziwienie - wszystkie wejścia na usb-c (z tyłu i w podłokietniku), a ja mam archaiczny kabel z jedną końcówką na usb-c. Teraz będę musiał zaopatrzyć się w "awaryjny" kabel z dwóch stron na usb-c. Ale główny telefon ładuje bezprzewodowo lub kiedyś jak służył mi do AA, to ładował się z wejścia na dane, które jest tradycyjne.
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2023, 08:11:56 wysłana przez apek »
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Bart Rav4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Maja 2023, 09:18:41 »
Wygląda na to, że Japończycy nie lubią Koreańczyków i nie wspierają technologii swoich sąsiadów. Gdyby Pawlak (Sami Swoi) był w zarządzie Toyoty, Iphone nie miałby szans :D, bo taki ładny, amerykański... :D.

Firek, gdyby u Ciebie załączyło się Qi, miałbyś mruganie jak opisał grubar, bo to się załącza w momencie gdy telefon jest kompatybilny.

Apek, będziesz musiał się zaopatrzyć w kabel 2xusb-c, bo teraz moda jest na ładowarki z wyjściem usb-c, więc wcześniej czy później tylko ten standard będzie w użyciu. Chyba, że moda się zmieni ;).

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Czerwca 2023, 23:31:56 »
Ja też dziś spróbowałem według przepisu znalezionego na jakimś zagranicznym forum, czyli:
1. Zdjąć telefon z ładowarki
2. Wyłączyć ją (jeśli jest włączona) i włączyć ponownie
3. Nacisnąć przycisk 3 razy

Dioda zmieniła kolor (bez migania jak u niektórych) i.. tyle. Telefon w ogóle się nie ładował. Mam S23, więc nie bardzo wierzę, żeby czegoś nie obsługiwał, a tu klops...

w sumie to jest opisane w instrukcji samochodu, ale przy iPhone'ach z większą wyspą (od 12) nie udało mi się włączyć ładowania na dłużej niż jakieś 30 sek - na początku jest ok a zaraz zaczyna migać dioda, że jest błąd ładowania :(

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Czerwca 2023, 10:11:05 »
"Ajfony" na tej ładowarce nie współpracują od początku.
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2023, 10:13:04 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Czerwca 2023, 00:22:35 »
"Ajfony" na tej ładowarce nie współpracują od początku.

tylko te z większą wyspą, z iPhone X nie miałem problemu - nawet ładowało więcej niż nawigacja zużywała; jedynie po 4h telefon zaczynał się przegrzewać...

Offline Bart Rav4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Czerwca 2023, 08:48:49 »
Z informacji uzyskanych z serwisu, które to otrzymali z centrali, szybkie ładowanie Qi współpracuje tylko z Iphone.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Września 2023, 07:19:04 »
Stoję przed wyborem telefonu, bo mój obecny już powoli jest na wykończeniu. Nie mam specjalnych wymagań względem telefonu, w miarę rozsądnie trzymająca bateria by się przydała i tak zacząłem kminić czy by może choć go nie kupić w ten sposób by był jakkolwiek kompatybilny z Rav4 XD Czyli zważając że mamy AA po kablu a CarPlay jest bezprzewodowo, to myślałem o iphone. Natomiast mógłbym też wykorzystać fakt że jest łądowarka indukcyjna, tylko z tego co widzę co piszecie to jest z tym różnie. Możecie polecić coś co się dobrze wpasuje w to auto? :)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Września 2023, 09:06:13 »
Ja mam "średniaka" A52s. Działa płynnie i bez problemów. Indukcji oczywiście nie ma ale ładuje się z kabelka z podłokietnika w trasach. Dokupiłem AAW. Wygodne rozwiązanie.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl