Autor Wątek: Ładowanie telefonu USB-C  (Przeczytany 24145 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
Odp: Ładowanie telefonu USB-C
« Odpowiedź #75 dnia: 02 Czerwca 2024, 22:08:49 »
No nie do końca. Do ładowania nadają się wszystkie kable bo wszystkie kable mają przewody prądowe za to mogą nie mieć sygnałowych przez co nie będą w stanie dogadać się o jakikolwiek szybszy standard ładowania.
Problem robi się z portami PD które domyślnie nie podają napięcia; różne "gadżety" jak golarki, szczoteczki czy inne latareczki na USB-C nie potrafią "gadać" więc podłączając je pod złącze PD nie są w stanie powiedzieć ładowarce żeby odpaliła 5V i się nie ładują... ;| trzeba szukać kabla USB-A na USB-C i podłączyć pod "stare" złącze.

Tu kolega napisał że "jest ikona ładowania" co jest kluczowe. Telefon nie komunikuje uszkodzonej ładowarki lub kabla? Samsung ma jakieś chore zabezpieczenia i znajomi kiedyś w innym aucie też mieli tego typu problem że samsung się upierał że ładowarka jest zła i odmawiał ładowania nie mówiąc o tym że przy android auto moc ograniczana jest chyba do 0,5A jak nie mniej i też podłączenie kabla sprowadzało się do co najwyżej podtrzymania naładowania.
U mnie w ravce i nothing phone 2 nawet przy np AA z nawigacją i muzyką + odpalonym yanosikiem i hydrid asistantem powoli ale jak najbardziej się ładuje a nie podtrzymuje.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #76 dnia: 02 Czerwca 2024, 23:46:16 »
No nie do końca. Do ładowania nadają się wszystkie kable bo wszystkie kable mają przewody prądowe za to mogą nie mieć sygnałowych przez co nie będą w stanie dogadać się o jakikolwiek szybszy standard ładowania.

Uhm... i w efekcie moc ładowania może zostać ograniczona do ekstremalnie niskich wartości typu 2.5W (5V, 500mA) co może dać efekt taki jak opisany (telefon może zużywać więcej niż dostaje). Ikonka ładowania jest wyświetlania, ale efektywnego ładowania może nie być.
Taki kabel nie nadaje się do ładowania telefonu. No chyba, że się uprzemy, wyłączymy telefon i zostawimy na x godzin - wtedy tak, powoli ale będzie się ładował. Czy to jednak wystarcza, żeby uznać że tego typu kabel nadaje się do ładowania telefonu? Dla mnie nie bardzo.

przy android auto moc ograniczana jest chyba do 0,5A

Nie spotkałem się nigdzie z tym, żeby Android Auto nakładał jakieś ograniczenia prądowe/mocy przy podłączeniu przez kabel. Jeśli już to może to wynikać raczej ze standardu USB w samochochodzi a nie samego AA. Te 500mA mogło wziąć się z tego, że minimalne wymagania AndroidAuto to USB 2.0, które obsługuje właśnie 5V oraz 500mA.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #77 dnia: 03 Czerwca 2024, 12:32:43 »
Też nie, każdy telefon obecnie raczej bez problemu obsługuje standardowe 5V 2A, po prostu "ciągnie" ile wlezie i jak napięcie opadnie do np. 4.75V to przestaje ciągnąć więcej. "Komputer" zatrzyma się na 0,5A, ładowarka 5W na 1A a 10W na 2A i tyle. Problem jest u samsunga że to on ogranicza prąd ładowania. Jeśli oprócz prądu (czyli + i -) dostępne są przewody sygnałowe (np. AA w radiu samochodowym) ale bez jakiejkolwiek technologii szybkiego ładowania Samsung odpala swój "protest" i odmawia ładowania bo ładowarka nieobsługiwana czy tam cokolwiek. Miałem S20FE i to była tragedia tym bardziej przechodząc z Xiaomi które do czego się nie wpiąłem to zadowolone pobierało tyle ile się dało chociażby z usb w kompie które jednak zwykle spokojnie ponad 0,5A uciągnie. Z ciekawości później podłączę się do radia w Ravce przez miernik i sprawdzę ile prądu może dać.
Coś jak Apple i komputery; iPhoney nie ważne do jakiego USB w komputerze podłączę (np. port w laptopie z szybkim ładowaniem 2A) te zawsze ładują się 0,5A a iPady nie ładują się w ogóle ;P

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #78 dnia: 03 Czerwca 2024, 12:54:15 »
iPhoney nie ważne do jakiego USB w komputerze podłączę (np. port w laptopie z szybkim ładowaniem 2A) te zawsze ładują się 0,5A a iPady nie ładują się w ogóle
Moj laptop ma dwa wyjscia USB szybkie typu C i wolne typu A i jest wyrazna roznica w szybkosci ladowania mojego Iphona. Ipoda z laptopa jeszcze nie ladowalem.-

Offline kajak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Rav4 2.5
« Odpowiedź #79 dnia: 04 Czerwca 2024, 15:38:18 »
Cześć,
Wracam z odpowiedzią jak to u mnie wygląda po wizycie w serwisie.
Okazało się między czasie, że bezpiecznik od zapalniczki był spalony (choć gdy nie był też ładowanie nie działało poprawnie).
Oprócz tego dioda ta przy kubkach była nie podłączona.
Po założeniu nowego bezpiecznika i wpięciu diody, teraz ładowanie działa.
Zarówno przez USB z applycar (przy włączonej nawigacji i spotifie) oraz przez zapalniczkę (z dołożoną przejściówką na USB-C).
W obydwu przypadkach jednak prędkość jest słaba. Ale ładuje zawsze.
Rav4 HYBRID 2.5H222 E-CVT Executive / 4x4

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #80 dnia: 04 Czerwca 2024, 15:43:12 »
Dzisiaj potestowałem. Wyjechałem z 22% akumulatora w telefonie. Jechałem mniej więcej godzinę z CA i Audioteką aktywną. Jak dojechałem miałem 56%. Ładowanie było cały czas aktywne.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl