Autor Wątek: Rav4 kontrolka EV i akumulator  (Przeczytany 2384 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline andnor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 PHEV AWDi
Rav4 kontrolka EV i akumulator
« dnia: 30 Maja 2023, 20:30:53 »
Witam.
Jestem szczęśliwym(?) użytkownikiem Toyoty Rav4 2019 rok 2.5 Hybrid z napędem na jedną oś. Moje pytanie dotyczą tematu elektryki tego samochodu. Auto kupiłem używane u dealera w Norwegii (zgadza się, mieszkam w Norwegii).
Pierwsza rzecz to kontrolka EV widoczna na zdjęciu

Zauważyłem ostatnio, że kontrolka ta bardzo często się świeci, szczególnie w mieście nawet przy prędkościach powyżej 50km/h. Czy to normalne?

Druga rzecz to akumulator - największa chyba bolączka tego samochodu :| Jednego dnia przejechałem około 60km, potem zaparkowałem i autko stało sobie na parkingu 29 godzin. Po tym czasie próbuję uruchomić silnik i... no właśnie nic, silnik nie startuje. Przyjechała pomoc drogowa, odpaliliśmy auto od startera. Gość powiedział, żeby pojeździć z godzinę i będzie ok. To pojeździłem 1h i 30 min, a potem zaparkowałem auto i pełen nadziei poszedłem do domu. Dwa dni później to samo (auto nie jeździło przez niecałe dwie doby) - auto mówi "nie robię".
Powiedzcie mi proszę, co może pożerać prąd z akumulatora, oprócz alarmu. Taka sytuacja zdarzyła mi się już w tym roku trzy razy. Ciekawostka - sąsiad ma identyczny model, tylko kolor inny  :cheesy: Jego auto czasami stoi po 4-5 dni nie uruchamianie i nic takiego się nie dzieje. Pytałem czy coś wyłączał w aucie, a on na to "Nic. A po co?".
Trafiłem na wątek w którym ktoś napisał: włączyć zapłon i odczekać kilkanaście minut. Bateria trakcyjna doładuje akumulator i samochód się uruchomi". Jeśli rzeczywiście tak jest?
Czyżby mój akumulator nadawał się już do wymiany? Pytam o to, bo niestety ciężko mi coś znaleźć na ten temat.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i wyrozumiałość.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Rav4 kontrolka EV i akumulator
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Maja 2023, 21:03:55 »
Sprawdź aku testerem do akumulatorów albo wymień odrazu. Kontrolka ev informuje że napęd pracuje w trybie elektrycznym
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline andnor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Maja 2023, 21:31:00 »
Dziękuję Colin. Jestem umówiony w serwisie. Będę naciskać aby wymienili mi akumulator. Auto ma jeszcze gwarancję kilka miesięcy i moim zdaniem, jeżeli mam problem z aku po zakupie auta, a auto ma gwarancję, to aku powinno zostać wymienione w ramach gwarancji. I o to będę się kłócić. Do tej pory diagnostyka polegała na naładowaniu aku, pozostawieniu samochodu na noc, a rano mierzono prąd na aku i testowano go jakimś testerem. Po tym wszystkim dostawałem wiadomość: akumulator jest ok. Chyba jednak nie jest...
A jeszcze jedno pytanie: kiedy rano uda mi się uruchomić auto, to... silnika nie słychać. Po prostu nie pracuje przez nawet 2-3 minuty mimo, że zimny, za to EV się świeci. Muszę nacisnąć pedał gazu, żeby silnik zaczął pracować. Czy to normalne?

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Maja 2023, 22:08:27 »
Normalne. Nie prxejumj się, korzystaj.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Maja 2023, 22:25:46 »
Zauważyłem ostatnio, że kontrolka ta bardzo często się świeci, szczególnie w mieście nawet przy prędkościach powyżej 50km/h. Czy to normalne?
myślę, że warto poczytać instrukcję. Zawsze jakaś dodatkowa wiedza. To jest podstawa tak na prawdę.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Maja 2023, 22:46:17 »
A jednak skrótowo napisze o tym EV.
Zrobiło się cieplo i samochód częściej jedzie tylko na elektryku - sygnalizuje to kontrolka EV. To jest zupełnie normalne i raczej należy się cieszyć niż niepokoić. Silnik spalinowy włącza się zwykle jak wskazówka ekonomiki jazdy (czy jak tam ja nazwac) wychodzi powyżej kreski ECO. Czasami jak bateria trakcyjna jest naładowana na maxa to nawet jeszcze wyżej. Prędkość ma drugorzędne znaczenie.
Jeśli wiążesz w jakis sposób krótszy czas pracy silnika spalinowego z rozladowywaniem aku 12V to nie tędy droga. Aku 12V jest ładowany przez przetwornicę z baterii trakcyjnej. Nie ma alternatora spiętego z silnikiem spalinowym. 
Co do aku 12V to ma on w twoim wypadku ok 4 lata. Niby nie powinien paść ale była seria lipnych akumulatorów, mógl również byc wcześniej przez kogoś kilka razy rozladowany do zera przez sluchanie radia na na postoju (na przyklad) i faktycznie moze nadawac się do wymiany. Genralnie gdy uruchamiasz jakies odbiorniki elektryczne typu radio to trzymaj system w trybie READY - tak jak do jazdy. Wtedy aku 12V bedzie ładowany.
Z testerami to róznie jest. Ostatnio u ojca w Aurisie z 2018 roku zaczął padac aku. Pojechałem do sklepu, gościu wyjął tester, mierzy, mierzy i mówi: aku dobry. Tłumaczę mu że całą noc stał na prostowniku, a jutro pewnie znowu zdechnie. Gościu twardo swoje no i nie zarobił. Nie mam pretensji, wydaje się że był uczciwy ale chyba za bardzo ufal testerowi, a nie słuchal klienta. Za dwa dni aku padł i pojechałem kupić gdzie indziej.
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2023, 22:48:56 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline andnor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Maja 2023, 19:24:17 »
Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi. Dowiedziałem się więcej niż z instrukcji, którą dostałem razem z samochodem. Serio. Jeszcze raz wielkie dzięki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl