Autor Wątek: Toyota a ilosc szpachli w ASO  (Przeczytany 962 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline det0x

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota CHR
Toyota a ilosc szpachli w ASO
« dnia: 30 Maja 2023, 21:32:37 »
Czesc,

Moj tato niedawno odebral Rav4 z salonu i pech chcial ze mial stluczke, gosc jakims Iveco go walnal w "tylek". Auto pojechalo do ASO i po dosc dlugich ogledzinach wyszlo ze trzeba delikatnie wyciagnac tylne blotniki/nadkola oraz wyciac jakis okular z jednej strony (i wstawic nowy) oraz lekko zaszpachlowac druga strone (oczywiscie poza klapa bagaznika i zderzakiem ktore ida do wymiany)

Teraz moje pytanie: spodziewalem sie raczej ze w ASO nie uzywa sie szpachli ale rozumiem ze czasami jest to niemozliwe (?) jezeli tak to czy jest jakas norma ktora ASO musi zachowac w ilosci danej szpachli? Podejrzewam ze ASO trzyma poziom zalecany przez producenta ale chcialem sie upewnic.

Z gory dzieki!

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Toyota a ilosc szpachli w ASO
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Maja 2023, 21:33:57 »
Czesc,

Moj tato niedawno odebral Rav4 z salonu i pech chcial ze mial stluczke, gosc jakims Iveco go walnal w "tylek". Auto pojechalo do ASO i po dosc dlugich ogledzinach wyszlo ze trzeba delikatnie wyciagnac tylne blotniki/nadkola oraz wyciac jakis okular z jednej strony (i wstawic nowy) oraz lekko zaszpachlowac druga strone (oczywiscie poza klapa bagaznika i zderzakiem ktore ida do wymiany)

Teraz moje pytanie: spodziewalem sie raczej ze w ASO nie uzywa sie szpachli ale rozumiem ze czasami jest to niemozliwe (?) jezeli tak to czy jest jakas norma ktora ASO musi zachowac w ilosci danej szpachli? Podejrzewam ze ASO trzyma poziom zalecany przez producenta ale chcialem sie upewnic.

Z gory dzieki!
Jesli nie chcesz wycinac polowy samochodu yo uzywa sie szpachli.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline det0x

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Maja 2023, 21:40:52 »
Dzieki, a wiadomo moze czy sa jakies standardy lub procedury ktore salon musi zachowac?

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Maja 2023, 22:02:48 »
Poczekaj do odstawienia auta do naprawy. U mnie też początkowo ASO powiedziało, że będzie szpachla. Ale ostatecznie wymienili cały element.

Offline det0x

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Maja 2023, 22:19:58 »
Poczekaj do odstawienia auta do naprawy. U mnie też początkowo ASO powiedziało, że będzie szpachla. Ale ostatecznie wymienili cały element.

Ale auto juz jest w ASO i jest po ogledzinach.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Maja 2023, 22:24:14 »
myślę, że sporo zależy od warunków ubezpieczenia - to raz.
Dwa - najpierw korzystasz z tzw. "magików" w auto-spa lub szybkich napraw (oczywiście w porozumieniu z ASO). Później oddajesz do ASO i tyle ile możesz żądasz nowych elementów.
Kolega słusznie napisał że zalezy o jaki element chodzi. Lepiej szpachla niż ciąć auto.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Maja 2023, 22:37:05 »
Do 1mm to przyjety standard. Im mniej tym lepiej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl