Autor Wątek: Zapach gazu/benzyny  (Przeczytany 1118 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Digitalyser

• Toyot Leżący
  • *
Zapach gazu/benzyny
« dnia: 31 Maja 2023, 09:14:04 »
Dzień dobry,
chciałbym poprosić społeczność o pomoc w zdiagnozowaniu takiego problemu - otóż od pewnego czasu (nasilenie zaobserwowałem wraz ze wzrostem temperatur na zewnątrz), czuję zapach gazu (lub benzyny - w zależności na czym jadę) wewnątrz pojazdu.
Początkowo obstawiałem problem z instalacją gazową, ale po kilku wizytach w warsztacie gdzie ją instalowali (jest dość nowa, w styczniu minął rok) problem nadal występuje i do tego doszła obserwacja że jak jadę na benzynie to jej zapach też czuję. Gazownicy wymienili jakieś uszczelki, zawór przy reduktorze czy jak to się tam nazywa i przez chwilę myślałem że jest OK. Ale się ociepliło i problem powrócił.
Wic polega na tym, że zapachy czuję tylko na postoju, np. na światłach - kiedy ruszę, jest elegancko i nic nie śmierdzi. Kolega podrzucił pomysł że może kolektor wylotowy jest pęknięty - ale wtedy czułbym spaliny a nie świeżą benzynę czy gaz, prawda? Z tych samych powodów wykluczam usterkę wydechu, zwłaszcza że auto nie pracuje głośniej. A czy pęknięty kolektor dolotowy może dawać takie objawy?
Czy ktoś miał podobny problem? Możecie pomóć?
Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
Odp: Zapach gazu/benzyny
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Maja 2023, 11:25:38 »
Po zakończonej jeździe a nawet na włączonym silniku, uklęknij i zobacz, czy benzyna gdzieś nie kapie na podłoże.

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: T27 2ZR-FAE
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Maja 2023, 11:30:52 »
że zapachy czuję tylko na postoju, np. na światłach - kiedy ruszę, jest elegancko i nic nie śmierdzi.
No ja też kiedyś miałem taki efekt w Carinie. Tylko, że tak jak napisałeś, u mnie czuć było spaliny i powodem (łatwym do zdiagnozowania) była nieszczelność między kolektorem wydechowym, a dalszą częścią układu wydechowego.
Jeżeli czuć zapach obu rodzajów paliwa, to by wskazywało, że nieszczelność znajduje się w części wspólnej dla obu tych paliw, czyli tak jak piszesz, np. w kolektorze dolotowym, tylko czy wtedy nie powinny temu towarzyszyć jakieś inne objawy? Nie wiem, szarpanie, nierówne obroty lub coś w tym stylu?

Offline Digitalyser

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Maja 2023, 20:58:00 »
tylko czy wtedy nie powinny temu towarzyszyć jakieś inne objawy? Nie wiem, szarpanie, nierówne obroty lub coś w tym stylu?
No coś w tym może być. W zeszłym sezonie walczyłem z falowaniem obrotów, ale przeczyściłem przepustnicę, potem się ochłodziło i problem ustąpił. Teraz, kiedy o tym piszesz, uświadomiłem sobie że to falowanie obrotów nadal występuje - nie jest jakieś gwałtowne, ale im cieplej na zewnątrz, tym bardziej zauważalne. Może to faktycznie ten kolektor?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl