Autor Wątek: Czy naprawa balacharsko-lakiernicza w ASO ma sens?  (Przeczytany 2727 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dmocha

• Toyot Leżący
  • *
Czy naprawa balacharsko-lakiernicza w ASO ma sens?
« dnia: 04 Czerwca 2023, 19:52:16 »
Cześć

Mam problem z rdzą nad tylnym nadkolem Yarisa i zastanawiam się jak go rozwiązać.  :embarassed:

Zrobiłem wstępne rozeznanie i w ASO, za usługę, chcą trzy razy więcej, twierdzą, że muszą wyciąć i wstawić blachę i "pociągnąć" kolor na cały bok samochodu.
Z drugiej strony (poza ASO) usłyszałem, że obojętnie gdzie to zrobię to naprawa jest rozwiązaniem góra na dwa lata, bo po tym czasie obojętnie kto to będzie robić i tak zacznie wychodzić rdza.

Zastanawiam się czy to prawda i czy to jest do "trwalszego" uratowania i ewentualnie jaki w takiej sytuacji mógłby to być koszt.
Czy naprawę warto zlecić to w ASO? Moje autko ma 8 lat.

Nie zależy mi na jak najniższej cenie usługi, ale z drugiej strony nie chciałbym przepłacać gdyby to miało kosztować kilka razy więcej i w dodatku nie być trwałe.

Może ktoś z Trójmiasta ma dowiadczenie z blacharzem-lakiernikiem i może polecić zakład?

--
pozdrawiam
dmocha
Yaris 1.3, wersja: NSP130L-CHFNKW(1J), wariant: NSP13(MH), typ: XP13M(A)

pireus

• Gość
Odp: Czy naprawa balacharsko-lakiernicza w ASO ma sens?
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Czerwca 2023, 22:46:22 »
Czy naprawę warto zlecić to w ASO?
ASO najczęściej nie mają własnych zakładów blacharsko- lakierniczych, tylko takie naprawy zlecają innym i pobierają za to dużą prowizję. Po prostu musisz znaleźć warsztat, który ma dobrą opinię.

Offline dmocha

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Czerwca 2023, 22:53:43 »
Pisząc ASO miałem na myśli taki właśnie warsztat.

Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka

--
pozdrawiam
dmocha

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Czerwca 2023, 23:24:52 »
kiedyś  przydzwoniłem  6 letnia toyota yaris, w dodatku nie miałem AC. Zapłaciłem ze swojej kasy 4.500zł za naprawę (maska , lampa ,zderzak , jakaś tam belka ...). Pojeździłem jeszcze 5 lat i auto sprzedałem . Po naprawie , i upływie tych 5 lat-zero rdzy i nie można było na ,,oko,, poznać które elementy były lakierowane powtórnie.  Trochę zajmuje sie klasykami , i od tego czasu , wyłącznie robię naprawy lakiernicze w tym warsztacie ,zero stresu że cos się stanie po paru latach, albo zadzwoni klient z pretensjami że przyoszczędziłem na lakierniku. Oczywiście płacisz więcej niż u pana Zenka ,ale cos za coś .
Jaki to warsztat , autoryzowana stacja blacharsko-lakiernicza , Toyota Ukleja k/Poznania

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Czerwca 2023, 08:04:52 »
Pisząc ASO miałem na myśli taki właśnie warsztat.

No to musisz wyraźnie to rozróżniać. ASO = Autoryzowana Stacja Obsługi. Czyli taka która ma autoryzację producenta do napraw samochodu danej marki.
Każdy inny warsztat to, cóż, nie-ASO :P

Oczywiście płacisz więcej niż u pana Zenka ,ale cos za coś .
Jak Pan Zenek dobrze ogarnia to też nie poznasz że coś było robione, więc nie skreślałbym wszystkich Zenków tylko wczytał się w opinie które ludzie zostawiają. Parę lat temu miałem spojler tylny w Yarisie do ogarnięcia po spotkaniu ze słupkiem. Uznałem, że kupię gotowy i tylko dam do malowania. Blacharz lakiernik który miał mi to ogarnąć powiedział, że i tak trzeba wypiaskować bo inaczej 2 lata i korozja wejdzie. OK, dodatkowa kasa ale trudno, niech będzie zrobione jak trzeba. I co? I i tak po 2 latach korozja zaczęła się wgryzać :) Pojechałem na reklamację i co? Gość zniknął :D
Drugi przypadek - samochód po stłuczce, do wymiany maska, do lakierowania prawe i lewe nadkole. Zaraz będzie 9 lat od tej naprawy i nic się z tymi elementami nie dzieje - a przynajmniej nic co by wynikało z nieprawidłowości w naprawie. Czyli jednak się da zrobić to dobrze :)

Co nie zmienia faktu że pewne ryzyko trzeba podjąć - bo może się okazać, że 2 lata temu jeszcze facet dobrze robił, ale w zeszłym roku zatrudnił pomocnika bo się sam nie wyrabiał i teraz pomocnik robi te proste rzeczy. No i jak to osoba dopiero ucząca się, może to zrobić niedbale ;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Czerwca 2023, 13:00:48 »
Problemy w tym miejscu i wygląd mogą oznaczać, że auto jest po wypadku. Jeśli tak, to pewnie jeszcze nie wiadomo co dam było robione czy jest szpachla itp.
Może się okazać że ognisk (jeszcze tak niewidocznych) jest więcej i przed malowaniem całego auta należy to uporządkować. Wybór zakresu prac zostaw lakiernikowi. Jednak rdza wyłazi tu na całej długości i wspawanie zdrowego elementu wydaje się rozsądnym rozwiązaniem.
ASO najczęściej nie mają własnych zakładów blacharsko- lakierniczych
np. Marki i Okęcie mają.
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2023, 13:17:16 wysłana przez surrender »

Offline Marioosz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Czerwca 2023, 19:41:54 »
Jak już widać takie purchle, to znaczy że rdza wychodzi prawdopodobnie już od wewnątrz. Wtedy chyba jedynie wycięcie i wspawanie nowego elementu pomoże rozwiązać problem.

Offline dmocha

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Czerwca 2023, 20:11:12 »
Zgadza się. W obu warsztatach to samo powiedzieli. Dzisiaj rozmawiałem z trzecim warsztatem, który ma bardzo wysokie opinie i usłyszałem, że i tak rdza "wyjdzie" po naprawie i jest to nieuniknione.

--
pozdrawiam
dmocha

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Czerwca 2023, 20:57:20 »
Zgadza się. W obu warsztatach to samo powiedzieli. Dzisiaj rozmawiałem z trzecim warsztatem, który ma bardzo wysokie opinie i usłyszałem, że i tak rdza "wyjdzie" po naprawie i jest to nieuniknione.

Przy dzisiejszych technologiach można zrobić tak, że rdza nie wyjdzie. Sodowanie lub piaskowanie, staranne wstawienie elementów z nowej blachy, dobra chemia do zabezpieczenia i nie ma bata - nic nie wyjdzie. Jeśli ma wyjść po 2 latach, to znaczy że będzie robione po taniości i na odpierdol.

Offline dmocha

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Czerwca 2023, 21:03:08 »
To gdzie jest taki warsztat?

--
pozdrawiam
dmocha

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Czerwca 2023, 18:50:56 »
To gdzie jest taki warsztat?

Takie wiadomości to raczej rozprzestrzeniają się lokalnie. Trzeba zasięgnąć opinii w swojej okolicy. Najlepsze są warsztaty, które mają potwierdzoną renomę. Zazwyczaj do takich warsztatów jest długa kolejka i nie są tanie. Jeśli chcesz mieć auto zrobione przed zimą, to nie zwlekałbym z umówieniem terminu.

Odnośnie tego warsztatu o dobrych opiniach, który twierdzi że rdza wyjdzie po dwóch latach, trzeba było spytać co można zrobić, żeby nie wyszła i ile to będzie kosztowało. Warsztaty często przyjmują automatyczne założenie, że klient chce tanio i szybko. Może trzeba by im zaznaczyć, że zależy Ci na jakości i trwałości.
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2023, 18:54:54 wysłana przez Obywatel1978 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl