Autor Wątek: Problemy z klimatyzacją Toyota RAV4 2014  (Przeczytany 3032 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline waldasm

• Prawie Toyot
  • Samochód:: ToyotaRAV4 2014
Problemy z klimatyzacją Toyota RAV4 2014
« dnia: 07 Czerwca 2023, 13:57:45 »
Na wstępie, pierwszego postu, witam wszystkich forumowiczów.

Przejdę od razu do problemu, z którym się borykam - szfankująca klimatyzacja. Mechanik, u którego bylem niestety nie mógł znaleźć problemu. A oto opis problemu:
Kiedy odpalam rano samochód, klimatyzacja działa bez problemów, po jakimś czasie (niestety nie jestem w stanie dokładnie określić tego czasu) przestaje ona działać, a dokładniej chłodzić.
Serwis od klimatyzacji sprawdzał czynnik chłodzący i jest wszystko w porządku, z moich oględzin - rura z przodu samochodu jest bardzo zimna podczas działania klimy, widać bardzo duże ciśnienie jak się naciśnie ten "cypek" co się doładowuje środek chłodzący, wentylator działa bez zarzutów.
Moje podejrzenia to jakiś czujnik po jakimś czasie chodzenia, czy temperatury musi się przywieszać, ponieważ tak jak napisałem wcześniej jak np. rano przychodzę to klimatyzacja działa, dopiero jak się nagrzeje silnik i osiągnie jakąś tam temperaturę, klimatyzacja przestaje chłodzić.

Czy ktoś spotkał sie z takim problemem, ew. podpowie co mam sprawdzić?

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Problemy z klimatyzacją Toyota RAV4 2014
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Czerwca 2023, 15:22:47 »
Witamy, prawdopodobnie szukać kompresora. Samemu ciśnień na układzie oraz zasilania na złączu kompresora nie sprawdzisz - tak mniemam?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline waldasm

• Prawie Toyot
  • Samochód:: ToyotaRAV4 2014
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Czerwca 2023, 16:10:47 »
Jest jaka możliwość sprawdzenia tej sprężarki? Dodam, że podłączony do komputera żadnych błędów nie pokazał.
Gdzieś czytałem, że można jakąś kombinacja klawiszy na klimie wyświetlić błędy klimatyzacji - ktoś może podpowiedzieć kombinację dla RAV4 z 2014?

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Czerwca 2023, 17:05:30 »
Włączenie klimatyzacji na ogół powoduje zauważalny spadek obrotów czy przygasanie reflektorów i na ogół jest to słyszalne.
Tak więc w momencie jak nie działa, proponuję na wolnych obrotach testować on/off i zobaczyć czy w ogóle się załącza.
Kiedyś u mnie tak rozłączało to padło jakieś sprzęgło. Ale może jednak gazu jest za mało i po czasie kompresor się przegrzewa albo zaciera.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Czerwca 2023, 17:42:31 »
Te miałem zbliżona sytuację w Corolli. Klima sie włączała ale przestawała chłodzić po jakims czasie, chociaz ja to bardziej kojarzyłem ze wzrostem temperatury na zewnątrz. Serwis klimy zdiagnozował to dość szybko. Koszt naprawy sprzęgła był jednak spory jak na 16 letnie auto --- ok 700 zł.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Czerwca 2023, 17:54:01 »
W tej sprężarce nie ma sprzęgła. Jest sterowana elektrozaworem, który zmienia jej wydajność.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Czerwca 2023, 19:10:29 »
ona działać, a dokładniej chłodzić.
Serwis od klimatyzacji sprawdzał czynnik chłodzący i jest wszystko w porządku
Czyli jak?
Sprawdził czynnik....
Rozumiem ze sciagnąl czynnik chłodzacy zważył, stwierdził ze jest go tyle ile fabryka załadowała i wlał spowrotem ?
Nastepnie odpalił klimę i sprawdził cisnienie na wyskoim i niskim ciśnieniu co mu pozwoli stwierdzic że spreżarka jest ok?
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Czerwca 2023, 20:33:43 »
Tylko obserwacja wskazań obu manometrów, po wcześniejszym przygotowaniu układu do diagnostyki pozwala na określenie potencjalnych przyczyn nieprawidłowości.
Maszyny są dla warsztatów nastawionych na dodatkowe zyski
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl