Autor Wątek: Yaris II 1.33 dvvti gaśnie zaraz po odpaleniu i zapala sie kontrolka CHECK.  (Przeczytany 1142 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
Witam
Mam problem z yarisem II po odłączeniu na dłuższy czas akumulatora.
Otóż wymieniałem górny gumowy przewód łączący chłodnicę z blokiem silnika < od chwili kiedy kupiłem auto 3 lata wstecz był w kilku miejscach poprzecinany/wystawały te włókna wzmacniające i bałem się że w końcu może się rozszczelnić> Żeby to zrobić musiałem odłączyć akumulator żeby go wyciągnąć z auta i mieć łatwy dostęp do opaski sprężystej na króćcu od strony silnika. Przewód wymieniłem  po około 1 ,5 godziny dolałem spuszczony z chłonicy 1 litr płynu (żeby mi nie ciekło po odpięciu węża). Po około 2 godzinach podłączyłem aku -> silnik odpalił ale miał straszne niskie obroty, włączyłem ogrzewanie i przy otwartym korku na chłodnicy uciskałem górny waż żeby wygonić z układu powietrze - tak przez około 10 minut - w kabinie dmuchało ju ciepłe powietrze. Zgasiłem silnik i dolałem jeszcze 0,1 litra płynu przez korek. Zakręciłem korek i przy próbie odpalenia silnik zapalił, ale po chwili zgasł i tak jest przy każdej próbie odpalenie. Wywala check i gaśnie. 
Co mogło się stać ??
Czy jest tam jakiś czujnik na komputer, który do zblokował i gasi silnik? jest konieczność skasowania błędu bo dalej będzie to samo? Próbowałem jeszcze odłączyć aku na jakieś 20 minut <klemę minusową> ale też nic to nie pomogło.
Bez kompa się nie obędzie?
Myślę już o lawecie  z AC i do jakiegoś serwisu ściągnąć bo auto zostało na działce  :(( 
Dziękuję z góry za dobre rady.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Bez kompa się nie obędzie?
Bedzie ciężko.

Sprobój popatrzeć czy czegoś nie urwałeś, coś sienie wypieło?

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy

Sprobój popatrzeć czy czegoś nie urwałeś, coś sienie wypieło?
Jedyna wtyczka < to jest od recylkilacji spalin?> , którą wypinałem to ta prostokątna 6 pinowa. Piny są na miejscu, nie zostały we wtyczce jak to bywało  z EGR w corolli E12 1.4d4d.
Co to za czujnik ten zaznaczony czerwoną strzałką?/
Czy przy aku, któryś przewód na klemie mógł się poluzować/złamać/etcc??
FOTKI:

Pozdrawiam

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
Witam.
Temat można zamknąć.
Problem rozwiązała się sam.
Mam fajne nagranie jak niskie obroty biegu jałowego i drgania silnika są kiedy podłączymy baterię -  tak coś się programuje zanim wróci do normy. Dziwne ta jednostka napędowa. No nic ważne że działa i obyło się bez podłączania kompa.
pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl