Autor Wątek: Awarie niedociągnięcia, naprawy gwarancyjne  (Przeczytany 9386 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Awarie niedociągnięcia, naprawy gwarancyjne
« dnia: 16 Czerwca 2023, 13:22:25 »
Jako że CC jeździ coraz więcej i powoli oprócz swojego zaczynam dostrzegać inne na drodze - zastanawia mnie czy oprócz tych nowych multimediów mieliście jakieś niedociągnięcia które zgłaszaliście serwisowi?

U mnie osobiście po odpaleniu auta przez pierwszą minutę z klimatyzacji tak jak by dochodzi hałas mini skrzypienia (wrażenie jak by jakieś łożysko nie było wystarczająco wysmarowane) ale po minucie pracy auta po prostu przestaje hałasować póki co obserwuje i na przegląd przy 15 000 zgłoszę.

Dziś do tego doszły piszczące hamulce przy odzyskiwaniu energii… jadąc 20km//h gdy ściągnę nogę z gazu  mimo ze jeszcze nie naciskam hamulca ewidetnie pisko z klocka idą…

Takie pierdoły a denerwują - czy u was też występują jakieś nietypowe hałasy?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: Awarie niedociągnięcia, naprawy gwarancyjne
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Czerwca 2023, 23:20:18 »
Krótko: nie występują. Jest głośne zgrzytnięcie hamulców przy zatrzymaniu i ruszaniu, ale po kilku tysiąsach km występuje coraz rzadziej. Albo ja lepiej nogą operuję.

Offline Jaś Fasola

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR II 2.0 '24
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Czerwca 2024, 12:43:15 »
Po roku użytkowania mam dwie usterki do zgłoszenia.

Jedna to głośne i niemiłosiernie piszczący hamulec postojowy przy zaciąganiu po przyjeździe - co dziwne tylko po przyjeździe z jakiekolwiek trasy, natomiast każda kolejna próba na postoju, nie wywyołuje takiego hałasu.

Druga - to zauważyłem wczoraj, dość soporą korozję we wnękach lampek oświetlenia tablicy rejestracyjnej (zamontowaych w tylnej klapie); cała krozja wychodzi jakby z boku tych lampek, nie bardzo wiem co tam jest w środku, wygląda to jakby to były elementy mocujące lampki ? nie wiem do końca, w każdym razie nalot jest dość spory i jesli w takim tempie to coś tam koroduje, to po kolejnej zimie może być już zgnite na nic.

CHR I 1.8 '18 Selection
Corolla Cross 2.0 '22 Style+Tech

Offline Poli

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla1.8
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Czerwca 2024, 14:31:31 »
Reklamuj. Oddaj go z powrotem do salonu. :):)

Offline Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Czerwca 2024, 18:50:57 »
Zdaję się, że już przy odbiorze auta miałeś jakieś odpryski lakieru na pokrywie bagażnika? Reklamuj.

Online 3tomek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Czerwca 2024, 20:33:32 »
Pisałem już tu na forum o swoim przypadku, przy niecałych 3000km usterka lewego przedniego amortyzatora, auto wylądowało w serwisie 8 maja, do dziś (tj 9 czerwca) czekam  na naprawę !

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Czerwca 2024, 20:42:01 »
Czekasz na ten jeden amortyzator? Czy rozumiem, że dostaniesz całkiem nowa ich parę?
Dobrze, że nie zarabiasz pojazdem (czytaj TAXI bądź specjalistyczna zabudowa na pojeździe)
Diler przekazał wlasny samochód zastępczy, bo wynajem mógłby się skończyć nieziemskimi kosztami dla gwaranta.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Online 3tomek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Czerwca 2024, 15:43:51 »
Czekasz na ten jeden amortyzator? Czy rozumiem, że dostaniesz całkiem nowa ich parę?
Dobrze, że nie zarabiasz pojazdem (czytaj TAXI bądź specjalistyczna zabudowa na pojeździe)
Diler przekazał wlasny samochód zastępczy, bo wynajem mógłby się skończyć nieziemskimi kosztami dla gwaranta.
Dziś moja CC ma być gotowa do odbioru. Na czas naprawy (a właściwie oczekiwania na części) dostałem auto zastępcze. Pytałem w serwisie czy wymienią parę czy jeden, odpowiedzieli że z racji małego przebiegu po wymianie jednego zrobią test i wtedy będzie decyzja czy wymienią też drugi.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Czerwca 2024, 17:19:24 »
Druga - to zauważyłem wczoraj, dość soporą korozję we wnękach lampek oświetlenia tablicy rejestracyjnej (zamontowaych w tylnej klapie); cała krozja wychodzi jakby z boku tych lampek, nie bardzo wiem co tam jest w środku, wygląda to jakby to były elementy mocujące lampki ? nie wiem do końca, w każdym razie nalot jest dość spory i jesli w takim tempie to coś tam koroduje, to po kolejnej zimie może być już zgnite na nic.
Obejrzałem to miejsce  u mnie, jest czysto i wszystko wokół to plastik. Czyli zacieka coś z góry... koniecznie reklamuj

Online 3tomek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Czerwca 2024, 17:43:51 »
Dziś moja CC ma być gotowa do odbioru. Na czas naprawy (a właściwie oczekiwania na części) dostałem auto zastępcze. Pytałem w serwisie czy wymienią parę czy jeden, odpowiedzieli że z racji małego przebiegu po wymianie jednego zrobią test i wtedy będzie decyzja czy wymienią też drugi.
Miała być gotowa do odbioru … ale nie będzie. Wg. serwisu „muszą sprawdzić podejrzane odgłosy” jutro będzie odbiór - to jakaś kpina. Miałem 4 toyoty wcześniej, obawiam się że ta CC będzie ostatnia.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Czerwca 2024, 18:26:12 »
Ciekawe czy jeszcze aku 12V się do czegoś nadaje...

Offline Jaś Fasola

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Czerwca 2024, 22:06:51 »
No i po oględzinach i weryfikacji w serwisie - kamień z serca, a jednocześnie kupa śmiechu, bo okazuje się, że te "rdzawe zacieki" - to nic innego jak wosk (trochę ściemniał bo złapał wody i brudu). Oczywiście w nowych autach czegoś takiego nie widzielismy - ale w moim, jak pisałem w innym poście - malowana była tylna klapa przed odbiorem nowego auta, a serwis przed zmontowaniem klapy, dodał od siebie we wszystkich newralgicznych miejscach gdzie montowali po lakierowaniu zdemontowane elementy, tego bursztynowegoi wosku do zabezpieczenia i stąd ten jaby rdzawy nalot.

Odnośnie głośnej pracy mechanizmu automatycznego hamulca postojowego - to w zasadzie nie odbiega od dźwięków wydawanych w nowych autach w salonie, no może rzeczywiście pierwsze uruchomienie hamulca postojowego po przyjeździe z trasy (rozgrzane hamulce), powoduje nieco głosniejszy "pisk" przy koncowej fazie dociągania. W każdym razie można jeździć i obserować - do ewentualnych innych nieokojących objawów.
CHR I 1.8 '18 Selection

Offline kzyhu1983

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Czerwca 2024, 04:54:42 »
Hej
Wiedziałeś o tej klapie że była malowana? Jaki był powód jej malowania?

Offline kzyhu1983

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Czerwca 2024, 04:55:12 »
...

Offline Jaś Fasola

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Czerwca 2024, 11:34:29 »
Hej
Wiedziałeś o tej klapie że była malowana? Jaki był powód jej malowania?

Oczywiście, że wiedziałem - sam o to walczyłem, bo proponowali ji zaprawkę - a powodem był odprysyk lakieru (ok. 1mm średnica), który zresztą sam sprzedawca pokazał mi w dniu odbioru auta z salonu - a który wg jego relacji powstał podczas mycia auta przed wydaniem (czymś musiał ktoś uderzyć).
CHR I 1.8 '18 Selection

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl