Autor Wątek: Awarie niedociągnięcia, naprawy gwarancyjne  (Przeczytany 9424 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
Odp: Awarie niedociągnięcia, naprawy gwarancyjne
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Czerwca 2024, 13:14:35 »
trzeba było robić zaprawkę. Odprysk 1mm normalna rzecz. A tak masz skorupę malowaną jak po nie wiadomo jakim dzwonie.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Czerwca 2024, 21:59:31 »
Po pewnym czasie (dłuższym, krótszym) takich 1mm odprysków będzie na pewno znacznie więcej, a najbardziej "boli" ten pierwszy.
1mm odprysk i to jeszcze z tyłu auta..., po to jest zaprawka, ale każdy robi jak uważa.
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline Jaś Fasola

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR II 2.0 '24
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Czerwca 2024, 22:25:45 »
Łatwo jest udzielać rad gdy sprawa nie dotyczy bezpośrednio zainteresowanego. Pewnie po przyjeździe po odbiór, oczekiwanego od kilku miesięcy nowego auta, do którego nawet jeszcze nie wsiadłem - miałem jeszcze podziękować i przeprosić za kłopot. Oczywiście to sarkazm - ale za taką radę, to ja bardzo dziękuję - no i cóż z tego że jest lakierowana cała klapa, mam na to dokumenty z serwisu, a dodatkowo mam trochę więcej powłoki lakierniczej na klapie.Wg mnie lepsze to niż "smark" z zaprawki widoczny przy każdym myciu auta itp.
CHR I 1.8 '18 Selection
Corolla Cross 2.0 '22 Style+Tech

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Czerwca 2024, 23:08:15 »
Dobrze wykonana zaprawka po spolerowaniu jest w zasadzie niewidoczna, z naciskiem na słowo "dobrze".
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Czerwca 2024, 23:11:23 »
Zgadza się, do tego trzeba użyć fluid pena a sam proces należy powtórzyć kilka razy, na końcu bezbarwny i "polerka". W przypadku bardzo małych odprysków skuteczność = 100% w rękach fachowca, śladu nie widać. Lakierować całego elementu nie potrzeba.

« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2024, 23:13:08 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Czerwca 2024, 07:06:51 »
a ta klapa w CC w ogóle jest blaszana? Bo w C TS jest plastikowa.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Czerwca 2024, 18:09:34 »
W HB też klapa tylna i przednia, ale nie plastikowa, a aluminiowa...

Offline Jarema

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Czerwca 2024, 22:00:03 »
Ja mam koszmar. Co jakiś czas nie mogę odpalic auta. Przyjeżdża assistans ładują na kablu potem mi każą jeźdizić 20 minut. Jadę na serwis sprawdzają i nic nie znajdują. Tracę tylko czas i paliwo. Na jakiś czas jest spokój a potem pyk i znowu to samo. I tak już któryś raz. Najgorszy samochód jaki miałam.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Czerwca 2024, 22:35:56 »
Jakaś kamerka?

Offline Peterka20

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Czerwca 2024, 06:55:40 »
To ewidentnie wina poboru prądu przez jakieś urządzenie/zły akumulator i dzwonienie po assistance tego nie zmieni. Trzeba zlikwidować problem. Są jakieś dodatkowe urządzenia montowane? Alarm? Jak samochód jest użytkowany? Ja mam kamerkę ale połączoną przez powerbank samochodowy, który ładuje się w trakcie jazdy i po 10 dniach w 0*C auto odpala bez żadnego problemu.

Offline Jarema

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Czerwca 2024, 09:11:08 »
Nie mam żadnych dodatkowych urządzeń. Alarm mam ale fabryczny. To znaczy odbierałam już z nim samochód. Asistanse wzywam na złość Toyocie. Żeby wiedzieli że jest problem i żeby było to gdzieś zanotowane. Bo gdybym to sama odpalała z powerbanku to by uważali że problem nie istnieje.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Czerwca 2024, 10:12:55 »
Asistanse wzywam na złość Toyocie. Żeby wiedzieli że jest problem i żeby było to gdzieś zanotowane. Bo gdybym to sama odpalała z powerbanku to by uważali że problem nie istnieje.
Robisz to tak jak być powinno. Nie wiadomo tylko w jakim stanie jest ten Twój mały, 12V akumulator, bo jeśli były duże rozładowania, to jest on raczej na pewno do wymiany.
Miałem w swojej tak samo w ubiegłym roku, ale tylko jeden raz i po podjechaniu do ASO nie dałem się zwieść. Wzięto auto na dwudniowe "badanie" (auto zastępcze) i stwierdzono, iż akumulator do wymiany.
Tak na marginesie, to aby podładować trochę akumulator 12V w aucie, nie trzeba jeździć nim w ogóle, a uruchomić je (tryb ready) i 20-30 minut potrzymać je w takim stanie. Można tylko jeszcze wyłączyć klimatyzację.
Niestety zainstalowane systemy elektroniczne (mobilizery dodatkowe, alarmy, aplikacje) w najnowszych hybrydach toyoty pożerają wiele "prądu" z małego akumulatora już po zgaszeniu i zaparkowaniu auta.
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwca 2024, 10:14:33 wysłana przez czarmi »

Offline Jarema

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Czerwca 2024, 17:22:52 »
O, dzięki za tą podpowiedź z trybem ready. Wypróbuję i może nie będę musiała tak jeździć jak głupi jal się coś takiego stanie. Na 10 sierpnia jestem umówiona w Toyocie na kloejne sprawdzanie. Może tym razem faktycznie wymienią akumulator i będzie spokój.

Offline januask

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Lipca 2024, 20:40:59 »
https://www.imagevenue.com/ME18Q540
Też tak macie w swoich Corolla Cross? Pod siedzeniami kierowcy i pasażera jakieś "dziury" w wykładzinie. Wygląda jakby ewidentnie czegoś brakowało  :shock:

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Lipca 2024, 21:07:51 »
ktoś ukradł nawiewy na nogi dla pasażerów
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl