Autor Wątek: Corolla Cross wersja Comfort  (Przeczytany 4124 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcin_WRO

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
Corolla Cross wersja Comfort
« dnia: 26 Czerwca 2023, 08:03:55 »
Cześć,
Jadę dziś odebrać swoją Toyotę Corollę Cross w wersji Comfort. Mamy kilka pytań do Was, może będziecie znali odpowiedzi.
- czy macie w wersji elektronicznej instrukcje obsługi do auta?
- wiecie dlaczego homologacja jest na koła 17" a nie jak w wyższych wersjach na 18"?
- jaka jest aktualna wersja oprogramowania w aucie?

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Corolla Cross wersja Comfort
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Czerwca 2023, 12:53:14 »
Instrukcje są do pobrania ze strony polskiej i europejskiej.
Koła? Pewnie na 17-tkach pali trzy atomy CO2 mniej na 100km.
Jeśli odbierasz nowe auto, to raczej Twoje będzie bardziej aktualne niż pozostałych forumowiczów. Są upgrade'y on-the-air, nawet kilka już było.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Czerwca 2023, 17:38:07 »
Ponieważ w tej chwili każda wersja musi mieć oddzielną homologację gdy zmieniony element ma/może mieć wpływ na emisję CO2.
Tylko zmieniając rozmiar kół na większe producent/importer musi robić oddzielną homologację na CAŁY samochód. Dlatego teraz każda wersja ma przypisany 1 rozmiar kół.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Czerwca 2023, 17:40:04 »
Instrukcje są do pobrania ze strony polskiej i europejskiej.
Koła? Pewnie na 17-tkach pali trzy atomy CO2 mniej na 100km.
Jeśli odbierasz nowe auto, to raczej Twoje będzie bardziej aktualne niż pozostałych forumowiczów. Są upgrade'y on-the-air, nawet kilka już było.
Nie pali a emituje i nie atomy a cząsteczki (CO2 to związek nie pierwiastek). Jakby palił CO2 to byłoby super.

Offline Marcin_WRO

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Czerwca 2023, 19:40:57 »
Dzięki.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś z Was myślał lub dokładał koło dojazdowe zamiast zestawu do naprawy opony? Znalazłem taką ofertę https://www.dojazdowe.pl/pl/p/Kolo-dojazdowe-R17-zestaw-Toyota-Corolla-Cross-2022-obecnie/3933 ale nie wiem czy na pewno zmieści się we wnęce.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Czerwca 2023, 21:50:00 »
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś z Was myślał lub dokładał koło dojazdowe zamiast zestawu do naprawy opony? Znalazłem taką ofertę https://www.dojazdowe.pl/pl/p/Kolo-dojazdowe-R17-zestaw-Toyota-Corolla-Cross-2022-obecnie/3933 ale nie wiem czy na pewno zmieści się we wnęce.
W BE i NL dealerzy dają koło w standardzie (tylko wersje FWD). Więc się mieści, tylko sprawdź dwie rzeczy: czy rozmiar jest dokładnie ten sam i skąd weźmiesz elementy mocowania tego koła do wnęki (uchwyt, śruba itp.).

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Czerwca 2023, 21:58:22 »
Z doświadczenia z innych aut, potrzebna będzie tylko śruba mocująca (do kupienia nawet w ASO) Gwint w podłodze standardowo jest zazwyczaj w każdej wersji (nikt nie będzie wprowadzał kosztownych zmian w linii produkcyjnej dla bzdetu)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline japan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Czerwca 2023, 22:03:15 »
Nie wiem jak jest z homologacją na większe rozmiary i trzeba pamiętać że przy większym wypadku można mieć kłopoty prawne i  z ubezpieczeniem jeżeli zmieniane były istotne elementy pojazdu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Czerwca 2023, 22:06:13 »
Nie wiem jak jest z homologacją na większe rozmiary i trzeba pamiętać że przy większym wypadku można mieć kłopoty prawne i  z ubezpieczeniem jeżeli zmieniane były istotne elementy pojazdu.
Błagam, nie siej fermentu i doczytaj co mówią polskie przepisy. Temat wałkowany...
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
Corolla Cross wersja Comfort
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Czerwca 2023, 22:22:00 »
Z homologacją samochodu (od wprowadzenia WLTP) jest tak: jeżeli producent zmienia elementy, które MOGĄ mieć wpływ na zużycie paliwa to musi mieć osobną homologację na KAŻDY wariant pojazdu. A zmiana rozmiaru kół jest taką zmianą. Czyli na każdy wariant kół musi zrobić (i opłacić) homologację całego samochodu. Mało tego, zmieni model opony też.
Nie może sprzedać samochodu niezgodnego z homologacją. Dlatego większość doposażenia samochodu jest po jego sprzedaniu a dokładniej wystawieniu faktury. I dlatego ASO nie zamontuje kół o innych rozmiarze (producent im tego zakazuje). Elementy dołożone PO sprzedaży samochodu muszą spełniać wymogi ustawy o warunkach technicznych dopuszczenia pojazdu do ruchu. Tam wymienione są wszystkie elementy także to które wymagają homologacji a które nie. W przylądku kół i opon podstawą jest aby obwód koła zamiennego nie odbiegał od wzorcowego. Generalną zasadą podawaną czasem jest mieszczenie się w przedziale od -2% do +1,4% obwodu koła wzorcowego (kiedyś było oś -2% do +2%). Przyznaję, nie pamiętam czy jest to wprost w tych WT czy w jakimś innym akcie, ponieważ jak to u nas, te rzeczy są porozrzucane po różnych ustawach.
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2023, 22:24:15 wysłana przez topoll »

Offline Marcin_WRO

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Lipca 2023, 19:28:24 »
Włożyłem to koło dojazdowe wraz z całymi akcesoriami od Toyoty (zestaw do naprawy koła), wszystko zmieściło się pod podłogą. Obym nie musiał korzystać :)

W BE i NL dealerzy dają koło w standardzie (tylko wersje FWD). Więc się mieści, tylko sprawdź dwie rzeczy: czy rozmiar jest dokładnie ten sam i skąd weźmiesz elementy mocowania tego koła do wnęki (uchwyt, śruba itp.).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl