Autor Wątek: Zakup, wynajem czy leasing samochodu?  (Przeczytany 7117 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pastorr

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zakup, wynajem czy leasing samochodu?
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Lipca 2023, 22:12:35 »
A co z oceną stanu przy zdawaniu auta? Jak wykonywana jest taka ekspertyza?

Offline xavi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Lipca 2023, 22:33:14 »
Chodzi tutaj o ponadnormatywne użytkowanie, w takim przypadku faktycznie może zostać coś doliczone. Ale jeśli są jakieś ślady użytkowania wynikające z normalnego typowego użytkowania samochodu, to nie powinni na to zwracać uwagi. Wszystko będziesz miał w umowie.

O większe uszkodzenia nie musisz się przy wynajmie długoterminowym martwić bo masz AC.

Offline pastorr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Lipca 2023, 08:26:38 »
Za które dodatkowo płacę? Jak z tym jest? Ostatnio rozmawiałem z jedna osoba w rodzinie i bardzo narzekała na drogie ubezpieczenie w leasingu.

Offline xavi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Lipca 2023, 11:39:25 »
I w tym jest właśnie przewaga wynajmu długoterminowego nad leasingiem. W przypadku wynajmu wszystkie dodatkowe opłaty skumulowane są w jednej racie, tak wiec możęsz sobie zaplanować ile miesięcznie kasy Ci idzie na samochód. Nie płacisz dodatkowo za ubezpieczenie, za naprawy, czy za zarejestrowanie auta. Leasing wydaje się tańszy, ale dochodzi tutaj wiele dodatkowych opłat.

Offline Agrams

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Lipca 2023, 13:26:48 »
Każda opcja ma plusy dodatnie i plusy ujemne. Sam już w przeszłości leasingowałem auto, Tak w rozumieniu klasycznym, mianowicie raty a potem auto przechodzi na własność przy wykupie. Czy to dobry pomysł? Dziś myślę że nie, bo miałem dość znaczną wpłatę własną, gdyż miałem wolne pieniądze i nie chciałem płacić za wysokich rat. Teraz bym tak nie zrobił. Te pieniądze które przeznaczyłem na wpłatę zainwestowałbym w zakup nieruchomości - zysk gwarantowany. Nie widzę sensu w długim leasingu, auto się nudzi a przy małej wpłacie inicjacyjnej rat jest dużo i to wysokie, auta przecież do najtańszych nie należą. Także nie przekreślam w przyszłości wynajmu, przekreślam za to zakup gotówkowy, tu na pewno nie warto, auto traci, kasa się topi lepiej zrobić z tym coś innego.

Poza tym przeglądałem sobie ofertę takiego Masterlease w przypadku wynajmu długoterminowego i mają sporo ciekawych autek w ofercie.

Offline pastorr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Lipca 2023, 13:46:43 »
Dziękuję za informacje, u mnie obecnie leasing odpada z uwagi na opodatkowanie przy wykupie do majątku prywatnego.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Lipca 2023, 23:23:45 »
pieniądze które przeznaczyłem na wpłatę zainwestowałbym w zakup nieruchomości
Zakup nieruchomości za wpłatę własną? Dobre :D chyba że mowa o działce rekreacyjnej na jakiejś wsi

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Lipca 2023, 08:05:55 »
Cieżko będzie z tą działką, nawet ogródkiem działkowym.
No chyba, że ktoś wpłaca nie 10 a 90% wpłaty własnej :).
Jak byś nie liczył, to gotówka najtaniej potem leasing potem najem.
Chyba, że masz z czego dołożyć do gotówki i kupisz np. mieszkanie i z najmu będziesz spłacał leasing… i zostaniesz za parę lat i z mieszkaniem i z autam.
Z tym opodatkowaniem to jest wyjście.
Zrób sobie wpłatę na poziomie 5-10%, a wartość wykupu ustał mniej więcej na wartość auta przy sprzedaży.
Wykupisz, sprzedasz i podatku niewiele będzie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl