Autor Wątek: Instalacja LPG w Auris I 2007  (Przeczytany 2058 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline WojtekU

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Auris
Instalacja LPG w Auris I 2007
« dnia: 13 Lipca 2023, 06:51:19 »
Witam,

Proszę o sugestie, czy warto zamontować instalację LPG w Toyota Auris I. Ja mam auto 2007 rocznik z silnikiem benzynowym 1.6. Automat.

Ewentualnie, jeśli ktoś z Was ma podobne auto z LPG, jak wychodzi spalanie na 100 km. Czy to się opłaca ?

Pozdrawiam.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Odp: Instalacja LPG w Auris I 2007
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lipca 2023, 07:40:33 »
spokojnie możesz gazować, Dual VVT-i i Valvematic'i są przyjazne dla LPG ;) tylko stare zwykłe VVT-i można było ponarzekać, że do gazu to nie..
swoją drogą... ja bym na Twoim miejscu jak nie musisz... to nie trzymaj długo tego auta.. jak najszybciej się pozbądź tego MMT i kup normalny manual ;)
jak Ci się "zawiesi" skrzynia na ruszaniu ze świateł to będziesz miał dość XD
wiem co mówię, a jeśli nie czytałeś przed zakupem o MMT to radzę się dokształcić i jak najszybciej to sprzedać :D
a jak koniecznie musisz automat... i koniecznie Toyota... to tylko nowsze hybrydy albo benzynowe z cvt.

Offline WojtekU

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Lipca 2023, 11:03:07 »
Dzięki za informacje.
Niestety muszę mieć automat ponieważ poruszam się na wózku inwalidzkim i mam w aucie mechanizm ręcznej obsługi gazu i hamulca.
Gaz w niedługim czasie zamontuję.
Pozdrawiam.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lipca 2023, 08:25:43 »
to tym bardziej będziesz miał problem jak Ci auto stanie na skrzyżowaniu i nie będziesz mógł ruszyć... serio jeśli potrzebujesz automatu to niestety w tym roczniku MMT i Toyota to bardzo ryzykowny wybór

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lipca 2023, 08:40:03 »
Nie strasz kolegi.
Prawidłowo serwisowane MMT żyją bardzo długo - tylko nie należy oszczędzać.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lipca 2023, 08:37:25 »
powiedz to poprzedniemu właścicielowi ;)
ja rozumiem, że jak ktoś wie co i jak robić z MMT to wszystko będzie git, będzie robił kalibracje co 10 tysi, itp...
90% użytkowników nie wiedziało co to jest i jak "o to dbać"

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lipca 2023, 09:19:00 »
Nie strasz kolegi.
Tu nie chodzi o strach tylko osoba niepełnosprawna i mmt to ryzyko nerwów i kosztów.

Miałem kilka przygód z mmt i osobiście polecił bym to samo co przedmówca czyli sprzedać auto z mmt nawet że stratą i kupić zwykły automat lub cvt.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lipca 2023, 09:08:24 »
ja parę lat temu kupiłem MMT z komisu... ale od znajomego, który specjalnie dla mnie sprowadził bo mówię chciałem dla taty Toyote z automatem... no to autko było super nieduży przebieg silnik wszystko elegancko.
miesiąc pojeździł spoko i się zaczęło... co drugi dzień dzwonił, że gdzieś stoi bo nagle mu "N" miga na desce i auto nie chce ruszyć jakby na luzie bylo... innym razem dzwoni, że stoi i mu się zębatka zapaliła (check skrzyni) i że słychać jakby skrzynia próbowała wbijać biegi ale nie może... a za jakiś znowu czas wracał z trasy i dzwoni, że chyba się sprzęgło skończyło bo zaczęło mu się ślizgać a za chwilę totalnie nie mógł ruszyć... a auto miało 130 tys.... potwierdzone w Toyocie.. (MMT potrafi zaechać sprzęgło nawet po 100tys. km)
A najlepsza była historia z właśnie wymianą tego sprzęgła.. bo raz, że mimo iż MMT to tak naprawdę nic innego jak zwykła manualna skrzynia ale ze sterowaniem hydraulicznym. czyli że sprzęgło wciska za nas hydrauliczny wysprzęglik a biegi wbijają elektryczne silniczki...
to tak:
1. sprzęgło do MMT mimo, że pasuje od zwykłej skrzyni manualnej - nie zadziała nie wiedzieć czemu, tzn. niby wiem, ale kminiąc temat nie czaje jaki to ma wpływ, że sprzęgło od MMT ma dodatkowe rowki w pewnym miejscu a sprzęgło od manuala nie i uj musi być sprzęgło do MMT - których ze świecą szukać na hurtowaniach... chyba, że ASO.. ale ostatecznie kupiłem używane praktycznie nowe (z rozbitka)
2. nawet sieciowe warsztaty nie wiedzą jak ustawić wysprzęglik i skalibrować skrzynie po wymianie sprzęgła.. sama wymiana sprzęgła daje efekt, że auto nadal stoi nieruchome..xD
3. dopiero jak znalazłem kontakt do znanego tutaj człowieka "BigElektron", który na czynniki pierwsze przez telefon mi wytłumaczył co i jak to przy tych lebiodach mechanikach wystarczyło mi pół godziny, aby samodzielnie pod maską wyregulować wysprzęglik i zrobić niezbędne kalibracje (wtedy jeszcze miałem swoją głowicę OBD do Toyoty i TechStream'a) i auto zaczęło ruszać.. ale to i tak pół biedy bo auto musi samodzielnie "pełzać" jak wrzucisz bieg i puścisz hamulec.. a to już wymaga ustawienia wysprzęglika tak, żeby luz był na dosłownie grubość włosa , może dwóch.. ale tak czy siak udało mi się i mechanikom było łyso, a, że właściciela warsztatu znałem to się dogadaliśmy, że zapłaciłem połowę za wymianę sprzęgła...xD

Zaraz po tym auto sprzedaliśmy... było z nami równe pół roku, a puenta mojego taty była taka, że naprawdę fajnie mu się tym jeździło.. ale bałby się pojechać drugi raz na urlop gdzieś dalej bo tak.. zaraz po zakupie pojechali 500km nad morze XD i całe szczęście dopiero po powrocie zaczęło się sypać.

Także kolego Wojtku, z całym szacunkiem, ale tym bardziej w Twojej sytuacji MMT może Ci jeszcze bardziej utrudnić życie, więc nie inwestuj w to auto, w gaz itp.. tylko sprzedaj i kup coś tradycyjnego z normalnym automatem.
tak teraz zerkam i do 15 tysi masz Golfa V 1.9TDI z automatem, nawet benzynowe 1.6 się znajdzie, jakieś Audi A3, Astrę III.. ale omijaj MMT Toyoty.. no chyba, że masz hajs to szukaj takiego Aurisa jak Twojego tylko po lifcie w hybrydzie po 2009r. ale to już bliżej 30 tysi.

Offline WojtekU

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Lipca 2023, 16:41:59 »
Dają mi do myślenia Twoje wiadomości. Wolałbym pojeździć autem jeszcze z 5 lat, kupiłem z przebiegiem 107 tyś km, teraz mam 125 tyś. Do tej pory raz miałem kłopot ze skrzynią, gdy wyjechałem z parkingu po zmianie akumulatora. Wtedy faktycznie przez parę minut biegi nie chciały wskakiwać i myślałem że będę musiał zostawić auto na drodze. Zjechałem wtedy na pobocze, odczekałem z 10 minut i po odpaleniu i ruszeniu skrzynia działała poprawnie. Teraz zbliżam się do 130 tyś km, więc rozumiem że ryzyko awarii rośnie...

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Lipca 2023, 17:09:21 »
co 10 tysięcy powinieneś zrobić przynajmniej kalibrację wysprzęglika do aktualnego zużycia sprzęgła ;)
ale serio... dużo jest ludzi i tematów na temat jakim gównem jest MMT...

Offline WojtekU

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Lipca 2023, 14:52:22 »
Myślę że jednak będę jeździł tym autem, tak długo aż się nie zepsuje. W moim przypadku nie tak łatwo jest zrobić zmianę. Zwykle nastawiam się na jazdę 5-7 lat, a tym Aurisem jeżdżę niecałe dwa lata. LPG pewnie odpuszczę...

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Lipca 2023, 15:04:54 »
Ja bym rozglądał się za innym samochodem. Na spokojnie ale konsekwentnie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl