Autor Wątek: Problem z łącznością i usługami MyT + nawigacja  (Przeczytany 29553 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris Cross
Problem z łącznością i usługami MyT + nawigacja
« dnia: 14 Lipca 2023, 08:34:32 »
Wczoraj odkryłem dziwne działanie systemu:

1) Brak łączności. Ikona łączności - pasek z ikonami na wyświetlaczu 9", ikona pomiędzy zegarem a ikoną GPS, wskazuje brak połączenia.
2) Przy próbie połączenia z usługami MyT wyrzuca komunikat "Chwilowo niedostępne. Przepraszamy, ale chwilowo nie możesz korzystać z Inteligentnych Usług Toyota. Spróbuj później"
3) Brak standardowego powitania użytkownika przy odpalaniu systemu
4) Brak możliwości sprawdzenia aktualizacji wersji oprogramowania "Błąd połączenia z serwerem aktualizacji oprogramowania"
5) Dodatkowo Wydaje mi się że nawigacja Toytota działa chyba inaczej, jakby bez pełni możliwości - tu mogę się mylić bo nie używam jej często.

Pomimo w/w mogę w aplikacji MyT zobaczyć położenie zaparkowanego auta i przejechaną trasę.

Jeśli udostępnię systemowi dostęp do netu z telefonu wszystko działa.

Obecna wersja oprogramowania: 1.23.010
Wersja nawigacji: 5.0.7, updated February 18.2021

Nie zwracam zbyt często uwagi na ikonę łączności ale jestem pewien że wcześniej było OK, pojawiały się chwile utarty połączenia ale system nawet aktualizował się.
Na wszelki wypadek: Nie, nie trzymam samochodu w blaszanym garażu, auto nie znajduje się poza działaniem sieci komórkowych itp.
Co się mogło stać i jak to naprawić?

Dodatkowe pytanie. To nawigacja z aktualizacjami on-line. Czy wersja nawigacji 5.0.7 z 2021 jest najnowszą?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Problem z łącznością i usługami MyT + nawigacja
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lipca 2023, 08:59:41 »
Aktualizacja softu do wykonania - w pojeździe.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lipca 2023, 10:37:32 »
Aktualizacja softu do wykonania - w pojeździe.

Dzięki za odpowiedź. Zakładam, samodzielnie nie mogę tego zrobić i czeka mnie wizyta w ASO?

PS. gdy udostępnie net z telefonu, łączy się i przy sprawdzeniu aktualizacji komunikat o braku aktualizacji
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2023, 10:40:54 wysłana przez T2023 »

Offline rafal180

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Października 2023, 12:58:33 »
Podepnę się pod temat i również zapytam czy obecna wersja oprogramowania: 1.23.010, wersja nawigacji: 5.0.7, updated February 18.2021 są najnowsze ? Samochód odebrałem 12-09-2023 i nie mam problemów z łącznością i jak sprawdzam aktualizacje systemu to jest komunikat, że nie ma nowszej wersji. Rozumiem, że może nie ma nowszej wersji oprogramowania i najnowsza to jest 1.23.010 ale nawigacja z 2021r. jest najnowsza ? Czytałem, że yaris cross dostał najnowszą nawigację Connected opartą na openstreetmap, która działa niby cały czas online, ma aktualne informację o korkach i zdarzeniach drogowych, jest automatycznie aktualizowana przez 4 lata itd… i najnowsza wersja to February 18.2021 ? Czy ktoś wie co będzie za 4 lata w zakresie aktualizacji ?

Mam również pytanie czy ktoś ma czasami problem, że samochód nie chce się zamknąć ? Czasami, w garażu podziemnym gdzie nie ma zasięgu mam problem z zamknięciem samochodu, tak jakby drzwi jakieś nie były domknięte, jest sygnał zamykania ale samochód się nie zamyka, lusterka się nie składają, pała się światła. Muszę wejść do auta odpalić silnik, zgasić silnik i wtedy to zazwyczaj pomaga i samochód się zamknie. Toyota Yaris Cross Comfort + Tech + Style.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Października 2023, 19:59:44 »
Softy najnowsze, po 4 latach jeśli będziesz chciał dalej usługi connected trzeba zabulić. Cena jeszcze nie ustalona
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Greenmor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Października 2023, 23:32:26 »
Softy najnowsze, po 4 latach jeśli będziesz chciał dalej usługi connected trzeba zabulić. Cena jeszcze nie ustalona
Chyba miałeś na myśli nawigację?

Na stronie Toyoty znalazłem taki zapis:
Cytuj (zaznaczone)
Zarówno usługi Toyota Connected Car, jak i aplikacja Toyota MyT są oferowane i aktualizowane za darmo. Planuje się, że aplikacja będzie rozbudowywana o kolejne funkcje, które umożliwią większą integrację i lepszą komunikację z samochodem za pomocą telefonu.

Offline sunmoon51

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross DF
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Października 2023, 19:16:32 »
Toyota podaje: Inteligentne usługi (Smart Services) aplikacji MyToyota są aktywne przez 4 lata. Toyota pokryje koszt danych wykorzystywanych do świadczenia inteligentnych Usług przez 4 lata. Aplikacja MyToyota będzie działać nawet wtedy, gdy usługi Smart Services nie będą już aktywne.

Rozumiem z tego, że Toyota płaci za dostęp do Internetu przy użyciu modułu transmisji danych, który jest częścią samochodu. Po czterech latach trzeba będzie płacić samemu, aby Smart Services pozostały aktywne.
Toyota Yaris Cross Dynamic Force 125 KM 6 M/T Comfort + Tech + Style

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Listopada 2023, 20:48:12 »
Pojawiła się nowa aplikacja. Teraz nazywa się MyToyota. Zmieniono interfejs, miało poprawić się działanie. Miało, ale nie poprawiło. Standardem są błędy typu niewłaściwa lokalizacja pojazdu, niewłaściwy przebieg, błędny poziom paliwa, brak powiadomień, fałszywa informacja o nie zamkniętym aucie, opuszczonych szybach, brak ostatnich tras itp itd... Brawo liderze niezawodności, brawo Toyota :|

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Listopada 2023, 21:27:45 »
Pojawiła się nowa aplikacja. Teraz nazywa się MyToyota. Zmieniono interfejs, miało poprawić się działanie. Miało, ale nie poprawiło. Standardem są błędy typu niewłaściwa lokalizacja pojazdu, niewłaściwy przebieg, błędny poziom paliwa, brak powiadomień, fałszywa informacja o nie zamkniętym aucie, opuszczonych szybach, brak ostatnich tras itp itd... Brawo liderze niezawodności, brawo Toyota :|
Hmmm, u mnie jest wszystko w porządku
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline sunmoon51

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross DF
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Listopada 2023, 09:15:09 »
Standardem są błędy

Zainstalowałem i jest OK.
Toyota Yaris Cross Dynamic Force 125 KM 6 M/T Comfort + Tech + Style

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Listopada 2023, 09:55:19 »
Hmmm, u mnie jest wszystko w porządku

u mnie bezbłędnie odkąd odebrałem auto 10.10. Nawet się zdziwiłem, bo pies łapą lekko nacisnął na przycisk otwierania szyby, czego nie zauważyłem i poszedłem do domu. A tu powiadomienie o niedomkniętej szybie prawej tylnej. Schodzę i fakt, jakieś 1 cm, ledwo poniżej poziomu uszczelki. Nie mam żadnych zastrzeżeń, super działa, podobnie jak wszystkie inne funkcje typu ogrzanie auta, otwarcie-zamknięcie zamków.
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Listopada 2023, 14:32:50 »
Aplikacja zaczyna działać prawidłowo. Czasem ma opóźnienia w przesyłaniu tras, ale jest lepiej.
Wizualnie na plus, nie trzeba już szukać uruchamiania świateł awaryjnych. Historia przejechanych tras i wyniki są bardziej czytelne niż w poprzedniej wersji.

Pierwszy minus to okienko "Sprawdź status" z danymi o zablokowanych/otwartych drzwiach szybach itp. Nie podoba mi się ta ściana tekstu, wolałbym rozwiązanie graficzne. Liczę że Toyota to zmieni.
Drugi błąd to widoczny przycisk "uruchom klimatyzację" dla aut które tego nie obsługują.

Offline Nero657

• Początkujący
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Listopada 2023, 08:24:12 »
Aplikacja zaczyna działać prawidłowo. Czasem ma opóźnienia w przesyłaniu tras, ale jest lepiej.
Wizualnie na plus, nie trzeba już szukać uruchamiania świateł awaryjnych. Historia przejechanych tras i wyniki są bardziej czytelne niż w poprzedniej wersji.

Pierwszy minus to okienko "Sprawdź status" z danymi o zablokowanych/otwartych drzwiach szybach itp. Nie podoba mi się ta ściana tekstu, wolałbym rozwiązanie graficzne. Liczę że Toyota to zmieni.
Drugi błąd to widoczny przycisk "uruchom klimatyzację" dla aut które tego nie obsługują.

W jaki sposób udało co się połączyć z nową aplikacją? Mi nie działa ani nowa ani stara. Nie mogę dodać auta. Na starej “MyT Toyota” odsyła mnie do nowej “MyToyota”, a z nowej odsyła mnie do starej mówiąc że ona obsługuje ten model pojazdu… Gdy uruchomię ponownie nową aplikację to dostaje komunikat o możliwości aktywowania nowych usług dla mojego samochodu (podany VIN). Gdy klikam aktywuj i potwierdzam regulamin to dostaje komunikat:
 “Nie byliśmy w stanie stwierdzić, ze masz dostęp do samochodu w celu uruchomienia subskrypcji. Spróbuj ponownie później.”
Napisałem maila do toyoty ale wciąż czekam na odpowiedź.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Stycznia 2024, 17:00:23 »
A u mnie jest tak: nowa apka (z czarnym logo) dziala jest płączona z moim kontem widzi moje auto da się zapalić awaryjne, klimatyzacji nie próbowałem, pokazuje trasy, inormuje o otwartych drzwiach itp. Ale multimedia w aucie się domagają połączenia z kontem poprzez zeskanowanie kodu QR czego wtej nowej apce nie da się zrobić. Da się w starej ale ona informuje że moje auto jest przeniesione do nowej. Więc co trochę dostaję wkurzający komunikat żebym się połączył ale się nieda zrobic tej procedury. Wie ktoś jak to ogarnąć? Czy to znów błąd producenta?

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Stycznia 2024, 21:35:33 »
Edit: Udało się. Coś w apce się nie wyświetlało teraz jest OK.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl