Autor Wątek: opony letnie bridgestone 235/55 R19  (Przeczytany 1255 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline darkal

• Prawie Toyot
  • Samochód:: toyota rav4
opony letnie bridgestone 235/55 R19
« dnia: 16 Lipca 2023, 19:20:37 »
Witam jestem tutaj nowy, mam do sprzedania opony letnie od rav4 rocznik 2022, jeździłem na nich 3 miesiące. Zamieniłem na całoroczne, chętnie odsprzedam 1800zł, jeśli ktoś będzie zainteresowany zapraszam na maila

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
Odp: opony letnie bridgestone 235/55 R19
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lipca 2023, 20:36:45 »
Umieść to w innym dziale.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lipca 2023, 09:36:44 »
Witam jestem tutaj nowy, mam do sprzedania opony letnie od rav4 rocznik 2022, jeździłem na nich 3 miesiące. Zamieniłem na całoroczne, chętnie odsprzedam 1800zł, jeśli ktoś będzie zainteresowany zapraszam na maila
Witam , jakiej firmy kupiłeś ? , jaka Twoja opinia , jak z hałasem od opon  i jazda
 w  warunkach zimowych  ?
odbieram auto we wrześniu 23 i też zamierzam przejść na opony całoroczne .
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline darkal

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lipca 2023, 18:14:35 »
Niebardzo potrafię się poruszać z telefonu, ale kupiłem micheliny nie pamiętam dokładnej nazwy ale dają radę, jak to mówi mr Kryha oddają, zero hałasu, można śmiało brać w ciemno, a jak rozkminie te forum przerzucę ogłoszenie do konkretnego działu

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lipca 2023, 18:18:39 »
odbieram auto we wrześniu 23 i też zamierzam przejść na opony całoroczne
Ja tu już opisywałem wrażenia miszeliniki całoroczne po 25k.km.nie nadawały się do jazdy po śniegu. W tym roku kolejni moi znajomi mieli identyczne problemy i rezygnowali z opon all.

Offline darkal

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lipca 2023, 18:45:04 »
Jeżeli micheliny nie dają rady to w takim razie całą tą otoczka opon wielosezonowych nie ma sensu, ja jestem zadowolony, wcześniej miałem Pirelli w innym samochodzie uważam że micheliny są lepsze, ale to trzeba samemu przetestować. Każdy użytkownik będzie miał inne podejście do tego tematu, jednemu będą pasowały innemu nie koniecznie.

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Lipca 2023, 19:21:22 »
odbieram auto we wrześniu 23 i też zamierzam przejść na opony całoroczne
Ja tu już opisywałem wrażenia miszeliniki całoroczne po 25k.km.nie nadawały się do jazdy po śniegu. W tym roku kolejni moi znajomi mieli identyczne problemy i rezygnowali z opon all.

Witam , dzięki za opinię , ale zimy mamy coraz słabsze , klimat się mocno niestety zmienia , mieszkam w terenie podgórskim , piękne Sudety , ale chyba zaryzykuję .Najlepiej byłoby gdybym dogadał się z Centrum Toyota i zamienili przy odbiorze , będę rozmawiał ?
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Lipca 2023, 21:39:29 »
Też mam Michelin CC i moim zdaniem są naprawdę spoko. Zimy coraz krótsze, a okresy przejściowe, w których w jednym tygodniu powinno się mieć zimówki, a w kolejnym letnie coraz dłuższe, przez co uważam, że opony całoroczne, to nie tylko wygoda i ekonomia, ale też, wbrew niektórym opiniom - większe bezpieczeństwo. Póki co jeżdżę 1.5 roku, przed zimą powinien mieć nabite 30k km - wtedy ocenię, czy zrobić na nich jeszcze jeden rok, czy wymieniać już teraz, ale następne też zdecydowanie będą wielosezonowe

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Lipca 2023, 21:58:43 »
Póki co jeżdżę 1.5 roku, przed zimą powinien mieć nabite 30k km - wtedy ocenię, czy zrobić na nich jeszcze jeden rok, czy wymieniać już teraz, ale następne też zdecydowanie będą wielosezonowe

Widzisz i na tym łapią kierowców reklamy opon all bo co tak właściwie można oceniać przy tylu zmiennych po roku czasu?  Ja ustawiłem dwa auta obok siebie na ośnieżonym parkingu gdzie oba miały identyczne warunki a nawet jeden był teoretycznie bez szans bo miał lekki tył (pickup) z załączanym ręcznie przódem a opony to stare zimówki używane cały rok a drugie auto to typowa terenówka że stałym AWD  na rocznych michel.cc po 25k.km

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Lipca 2023, 23:28:18 »
Reklam opon chyba nigdy nie oglądałem, natomiast testy porównawcze jak najbardziej.

Jak już pisałem: pewnie zimówki premium są lepsze na śniegu, niż wielosezonowe premium, ale wielosezonowe premium nie odstają od zimówek klasy średniej. To po pierwsze

Po drugie: mówimy tu o ekstremalnych warunkach, a takich jest u nas pare, może paręnaście dni w roku. W pozostałych wielosezonowe są na tym samym poziomie lub lepsze, niż zimówki (kiedy już się robi ciepło, ale też wiadomo, że zima może wrócić)

Po trzecie: miałem kiedyś sytuację w górach, gdzie nie potrafiłem podjechać pod dom szwagra na zimowych Continentalach. Szwagier, jak to szwagier - stwierdził, że jestem slabiak, bo on podjeżdżał na chińczykach. Dałem mu więc moje auto i... oczywiście też mu się nie udało. Jedyne, czym mogę to tłumaczyć, to wiek opon (zdaje się miały wtedy 4lata, przy czym były mało używane i bieżnik miały ok), wielosezonowe wymienia się jednak częściej

To wszystko sprawia, że uważam wielosezonowe za bezpieczniejsze, niż zimowe poza ewentualnie regionami, gdzie śnieg faktycznie jak spadnie, to leży kilka miesięcy

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Lipca 2023, 06:20:02 »
Jak już pisałem: pewnie zimówki premium są lepsze na śniegu, niż wielosezonowe premium, ale wielosezonowe premium nie odstają od zimówek klasy średniej. To po pierwsze
Po pierwsze to tego nie wiesz bo pozycjonowanie opon jest tematem rozległym tak samo jak ich testowanie a wspólnym mianownikiem jest reklama.
mówimy tu o ekstremalnych warunkach, a takich jest u nas pare, może paręnaście dni w roku. W pozostałych wielosezonowe są na tym samym poziomie lub lepsze, niż zimówki (kiedy już się robi ciepło, ale też wiadomo, że zima może wrócić)
Jeżeli śnieg po kostki jest ekstremalny to ok.ale oczywiście masz rację bo ja jeżdżę w trasy a znam osoby które mają auta tylko do celów wycieczek na zakupy raz w tygodniu. U nich all się sprawdzą w 100%.

Co do reszty może masz rację tymczasem u mnie w tym roku kolejni znajomi zrezygnowali z all rozczarowani jakością jazdy w śniegu.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Lipca 2023, 08:00:05 »
Nie należę do Twoich znajomych ale potwierdzam, po jednej przygodzie w zimie, wolę bawić się w wymianę.
Całoroczne są dla małych miejskich aut, nie wyjeżdzających poza miasto.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Lipca 2023, 08:15:17 »
Mam ciągoty do all z czystego lenistwa :-) ale jak sobie przypomnę co zobaczyłem/doświadczyłem to niestety odpuszczę.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Lipca 2023, 08:31:33 »
Możecie mieć oczywiście swoje zdanie i nie chcę na siłę was przekonywać, ale argumenty w stylu "po tym co widziałem" na 1, czy 2 przykładach zupełnie do mnie nie trafiają. Jakby zimówki się w ogóle nie ślizgały....

PS: wydaje mi się, że całoroczne jeśli już mają mieć gdzieś problem, to właśnie bardziej przy jeździe "po zakupy", gdzie faktycznie mogą trafić na zasypane drogi i niedoświadczonego kierowcę, niż na trasach, które są odśnieżone lub co najmniej rozjechane przez inne auta

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl