Autor Wątek: Duży wzrost kosztów ubezpieczenia w rocznym samochodzie.  (Przeczytany 27328 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Robotobibok

• Prawie Toyot
Odp: Duży wzrost kosztów ubezpieczenia w rocznym samochodzie.
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Lipca 2023, 08:07:01 »
W marcu za 2 letnia exe 4x4 miałem rozstrzał od 3.5k do 6.5k dla wartości  163 871 zł (Netto + 50% VAT) (dla oferty PZU: 157 449 zł) - wszystkie oferty od dealera, wybraliśmy Compense z rozszerzonym assistance za 3700.

samochód mam w leasingu, wiec jakieś tam wymogi co do ubezpiecznia są. Obecnie mam link4.
A leasing w jakiej firmie? Nie musiałeś ekstra płacić za sprawdzenie warunków leasingodawcy?

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Lipca 2023, 08:15:40 »
Pisałem w innym wątku o ubezpieczeniu, ale napiszę i tutaj bo to na temat. Mam nowe ubezpieczenie OC/AC od 14 lipca 2023. Poprzednie, w którym auto było tańsze o ok. 6 tys. zł wynosiło w HDI: 3543 zł. Mam pełne zniżki, AC od wielu lat, Uscore 3, żadnych szkód z AC oraz od ponad 6 z OC. Teraz wartość auta wzrosła na ponad 200 tys. zł, koszt ubezpieczenia spadł w HDI OC/AC na: 3364 zł płatne jednorazowo. Mój agent dał mi ze swojej puli ponad 400 zł zniżki. Ogólnie daleko mi do 6 tys. zł za ubezpieczenie i z tego się cieszę.

HDI OC Turbo 1 050 000 EUR / 5 210 000 EUR* 591 zł
HDI Autocasco+ Serwis (AC) 202 871 zł (brutto) 2 694 zł
HDI NNW  15 000 zł 50 zł
HDI NNW Bezpieczna Rodzina 100 000 zł 29 zł
HDI Moto-Assistance Standard 5 000 zł w cenie pakietu

W polisie mam takie informacje dodatkowo:
objecie odpowiedzialnością szkód AC także w przypadku braku aktualnych badan technicznych pojazdu GRATIS!
OC obejmuje ochronę zniżek po jednej szkodzie, bez względu na jej wielkość; wystąpienie jednej szkody w czasie trwania umowy nie wpłynie na wysokość
przyszłorocznej składki
odstąpienie od wymogu przekazywania dowodu rejestracyjnego w przypadku kradzieży pojazdu GRATIS!
prolongata terminu płatności składki GRATIS!
rozłożenie płatności składki AC na raty GRATIS!
specjalna ścieżka likwidacji szkód dedykowana klientom VIP
ustalenie odszkodowania za szkodę polegającą na kradzieży pojazdu w wysokośc 110% jego wartośc rynkowej z dnia zdarzenia, z zastrzeżeniem, ze tak ustalone
odszkodowanie nie przekracza sumy ubezpieczenia z dnia zawarcia umowy i w okresie obowiązywania umowy nie było innych szkód GRATIS!
Własciciel/Użytkownik* ma dziecko w wieku do lat 13
Pojazdem bedą kierować wyłącznie osoby, które posiadają uprawnienia do kierowania nim od co najmniej 36 miesięcy i ukończyły 25 rok życia. Warunek ten nie
dotyczy Właściciela/Użytkownika pojazdu.
suma ubezpieczenia AC ulega pomniejszeniu po wypłacie odszkodowania
Wprowadzono udział własny w szkodach AC, powstałych gdy pojazdem kierowała osoba poniżej 25 roku życia lub posiadająca uprawnienia do kierowania nim krócej
niż 36 miesięcy, inna niż Właściciel/Użytkownik pojazdu.
brak procentowego pomniejszenia wartości części przy ustalaniu odszkodowania AC
AC obejmuje ochronę zniżek po jednej szkodzie, bez względu na jej wielkość; wystąpienie jednej szkody w czasie trwania umowy nie wpłynie na wysokość
przyszłorocznej składki
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

pireus

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Lipca 2023, 08:29:39 »
Jaka stawka Wam wyszła
Najczęściej jest to do 3% wartości fakturowej.
Od tego zależy przede wszystkim OC.
Najwyższą kwotę i tak stanowi AC a nie OC
Sam poprosiłem o podniesienie wartości pojazdu do 205.000zł (nie było łatwo, bo na fakturze dużo niżej)
Nadubezpieczenie w razie wypadku i tak nic nie da.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Lipca 2023, 08:34:10 »
Tak, ale dla porównania, za Jeepa płacę 500zł a znajomy za podobnego - ale nie ma historii ubezpieczeniowej - prawie 2000zł. Prawo jazdy ma od dawna ale nie miał samochodu prywatnego.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline inf

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Lipca 2023, 09:23:29 »
W marcu za 2 letnia exe 4x4 miałem rozstrzał od 3.5k do 6.5k dla wartości  163 871 zł (Netto + 50% VAT) (dla oferty PZU: 157 449 zł) - wszystkie oferty od dealera, wybraliśmy Compense z rozszerzonym assistance za 3700.

samochód mam w leasingu, wiec jakieś tam wymogi co do ubezpiecznia są. Obecnie mam link4.
A leasing w jakiej firmie? Nie musiałeś ekstra płacić za sprawdzenie warunków leasingodawcy?

PKO Leasing. Nie musialem nic placic - po zakupie ubezpieczenia wysyłam formularz Polisy Obce z potweirdzeniem opłaty, a oni go akceptuja.
Dealer w swojej ofercie ubezpieczenia zawyzl wartosc samochodu i ja zrobilem to samo przy pomocy agenta - tylko dlatego, zeby leasing sie doczepil niczego.

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Lipca 2023, 09:25:30 »
Ktoś ma doświadczenie z firmą UNIQA? Dostałem od nich ofertę na pakiet OC/AC/NNW na 6 tyś zł. Bez udziału własnego, naprawy w ASO, Wartość samochodu 180 000 zł.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Lipca 2023, 09:29:56 »
Kiedyś miałem ubezpieczenie w Uniqa, ale że tylko im płaciłem, to nie mam złych doświadczeń.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Lipca 2023, 09:51:11 »
Przy odbiorze auta w styczniu 22r. Płaciłem jakoś 4300 u dealera (pierwotnie oferty były bliżej 5k, ale jak im powiedziałem, że w takim razie kupię gdzie indziej, to się postarali). Po roku ich oferty były już znacznie gorsze... Nie pamiętam dokładnie, ale zbliżało się do 6k. Negocjacje nic nie dały, wziąłem gdzie indziej za 3700czy 3900, podnosząc jednocześnie kwotę ubezpieczenia (na faktilurze 177k, po roku wartość 188, ubezpieczyłem na 200). Kluczowe było zrezygnowanie z opcji zachowania wartości auta przez cały rok, która obecnie i tak jest bezsensowna, a chcieli za nią koło 1k zl

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Lipca 2023, 10:31:41 »
Narazie w UNIQ mam najlepszą ofertę, naprawy w ASO, brak amortyzacji ani udziałów własnych.
Tylko że w Toyocie mnie straszą że AC w UNIQ nie jest all risks tylko od zdarzeń nazwanych, plus nie gwarantują naprawy w ASO (a jednak w ofercie mam wykupioną opcje ASO).

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Lipca 2023, 10:40:01 »
Żeby jakoś pożytek z tego był i dla mnie, to pytajcie może o ten udział własny w układzie wydechowym? ;)
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

pireus

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Lipca 2023, 10:59:38 »
Dostałem od nich ofertę na pakiet OC/AC/NNW na 6 tyś zł. Bez udziału własnego, naprawy w ASO, Wartość samochodu 180 000 zł.
Czyli standard, 3% wartości samochodu.
Tylko że w Toyocie mnie straszą że AC w UNIQ nie jest all risks tylko od zdarzeń nazwanych, plus nie gwarantują naprawy w ASO (a jednak w ofercie mam wykupioną opcje ASO).
To zapytaj ubezpieczyciela. Uniqa posiada ten rodzaj ubezpieczenia w swojej ofercie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Lipca 2023, 15:31:21 »
Moje trzy ubezpieczenia (full) rav4 w PZU przez aganta u dealera, procentowo wyszły od prawie 2.6% do lekko ponad 2.4%.
Szczecin.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Lipca 2023, 21:41:59 »
W Toyota Okęcie roczna  rav selection 4500 + 250 szyby PZU

pireus

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Lipca 2023, 22:34:29 »
W Toyota Okęcie roczna  rav selection 4500 + 250 szyby PZU
Jaka wartość samochodu?

Offline labusm

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Hybrid Exe
« Odpowiedź #29 dnia: 22 Lipca 2023, 10:39:29 »
Jako , że miałem już przyjemność siedzenia w mojej Ravce ( stoi na placu dealera w oczekiwaniu na alarm i inne procedury wydaniowe, zaoferowali mi ubezpieczenie w PZU full pakiet AC OC szyby opony za 3900 ( Executive) jako pakiet dealerski czy jak to tam zwał.
Około 6000PLN ma mnie kosztować GAP na 5 lat i się zastanawiam czy w to iść
Odebrałem RAV4 biała perła Exe AWDi + skywiev   31.07.2023

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl