Autor Wątek: Drugi akumulator  (Przeczytany 1253 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wtx

• Toyot Leżący
  • *
Drugi akumulator
« dnia: 20 Lipca 2023, 08:56:20 »
Cześć. Zastanawiam się nad możliwością instalacji drugiego akumulatora do Yariski HSD w wersji 3-ciej. Z tego co wiem to ten rozruchowy jest taki raczej mniejszego kalibru a ja potrzebowałbym czegoś poważniejszego do ciągłego zasilania pewnego systemu niezależnie od tego czy system samochodu odpalony kluczykiem czy nie.

System, który miałby być zasilany z tego aku pobiera o ile dobrze rozpoznałem (info z netu, nie mierzyłem jeszcze u mnie) w granicach 500mA - jakieś 2.5W.

Zastanawiałem się nad sprawą i pojawiły się pytania i wątpliwości:
- raczej nie jest dobrym pomysłem podłączanie drugiego aku równolegle do tego małego (jeśli jeden z nich dostanie zwarcia to w drugim pojawi się prąd zwarcia więc nieciekawie)
- co z ładowaniem takiego dodatkowego aku? czy ten oryginalny rozruchowy aku jest sterowany jakimś BMS-em?
- czy ktoś próbował jakoś dodać dodatkowy sterownik ładowania dla takiego aku - np. kwasowo-olowiowego? bo skoro nie mogę połączyć dwu aku bo zbyt ryzykowne to musiałby być drugi obwód ładowania dla tego alternatywnego aku? może jakieś dodatkowe sterowanie jakimś sygnałem z komputera sterującego ładowaniem głównego aku?
- jest wogóle sens bawić się w coć takiego? czy może koszty są na tyle duże, że lepiej odpuścić?

Może macie jakieś inne pomysły jak rozwiązać taką sprawę dodatkowego aku?

Offline topoll

• Toyot Spamer
Drugi akumulator
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lipca 2023, 09:19:08 »
Zastosuj PowerBank. Na pewno prostsze i tańsze od kombinacji z drugim aku.

Ładowanie aku 12v zapewnia falownik z aku trakcyjnego. Wprowadzenie dodatkowego aku napewno jest możliwe ale jak podejrzewam ani proste ani tanie.
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2023, 09:21:22 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline wtx

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Drugi akumulator
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lipca 2023, 10:07:20 »
@topoll: Ok, no to mnie teraz zastrzeliłeś tą odpowiedzią :) Najprostsze rozwiązanie z tym powerbankiem przegapiłem jakimś cudem :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lipca 2023, 10:58:37 »
Jeśli w powerbanku będzie pakiet LiPo to może się to skończyć jak na zdjęciu. Zdjęcie przedstawia powerbank, który był przez długi czas naładowany na 100% a tego ogniwa LiPo nie lubią (puchną i tracą pojemność)

Offline wtx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lipca 2023, 12:09:32 »
@przmor: A tak - to akurat wiedziałem,że LiPol-e są niebezpieczne. To co akurat na zdjęciu pokazałeś to i tak lajtowo się skończyło, że się nie zapaliło.  Ja przewiduję raczej pełne cykle pracy a nie pozostawianie baterii nieużywanej i naładowanej do 100%. Gdzieś słyszałem, że i całkowite rozładowanie LiPol-a nie jest dobre. No ale przecież od tego powinien być BMS - prawda?

Aha - i widziałem jak potrafi się palić bateria LiPol-i :)

Zastanawiam się właśnie czy takie powerbanki można kontrolować przez udostępniane przez nie złącza USB - jakimś Power Delivery protokołem? Ktoś coś wie?

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Lipca 2023, 23:31:08 »
czy takie powerbanki można kontrolować przez udostępniane przez nie złącza USB
Na 99% nie.

Można poszukać powerbanków/BMSów do ogniw LiFePO4. Dużo stabilniejsze i bezpieczniejsze niż typowe LiIony.
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2023, 23:35:12 wysłana przez hindus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl