Cześć. Zastanawiam się nad możliwością instalacji drugiego akumulatora do Yariski HSD w wersji 3-ciej. Z tego co wiem to ten rozruchowy jest taki raczej mniejszego kalibru a ja potrzebowałbym czegoś poważniejszego do ciągłego zasilania pewnego systemu niezależnie od tego czy system samochodu odpalony kluczykiem czy nie.
System, który miałby być zasilany z tego aku pobiera o ile dobrze rozpoznałem (info z netu, nie mierzyłem jeszcze u mnie) w granicach 500mA - jakieś 2.5W.
Zastanawiałem się nad sprawą i pojawiły się pytania i wątpliwości:
- raczej nie jest dobrym pomysłem podłączanie drugiego aku równolegle do tego małego (jeśli jeden z nich dostanie zwarcia to w drugim pojawi się prąd zwarcia więc nieciekawie)
- co z ładowaniem takiego dodatkowego aku? czy ten oryginalny rozruchowy aku jest sterowany jakimś BMS-em?
- czy ktoś próbował jakoś dodać dodatkowy sterownik ładowania dla takiego aku - np. kwasowo-olowiowego? bo skoro nie mogę połączyć dwu aku bo zbyt ryzykowne to musiałby być drugi obwód ładowania dla tego alternatywnego aku? może jakieś dodatkowe sterowanie jakimś sygnałem z komputera sterującego ładowaniem głównego aku?
- jest wogóle sens bawić się w coć takiego? czy może koszty są na tyle duże, że lepiej odpuścić?
Może macie jakieś inne pomysły jak rozwiązać taką sprawę dodatkowego aku?