Autor Wątek: Rav4 V generacja - dramatyczne hałasy przy 160km/h  (Przeczytany 12814 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tosemvek

• Początkujący
  • Samochód:: RAV 4
Rav4 V generacja - dramatyczne hałasy przy 160km/h
« dnia: 24 Lipca 2023, 13:07:03 »
Toyota Rav 4 V edycja. Kupiłem nową prosto z salonu i zaczynam żałować.
Przy prędkości 160km/h i powyżej tej prędkości przy prawym słupku przednim od strony pasażera pojawia się regularnie hałas jakby szyba chciała wlecieć do środka kabiny.
Hałas i jego uciążliwość jest bardzo irytujący i podgłośnieniem muzyki nie załatwimy sprawy.
Nowy samochód a dźwięk jak przy starej kolumbrynie.
Ktoś to miał takie objawy,  ktoś wie co to jest? Ktoś wie jak się tego pozbyć?

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
Odp: Rav4 V generacja - dramatyczne hałasy przy 160km/h
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lipca 2023, 13:19:07 »
Te testy prędkości to na którym torze ?
Hungaroring w weekend byl zajety  :roll:

Tak poważnie to w ASO jak im powiesz ze przy ponad 160 ci huczy to wzbudzisz usmiech politowania.
Chcesz zap...lać i miec cicho jak w trumnie to polecam bentaygę.

Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lipca 2023, 13:21:10 »
Auto nie jest opływowe i ma swoje gabaryty plus duże lusterka, które dają znać o sobie powyżej 140-150 km/h  , niestety musisz się z tym pogodzić

Ja swoje auto wygłuszyłem i teraz przy 140km/h hasał w kabinie wynosi ok 66 dB ,  gdzie przed wygłuszeniem było ok 73-74.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lipca 2023, 13:49:31 »
Witamy na forum.

Jeżeli to dźwięk EWIDENTNIE tylko z prawej strony (a z lewej jest cisza) to ewidentnie coś jest źle zamontowane, być może brak gumowych zaślepek w drzwiach, nie siedzi prawidłowo listwa przy szybie, uszczelka etc. 
Być może była już szkoda lub lakierowanko i praktykanci zapomnieli złożyć przed wydaniem :) "Do weryfikacji" jak to mówią
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lipca 2023, 23:33:23 »
Mam takie same odczucia z tym dziwnym i upierdliwym dźwiękiem z okolic przedniego słupka przy prędkości 150km/h i wyżej - także temat raczej nie jednostkowy.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lipca 2023, 10:55:48 »
Przy prędkości 160km/h i powyżej

Dzień dobry polaku lepszy od innych ludzi na świecie
gdzie jest dozwolone jechać ponad 160km/h ?
No tak...jemu wolno, jeszcze będzie mrugał światłami na nas jak przepisowo wyprzedzamy kolumnę TIRów !!!
ha tfu!
kup sobie BMW to jest marka dla "ludzi lepszych od innych" Sprzedaj Toyotę komuś normalnemu, świadomemu, myślącemu. Nie psuj reputacji marki.
P.S. zaraz będzie odpowiedź że on tak to po Niemczech hahaha
« Ostatnia zmiana: 25 Lipca 2023, 11:00:08 wysłana przez SNCF »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lipca 2023, 12:21:13 »
Abstrahując od przepisowych prędkości, proponuję posadzić pasażera. Jeśli on również będzie słyszał hałas tylko po swojej stronie, to znaczy że jest jakiś konkretny problem. W ubiegłym roku wymieniałem wszystkie uszczelki okienne w swoim samochodzie i zrobił się z tego kompletnie inny samochód.

Offline koks70

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lipca 2023, 15:02:09 »
Ten hałas to prawdopodobnie plastikowy narożnik na dole szyby. Ja go zdjąłem i wkleiłem na silikon, uszczelnił on szpary w otworach montażowych i jest  cisza. Wiem, że ASO to wymieniało kiedyś w ramach gwarancji.

Offline Bart Rav4

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Lipca 2023, 15:44:06 »
Toyota Rav 4 V edycja. Kupiłem nową prosto z salonu i zaczynam żałować.
Przy prędkości 160km/h i powyżej tej prędkości przy prawym słupku przednim od strony pasażera pojawia się regularnie hałas jakby szyba chciała wlecieć do środka kabiny.
Hałas i jego uciążliwość jest bardzo irytujący i podgłośnieniem muzyki nie załatwimy sprawy.
Nowy samochód a dźwięk jak przy starej kolumbrynie.
Ktoś to miał takie objawy,  ktoś wie co to jest? Ktoś wie jak się tego pozbyć?

Problem stukania, terkotania, trzeszczenia jakby dochodzący z szyby po prawej stronie (pasażera) w okolicach słupka (dołu) miałem i ja.
Od nowości to było i po ponad roku prób znalezienia co było powodem (przy okazjach przeglądów i wizyt w salonie/serwisie) udało się to naprawić.
Problem stanowiło plastikowe podszybie od strony komory silnika (pod wycieraczkami). Jak uda mi się skontaktować z serwisem to dopiszę który dokładnie element, bo nie pamiętam.
Mam teraz poklejone te plastiki ze sobą i w aucie cisza. Dam Ci znać.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Lipca 2023, 16:12:17 »
Ale ludzie sa porabani. Bez palowania na kazdym kroku przez policje  i  fiuta w tyle czuja sie tacy marni. w niemczalech jest brak limitu predkosci, kolejne kraje podwyzszaja limit predkosci na autostradzie do 150km/h ale no nie 140km/h to strach w oczach i zlo wszelakie. Nigdy takich ludzi nie zrozumiem. Co trzeba miec we lbie by przestrzegac przepisow ktore wymyslaja polglowki politycy. Maseczka na gebe i zakaz wychodzenia do lasu do konca zycia.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Lipca 2023, 18:00:24 »
Przy prędkości 160km/h i powyżej

Dzień dobry polaku lepszy od innych ludzi na świecie
gdzie jest dozwolone jechać ponad 160km/h ?
No tak...jemu wolno, jeszcze będzie mrugał światłami na nas jak przepisowo wyprzedzamy kolumnę TIRów !!!
ha tfu!
kup sobie BMW to jest marka dla "ludzi lepszych od innych" Sprzedaj Toyotę komuś normalnemu, świadomemu, myślącemu. Nie psuj reputacji marki.
P.S. zaraz będzie odpowiedź że on tak to po Niemczech hahaha

Dla czego obrażasz właścicieli BMW? Masz jakieś kompleksy? Udaj się do psychologa.
Od kiedy Toyota ma reputacje dziadkowozu?

Offline SpiderPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Lipca 2023, 19:22:21 »
Te testy prędkości to na którym torze ?
Hungaroring w weekend byl zajety  :roll:

Tak poważnie to w ASO jak im powiesz ze przy ponad 160 ci huczy to wzbudzisz usmiech politowania.
Chcesz zap...lać i miec cicho jak w trumnie to polecam bentaygę.

Wystarczy przejechać przez Niemcy i jazda z licznikowym 160, czyli jakies realne 155 to nic wielkiego i zgodnego z przepisam. To, że pali z 10l to inna sprawa, ale czesto sie przynjamniej jakis czas tak jedzie.
Zreszta licznikowe 150 to nic specjalnego tez w Polsce - wychodzi 146-147.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Lipca 2023, 20:50:23 »
Cytat:  link=topic=55015.msg787227#msg787227 date=1690275348
[quote author link=topic=55015.msg787160#msg787160 date=1690196823]

Dla czego obrażasz właścicieli BMW? Masz jakieś kompleksy? Udaj się do psychologa.
[/quote]
Pewnie stąd..."- Młodzi i niedoświadczeni kierowcy często kupują używane modele Audi i BMW, ponieważ chcą mieć szybki i sportowy samochód. To może wpływać na postrzeganie marki, skoro dane policyjne potwierdzają, że to właśnie najmłodsi kierowcy powodują największe zagrożenie na drogach. – wyjaśnia Kamil Sztandera, ekspert ds. ubezpieczeń komunikacyjnych"

https://dzienniklodzki.pl/kierowcy-tych-marek-samochodow-sa-uwazani-za-najbardziej-niebezpiecznych-na-drodze-wyniki-badania-zaskakuja/ar/c4-17407387
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Lipca 2023, 20:59:11 »
Cytat:  link=topic=55015.msg787227#msg787227 date=1690275348
[quote author link=topic=55015.msg787160#msg787160 date=1690196823]

Pewnie stąd..."- Młodzi i niedoświadczeni kierowcy często kupują używane modele Audi i BMW, ponieważ chcą mieć szybki i sportowy samochód. To może wpływać na postrzeganie marki, skoro dane policyjne potwierdzają, że to właśnie najmłodsi kierowcy powodują największe zagrożenie na drogach. – wyjaśnia Kamil Sztandera, ekspert ds. ubezpieczeń komunikacyjnych"

https://dzienniklodzki.pl/kierowcy-tych-marek-samochodow-sa-uwazani-za-najbardziej-niebezpiecznych-na-drodze-wyniki-badania-zaskakuja/ar/c4-17407387
[/quote]
Nie bez kozery rozwinięcie skrótu: Bolid Młodzieży Wiejskiej. Oni robią taki a nie inny pijar marce.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Lipca 2023, 21:06:19 »
Nie bez kozery rozwinięcie skrótu: Bolid Młodzieży Wiejskiej. Oni robią taki a nie inny pijar marce.

Raczej ten słynny skrót od dawna: BędzieszMiałWypadek  :|

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl