Autor Wątek: Problemy z łożyskami w przednich kołach Toyota Avensis t25  (Przeczytany 3962 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Geny

• Toyot Leżący
  • *
Witam!
Mam problem z moim samochodem Toyota Avensis t25 1.8 benzyna kombi 2009 rok a dokładnie z hukiem dobiegającym z kół. Z tym problemem byłem już u mechanika który wymienił mi w obu kołach łożyska i problem zniknął, było cichutko, koła kręciły się jak po masełku. Po trzech miesiącach hałas znów się pojawił ale tylko w jednym kole od kierowcy, znowu pojechałem do mechanika który wstępnie diagnozował łożysko w skrzyni biegów co zwiastowało duży wydatek ale okazało się że to znowu łożysko ale tylko jedno, koła od strony kierowcy, najwidoczniej wada materiału. Po przejechaniu około 5 tys. kilometrów znowu zaczyna dobiegać niepokojący huk z koła od strony kierowcy, na razie  jest to niezbyt głośny huk ale już zaczyna mnie drażnić, podobny do tego co było poprzednio. Jeśli to znowu łożysko to można się wkurzyć.
Czy ktoś z was spotkał się z takim problemem? Co może wpływać tak destrukcyjnie na łożysko w kole? W twierdzenie o wadzie materiału już trudno będzie uwierzyć. Czy może cała piasta wymaga wymiany? Czy może coś jeszcze?
Proszę o poradę, pomoc bo tak szybko łożyska nie powinny padać.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Problemy z łożyskami w przednich kołach Toyota Avensis t25
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lipca 2023, 20:57:13 »
Pachnie kiepskim zamiennikiem.

Offline Geny

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lipca 2023, 23:15:53 »
Pachnie kiepskim zamiennikiem.
Nie znam się na producentach łożysk ale były zamontowane łożyska firmy Fag. I po pierwszej wymianie prawego i lewego łożyska ponownej wymiany potrzebowała tylko strona od pasażera. A jak znowu słyszę odgłosy od koła i są o e podobne do tych przed wymiana łożyska to obstawiam że to znowu łożysko. A że sytuacja staje się częsta to co może pomagać tak wybitnie szybkiemu niszczeniu łożysk.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Lipca 2023, 00:24:09 »
kiepska podróbka
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Geny

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Lipca 2023, 09:14:12 »
kiepska podróbka
To raczy jest nie możliwe aby to była podróbka, mechanik godny zaufania. Bardziej mnie zastanawia co może wpływać na takie uszkodzenie łożyska w tak krótkim czasie. Przy okazji wymiany konieczne było też ustawienie zbieżności kół co wcześniej nie było konieczne. Może coś innego tu się kroi i tworzy taki problem, tylko co?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Lipca 2023, 09:33:40 »
Fag jest ok tylko że w dzisiejszych czasach tak naprawdę nie wiem czy pudełku Fag-a był Fag. Niestety to samo tyczy się prawie każdej części samochodowej chyba że kupisz ją w ASO wtedy jest pewność że będzie ok.a usterka może się pojawić na zasadzie statystycznego błędu producenta a nie zlecenia produkcji w Chinach w zakładzie jakości produkcji B i przepakowania w firmowe pudełko "dobrej" firmy.

Offline Geny

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Lipca 2023, 01:11:34 »
Statystyczny błąd, chyba kolejny raz w tak krótkim czasie to chyba by było za szybko, ale nie mam pojęcia. A czy mogą być inne powody tak szybkiej usterki? Czy tylko statystyczny błąd?

Offline PiNiO

• Początkujący
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Października 2023, 00:57:49 »
Odgrzewam trochę kotleta ale u mnie było podobnie tyle że u mnie łożysko wytrzymało najdłużej pół roku, najkrócej uwaga 700km. Winnym okazała się zwrotnica. Wymiana zwrotnicy i temat mam za sobą ;) Daj znać co tam u Ciebie wyszło :)

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Października 2023, 19:25:00 »
Cała zwrotnica? Raczej piasta krzywa i padają szybko łożyska.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Października 2023, 20:12:38 »
Zwrotnica mogła być już skorodowana porządnie i nie nadawała się by w niej cokolwiek zamontować
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline l8

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Września 2024, 08:20:11 »
W moim przypadku w Toyocie Avensis T25 combi 1,6 benz. 2008 wymieniałem 2 razy łożysko prawego przedniego koła w przeciągu pół roku bo pojawiały się stuki przy skręcie cofaniu  itd. ( luz pionowy na kole )  . Dokładnie  zaprasowywałem nowe  łożyska   do zwrotnicy i piasty, dokręcałem nakrętkę półosi z fabrycznie podanym momentem i nic . Przyczyną była krzywa piasta w zwrotnicy  a nie łożyska.  .

Online tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Września 2024, 10:58:53 »
witamy!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl