Autor Wątek: nagły zanik prądu w corolli model 2022  (Przeczytany 9880 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nyad

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: toyota corolla
nagły zanik prądu w corolli model 2022
« dnia: 13 Sierpnia 2023, 12:16:51 »
               Może ktoś z internautów ma podobny problem zatem uprzejmie proszę o poradę.
Kupilem w lutym br. nowa toyote corolle model 2022.Mam z nia same klopoty, bo legendarna jakosc tego auta to juz przeszlosc. Z poczatku co drugi, trzeci dzien rozladowywal sie mi akumulator do zera i musialem go doladowywac prostownikiem.Byl to turecki akumulator marki MUTLU, a nie japonski producenta auta, czyli Toyoty. Zaczelam wzywać pomoc drogowa na koszt Toyoty i w koncu akumulator mi wymienili na japonski.Kilka miesiecy bylo spokoju(od maja do sierpnia),a w srode (09.08.23)  znowu akumulator rozladowal sie do zera, już   ten japonski. Zatem znowu byla pomoc drogowa, podpiela kable i go doladowala na tyle, abym go odpalil.Widze teraz , ze to nie jest wina akumulatora, ale jakis element auta go rozladowuje i to w sposob niekontrolowany, bo auto bylo tydzien w maju w serwisie w Rzeszowie i nic nie znalezli.Serwis dillera w Rzeszowie nie wie co z autem zrobic. Wzywanie pomocy drogowej tylko do podpiecia kabli i jego odpalenia jest absurdalne, a poza tym ja chce miec auto bez takiego felera uniemozliwiajacego jazde jak sie ujawni niespodziewanie.
               Przypuszczam, ze w aucie np. w alternatorze lub rozruszniku jest zamontowany jakis badziewny chinski czip i się uaktywnia w sposób niekontrolowany i robi zwarcie w instalacji i rozladowuje baterie do zera, tak że żadna kontrolka na tablicy rozdzielczej sie nie zapala, ale auto stalo w serwisie dillera tydzień i robili wszelkie mozliwe pomiary i nic nie znaleźli.
Czy w opisanym stanie rzeczy Toyota winna mi wymienić auto na wolne od wady ukrytej, czy zwrócić pieniądze i oddać im auto, czy obniżyć cenę auta np. o 20% bo sprzedali mi go z wadą ukrytą, którą nie potrafią usunąć.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
Odp: nagły zanik prądu w corolli model 2022
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Sierpnia 2023, 12:34:31 »
Dzień dobry.

... poczytaj forum, watków o rozładowanym aku jest dużo.
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2023, 12:40:16 wysłana przez shark_ »
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Sierpnia 2023, 13:22:06 »
Masz alarm cobre albo coś innego? Masz kamerkę dołożona lub coś innego czego producent nie zakładał tylko było dokładane?

Wysłane z mojego One+ 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline nyad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Sierpnia 2023, 13:51:15 »
Nie,przecież napisałem że auto było tydzień u  dillera i nic nie wykryli

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Sierpnia 2023, 14:01:23 »
Zaczelam

napisałem

Szanowna Pani czy Panie? Tez witamy serdecznie na forum... Może jakieś dzień dobry??

Skoro auto na gwarancji i serwis autoryzowany nie ogarnia jak to bywa teraz często, to niech gwarant znajdzie rozwiązanie problemu.

Prośba by kontynuować w istniejących wątkach, tu jest wszystko już opisane
Np:
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,55076.msg788324.html#msg788324

I masa innych przy użyciu szukajki
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2023, 14:23:25 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Sierpnia 2023, 16:08:55 »
W hybrydzie nie ma rozrusznika ani alternatora.

Offline nyad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Sierpnia 2023, 16:33:06 »
Dziekuje za dotychczasowe posty, ale niczego nowego nie wnosza do opisanego problemu. Auto jest benzynowe bez hybrydy, mnie interesuje czy ktos mial taki sam problem i czy go rozwiazano w serwisie i w jaki sposob, bo na razie pomysl Toyoty jest taki, aby wzywac pomoc drogowa Toyoty i odpalac go z akumulatora pomocy, a jak nie odpali to zaladowac auto na lawete i przywiezc do najblizszego dillera,a przeciez kiedys gwarancja sie skonczy i co wtedy? a  zreszta i teraz czlowiek przezywa co rano stres wsiadajac  do nowego fabrycznie auta i jest loteria: odpali czy nie odpali?
Dlatego oczekuje rzeczowych informacji jak taka sprawe rozwiazac ?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Sierpnia 2023, 17:30:18 »
Rzeczowe informacje otrzymasz na klient@toyota.pl
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline nyad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Sierpnia 2023, 17:40:21 »
Z klient@toyota.pl odesłali mnie do dillera i umyli ręce.Wyslalem do nich z 20 e-maili.Nie pisałbym o problemie na forum gdyby standardowe procedury działały.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Sierpnia 2023, 11:25:08 »
Spoko, Toyota jest liderem niezawodności. Może kolega Ledziu Ci pomoże. On wie wszystko, a w razie czego dysponuje lawetą.

Offline nyad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Sierpnia 2023, 09:45:34 »
czyli jestem jedyną osobą na forum, która ma taki problem z nową wyprodukowaną w Turcji corollą i nikt z czymś podobnym się  nie spotkał? no to mam wyjątkowego pecha!

Offline nyad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Października 2023, 10:49:28 »
chcialbym zapytac na forum Sz.Koleżeństwa czy miał ktos problem z corolla model 2022 , ze w czasie jazdy nagle w okienku HAMUJ pojawia sie komunikat RAR*** i wlacza sie sygnal dzwiekowy taki jak przy nie zapietych pasach, sygnalu nie da sie w zaden sposob wylaczyc, swieci sie na czerwono jedna lub dwie gwiazdki od lewej po literach RAR ,a ta z prawej jest szara, w serwisie nie wiedza co taki komunikat oznacza i jak sobie z problemem poradzic, po jakims kwadransie tego alarmu sam zanika,a auto jedzie i nic sie nie dzieje z jazdą

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Października 2023, 11:05:00 »
...nie masz w tym momencie na tylnym siedzeniu jakiegoś bagażu, torby itp?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline nyad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Października 2023, 12:00:39 »
nie nic nie mialem, moim zdaniem to elektronika zawodzi, Toyota montuje jakies badziewne pewnie chinskie czipy aby zaoszczedzic na kosztach produkcji, zamontowali w nowej corolli np. turecki akumulator firmy MUTLU i ulegal awarii, wymienili mi w ramach gwarancji na oryginalny Toyoty po wielu moich protestach

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Października 2023, 12:22:27 »
Foto lub filmik?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl