Autor Wątek: Problem z baterią  (Przeczytany 9297 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Redzio

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Camry
Problem z baterią
« dnia: 20 Sierpnia 2023, 16:48:07 »
Cześć, niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Camry 2019 rok 90k przebiegu. W czasie od lutego do sierpnia wszystko było okej, ale teraz samochod działa wyłącznie w trybie spalinowym. Normalnie spalanie miałem około 6l/100km teraz nie moge zejść poniżej 10l/100km Wyjeżdżam samochodem z grarażu na prądzie i włączonej klimie. Dosłownie po minucie auto zachowuje się jakby bateria była w pełni rozładowana (zaznaczając że jest 2 kreski od pełnego naładowania).
Silnik spalinowy ciągnie od początku jak przy rozładowanej baterii. Dodaktowo jak stoje na postoju, to silnik normalnie się wyłącza i jestem na trybie EV, ale wystarczy, że puszczę hamulec i wszystko wraca do normy, która utrzymuje się od paru dni.
Pytałem w toyocie wcześniej, to majster powiedział, że jak jest ciepło to silnik musi chłodzic baterie dlatego jest włączony, ale czy dla toyoty jest za ciepło w nocy jak jest 20 stopni, że po 5 minutach jazdy już nie przechodzi w tryb EV?

Filtr pod kanapą był czyszczony i nic to nie dało.
Dodatkowo miałem wcześniej Yaris w hybrydzie i nie było takich akcji nawet w upalne dni.
Auto przy kupnie miało robiony test baterii i wyszło, że jest w 90% sprawna.

Z góry dziękuję za informacje.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Problem z baterią
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Sierpnia 2023, 20:45:56 »
Pytałem w toyocie wcześniej, to majster powiedział, że jak jest ciepło to silnik musi chłodzic baterie dlatego jest włączony,

Może lodu do baterii włożyć?
Tam nie pytaj, tam tylko przeglądy robią i to jeszcze byle jak...

Cos jest nie halo z układem. Żeby zdiagnozować 100% problem należy przejechać się samochodem z zapietym testerem, wtedy można podejrzeć dlaczego system przechodzi systematycznie na włączanie spalinowego.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Sierpnia 2023, 20:58:01 »
Swoją drogą to już jest sporo samochodów hybryd w PL, czy ewentualne naprawy to wciąż tylko ASO czy już większość mechaników to ogarnia? Wiem że trochę zaśmiecam temat przepraszam z góry ale sam mam nadzieję że już w przyszłym roku stanę się właścicielem Camry i mam nadzieję że tego typu awaria nie musi kończyć się od razu w ASO gdzie złotówki lecą jak szalone?

Sent from my SM-G781B using Tapatalk

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Sierpnia 2023, 21:14:59 »
wciąż tylko ASO czy już większość mechaników to ogarnia?

Ostatnio czesto pewne miejsca, które powinny mieć mega obeznanie bo od 25 lat z hakiem "tłuką" hybrydy powinny być wyznacznikiem jakości i wiedzy a tu niejednokrotnie z postów/relacji Forumowiczow na forum to nijak się ma..
Za większość pozostałych punktów czy też mechaników się nie wypowiem, bo do tego trzeba mieć oczywiście dedykowany sprzęt (koszta) wiedzę i doświadczenie (tego nie kupisz) ale przede wszystkim włączone myślenie + chęci, by nie olewać problemów Klientów.
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpnia 2023, 22:08:16 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Sierpnia 2023, 21:52:07 »
Chłodzenie baterii HV działa dziwnie. Dlaczego wentylator nie wchodzi na 6 bieg a zamiast tego ograniczane są prądy ładowania i rozładowania baterii co skutkuje brakiem hamowania regeneracyjnego i dużo częstszą pracą silnika spalinowego?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Sierpnia 2023, 21:34:32 »
Zapytaj tego geniusza/majstra z ASO jak ten ciepły chodzący silnik chłodzi tą baterię :)?
Może to mu pomoże połączyć kropki.

Baterie w hybrydach Toyoty i obecnie oferowanych przez Toyotę elektrykach są chłodzone powietrzem.
Jedyne co jest potrzebne to prąd do wentylatora.
Szukaj dobrego mechanika, temat na pewno nie jest jakiś skomplikowany.

U mnie w lecie częściej włącza się spalinowy ale 9l na 100 km, nie udało a lekkiej nogi nie mam.
Z domu do pracy 900m, wiec dystanse nie jakieś długie :).
Tak wiem leniwy jestem…

A co do pytania Tomahawk5000.
W PL jest już dużo warsztatów specjalizujących się w hybrydach. W każdym województwie coś znajdziesz.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Sierpnia 2023, 22:39:26 »
Oczywiście że pracujący silnik spalinowy ma korzystny wplyw temperaturę baterii HV. Napisałem wyżej jak to działa, wystarczy tylko trochę pomyśleć dlaczego tak się dzieje a wtedy może sam połączysz kropki.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Sierpnia 2023, 22:45:40 »
Chyba źle odczytałeś adresata i intencje, ale co ja tam wiem
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Sierpnia 2023, 22:58:29 »
Wątki Ci się pomyliły? Ostatni post pisałem do KubaCamry.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Sierpnia 2023, 23:12:29 »
Wątki Ci się pomyliły? Ostatni post pisałem do KubaCamry.
Wiem :) I podtrzymuję.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Sierpnia 2023, 23:33:34 »
Oczywiście że pracujący silnik spalinowy ma korzystny wplyw temperaturę baterii HV. Napisałem wyżej jak to działa, wystarczy tylko trochę pomyśleć dlaczego tak się dzieje a wtedy może sam połączysz kropki.

Tylko taki, że jest nieużywana i stanowi dodatkowy balast w aucie spalinowym :).
A co z klimą, skoro sprężarka jest na prąd z tej baterii?
Po za tym nie pisałem o korzystnym wpływie silnika na baterię tylko pytałem jak pracujący silnik chłodzi baterię.
Majster z ASO powiedział mu wyraźnie … jak jest ciepło to silnik musi chłodzić baterię dla tego jest włączony…
Więc ponawiam pytanie do majstra… jak chodzący silnik chłodzi tą baterię?
Bo to, że jak baterii się nie ładuje to się ona nie grzeje, to wiedzą raczej wszyscy.

A majster zamiast naprawić to bredzi. Mam to auto z przebiegiem 103 tys. spalanie w ostatnie upały nie wiele się zmieniło. Różnicy w pracy napędu hybrydowego nie zauważyłem, zwłaszcza w nocy i przy 20 stopniach.
Więc nie pisz, że tak ma być bo to nie jest prawdą.
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2023, 23:39:51 wysłana przez KubaCamry »

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Sierpnia 2023, 23:38:21 »

Tylko taki, że jest nieużywana i stanowi dodatkowy balast w aucie spalinowym :).
A co z klimą, skoro sprężarka jest na prąd z tej baterii?
Po za tym nie pisałem o korzystnym wpływie silnika na baterię tylko pytałem jak pracujący silnik chłodzi baterię.
Majster z ASO powiedział mu wyraźnie … jak jest ciepło to silnik musi chłodzić baterię dla tego jest włączony…
Więc ponawiam pytanie do majstra… jak chodzący silnik chłodzi tą baterię?
Bo to, że jak baterii się nie ładuje to się ona nie grzeje, to wiedzą raczej wszyscy.

ja  to rozumiem tak. Sprężarka klimatyzacji jest elektryczna, w przypadku rozładowania baterii silnik pracuje, żeby napędzić generator i podać napięcie na sprężarkę - nie ma jak zasilić się z baterii. Bateria chłodzi się obniżeniem temperatury wewnątrz kabiny.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Sierpnia 2023, 23:43:57 »
 @KubaCamry Cieplo, ciepło. Zaczynasz myśleć i rozumieć. A teraz przeczytaj to co napisałem o działaniu układu chłodzącego baterię kilka postów wyżej. Dla pewności napisze jeszcze raz. Kiedy wzrasta temperatura baterii wentylator chłodzący ją kręci się leniwie na 4 w skali 6. Ograniczane jest użycie baterii zarówno podczas jazdy jak i hamowania, spalinowy pracuje częściej a hamowanie odbywa się głównie klockami. Mniejszy prąd płynący przez baterie (dzięki temu, że silnik spalinowy pracuje) powoduje, że temperatura baterii nie wzrasta a nawet stopniowo, powolutku spada. Czy więc częściej pracujący silnik spalinowy może obniżyć temperaturę baterii? Oczywiście że tak. Pytanie tylko dlaczego wentylator nie wejdzie na maksymalne obroty? Dzięki HA wymuszam pracę wentylatora na maksymalnych obrotach i baterie mi się nie przegrzewa ale bez HA niestety mam z tym problem.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Sierpnia 2023, 06:45:42 »
teraz samochod działa wyłącznie w trybie spalinowym. Normalnie spalanie miałem około 6l/100km teraz nie moge zejść poniżej 10l/100km. Auto zachowuje się jakby bateria była w pełni rozładowana (zaznaczając że jest 2 kreski od pełnego naładowania).

@Przmor - tyle, że tutaj mamy wdłg opisu Redzio ewidentnie usterkę z samochodem. Nie jest to normalne zachowanie, które można podciągnąć pod algorytm chłodzenia i zmniejszenia przepływu prądu przez baterię.

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Sierpnia 2023, 07:18:44 »
Objawy ewidentne wskazują na nieprawidłowość. Z powodu ostatnich upałów w sprawnym samochodzie ja też nie stwierdziłem częstszej pracy silnika, która by powodowała zwiększenie zużycia paliwa. Wręcz odwrotnie zarówno w mieście jak i na trasach ekspresowych przy licznikowej jeździe 120 km/h. średnie spalanie spadło do 5,2 z non stop włączoną klimą.

Kolega, który zgłosił problem ma auto używane od niedawna. Moje przypuszczenie, że ktoś pozbył się problemu, a historia jest nieznana (np. auto jest po zalaniu, wypadku itp.). Póki co nikt inny do tej pory nie zgłaszał takich problemów.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl