Autor Wątek: Problem z baterią  (Przeczytany 9279 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KubaCamry

• Gość
Odp: Problem z baterią
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Sierpnia 2023, 09:35:51 »
@Przemor, zasady działania napędu hybrydowego nie musisz mi tłumaczyć.
Jeżeli wg. Ciebie ograniczenie korzystania z baterii poprzez zastąpienie jej silnikiem spalinowym i innymi układami, jest jej chłodzeniem, to ja nie mam więcej pytań.

Kolejny użytkownik potwierdza, że pomimo upałów jego Camry tak nie działa, więc na 100% z autem jest coś nie tak.
Przekroczyć 10l/100km w Camry? W sprawnym aucie nie realne, chyba, że podczas upalania na torze ale hybrydę?
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpnia 2023, 09:37:44 wysłana przez KubaCamry »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Sierpnia 2023, 09:45:13 »
Oczywiście że coś jest nie tak z autem założyciela wątku. Wtrąciłem przy okazji swoje obserwacje na temat działania układu chłodzenia baterii oraz wskazałem jak odciążenie sekcji elektrycznej poprzez intensywniejsze wykorzystanie sekcji spalinowej wpływa na obniżenie temperatury baterii. Jeśli nadal nie rozumiesz to nic na to nie poradzę. Kropek za Ciebie łączyć nie będę. Materiał do przemyśleń masz.

Offline Japancarfan

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Sierpnia 2023, 16:51:49 »
A moze tak poprostu siadł wentylator który ma za zadanie chłodzić baterie? W zimie bylo ok, zrobilo sie cieplej i efekt jaki jest taki jest.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Sierpnia 2023, 17:05:28 »
A moze tak poprostu siadł wentylator który ma za zadanie chłodzić baterie? W zimie bylo ok, zrobilo sie cieplej i efekt jaki jest taki jest.
Ale przecież majster w ASO mu wyraźnie powiedział, że baterię chłodzi pracujący silnik :).
Nie ma co gdybać, musi podjechać do kogoś kumatego.
Bo gdzieś coś nie działa. Nie znamy też źródła pochodzenia auta. Może to być złom z USA albo z Europy np. po szkodzie całkowitej. Fajnie jakby autor napisał jak już rozwiąże problem.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Sierpnia 2023, 09:06:09 »
Akurat wróciłem, gdzie na szybkich trasach wyjeżdżałem cały bak paliwa trybu EV praktycznie nie było, klima chodzi bo jest upał ale te spalanie 10 litrów to jakiś nierealny kosmos. Ogólnie nie zauważyłem, żeby tryb ładowania baterii jakoś drastycznie podnosił spalanie. Stan baterii prawdopodobnie jest taki jak na wskaźniku, więc jeśli rano na zimnym brakuje dwie kreski to bateria raczej nie ma jakiś zwarć. Może problem jest w samym silniku, tzn uszkodzony wtrysk lub ciągłe wypalanie GPF. Należy kontrolować stan oleju bo paliwo może się nie spalać i w ogóle pilnie ustalić przyczynę. Może być błędnym założenie, że silnik cały czas pracuje bo chce ładować baterię, w szczególności jeśli stan naładowania nie znajduje się ciągle w pobliżu minimum.
Należałoby dokładnie prześledzić historię serwisową samochodu, czy poprzedni właściciel toczył jakieś walki serwisowe oraz wykonać fachowe oględziny w kontekście szkód powypadkowych.
Ta sytuacja niestety wpisuje się w mój pogląd na temat kupna samochodu z drugiej ręki z małym przebiegiem.
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpnia 2023, 09:20:56 wysłana przez surrender »

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Sierpnia 2023, 11:35:13 »
A jakieś rady dla osoby która zamierza kupić właśnie taki samochód z drugiej ręki? Serio pytam bo chce przeznaczyć na to długo odkładane pieniądze i wolałbym nie utopić ich

Ps jeżeli autor wątku kupił auto z 2019 roku to czy oni nie jest jeszcze na gwarancji?

Sent from my SM-G781B using Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpnia 2023, 11:50:08 wysłana przez Tomahawk5000 »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Sierpnia 2023, 11:37:41 »
Wszyscy się produkują a OP milczy…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Sierpnia 2023, 18:38:58 »
Wszyscy się produkują a OP milczy…
Kolega rownież nabija puste posty, żeby dzień nie był stracony… :).

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Sierpnia 2023, 18:43:22 »
A jakieś rady dla osoby która zamierza kupić właśnie taki samochód z drugiej ręki? Serio pytam bo chce przeznaczyć na to długo odkładane pieniądze i wolałbym nie utopić ich

Ps jeżeli autor wątku kupił auto z 2019 roku to czy oni nie jest jeszcze na gwarancji?

Po pierwsze to sprawdź z dowodu sprzedającego czy jest rzeczywistym właścicielem auta.
Sprawdź w historii czy nie było dodatkowych badań po kolizji.
Nie szukaj okazji.
Nie ufaj tylko sprawdzaj.

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Września 2023, 07:57:46 »
Ewidentnie coś jest nie tak. U mnie przebieg 135, średnie spalanie od samego początku oscyluje w okolicy 5,5. Wg aplikacji 50% czasu i 40% przebiegu przejechałem w trybie EV. Ostatnio objechałem morze Marmara, stałem w korkach Istambułu, upały niemiłosierne - spalanie praktycznie bez zmian. Wyższe zużycie mam tylko jak się spieszę kraków-świnoujście. Wtedy tryb EV ma wolne, a średnie spalanie dobija do 9. Jedyna zmiana dotycząca baterii jaką zauważyłem przez te 135 tys jest taka, że teraz szybciej się ładuje i częściej jest naładowana. I rzeczywiście jak jest naładowana, to silnik się włącza nawet na postoju. Ale to nie jest częste, uciążliwe, czy nawet zauważalne dla "normalnego" użytkownika. Ja zauważam, bo jestem... "technicznie skrzywiony".

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Września 2023, 10:20:39 »
Jeśli jesteś technicznie skrzywiony to powinieneś wiedzieć co oznacza szybsze ładowanie się baterii.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Września 2023, 21:04:57 »
Jeśli jesteś technicznie skrzywiony to powinieneś wiedzieć co oznacza szybsze ładowanie się baterii.
Co to znaczy?

Sent from my SM-G781B using Tapatalk

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Września 2023, 21:24:50 »
To że straciła nieco pojemności.

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Września 2023, 10:17:21 »

no podejrzewam, cóż... nic nie jest wieczne :)
Mam jednak świadomość, że dopóki spalanie się nie zmienia, to pojemność baterii nie ma dla mnie znaczenia. Pierwszym istotnym objawem zużytego akumulatora będzie zwiększone spalanie.

Ale powiem Wam ciekawostkę, że gdy przy przeglądzie (chyba na 120 tys.) poprosiłem o test baterii właśnie po to by się dowiedzieć jakie ma parametry, to okazuje się, że serwis tego nie wie... Test robi komputer mający połączenie z internetem, cały test odbywa się on line, a wynik widoczny dla serwisu to tylko OK albo NIE OK. Nie wiedzą co i jak jest testowane, tylko czy wynik mieści się w założonych parametrach (których serwis też nie zna).

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Września 2023, 10:36:35 »
Pierwszym objawem będzie "Check Hybrid System" plus choinka kontrolek i ciągła praca spalinowego kiedy to napięcie najsłabszego bloku baterii (zwykle któregoś ze środkowych) będzie niższe o określoną wartość od napięcia bloku najlepszego (zwykle któryś ze skrajnych). Odczytany błąd to będzie P0A80 czyli wymień baterię HV. Przeżyłem to przy przebiegu około 120 tys.km. Baterii nie wymieniałem za to kupiłem interfejs OBD i kasowałem pojawiający się błąd nawet kilka razy dziennie. Po jakimś czasie (kilka miesięcy) błąd coraz rzadziej się pojawiał bo te najlepsze bloki baterii również osłabły. Obecnie bateria ma 365 tys.km intensywnej jazdy miejskiej, błąd się nie pojawia, bateria jakoś żyje choć w upalne dni sam muszę zadbać o jej właściwe chłodzenie a spalanie jakie było 300tys.km temu takie jest i teraz. Bateria NiMH w III generacji HSD.
« Ostatnia zmiana: 13 Września 2023, 10:38:09 wysłana przez przmor »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl