Autor Wątek: Regulacja świateł mijania w wersji COMFORT  (Przeczytany 2577 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DSG

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR
Regulacja świateł mijania w wersji COMFORT
« dnia: 03 Września 2023, 00:43:29 »
Mam od niedawna C-HR (2023) .Jazda na światłach mijania mnie rozczarowała.Długie jest OK ale mijania świecą w kształcie litery U .Oświetlenie prawego pobocza jest bardzo dobre,w środku jezdni zdecydowanie za krótkie a oświetlenie na nadjeżdżające pojazdy za długie.Oczywiście mogę podnieść światła by coś dalej widzieć(pozycja 0) ale oślepiam nadjeżdżające pojazdy.
Dzwoniłem w tej sprawie do ASO ale stwierdzili ,że mam tzw soczewkowe światła mijania i proponują ustawić je  na pozycję 0.
Oznacza to maksymalne podniesienie świateł które oślepiają innych i niewiele wydłuża zasięg świateł mijania.Jestem w kropce bo do tej pory lubiłem jeździć na dłuższe trasy nocą ze względy mniejszy ruch.Jeżeli tego nie poprawię to będą musiał zmienić porę jazdy by być bezpieczniejszym i dla siebie i innych.
« Ostatnia zmiana: 03 Września 2023, 00:45:40 wysłana przez DSG »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Regulacja świateł mijania w wersji COMFORT
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Września 2023, 18:12:54 »
Wypadałoby zobaczyć na przyrządzie do ustawiania świateł jak układa się wiązka światła oraz czy jest na prawidłowej wysokości. Praktycznie zawsze od kilku lat światła fabrycznie są ustawiane za nisko
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Września 2023, 21:49:19 »
Tak ma to wyglądać poprawnie.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Września 2023, 10:58:36 »
Powiem tak. Mam LEDy w Selection, to są te najlepsze. Jak ustawię na przyrządzie, to gówno nimi widzę. Zdecydowanie za krótko. Po dłuższej wymianie zdań w SKP i stwierdzeniu, że nie wyjadę stąd, póki mi nie ustawi grubo ponad zakres, a ja to przetestuję od razu, bo ja się boję tak jeździć, nie widząc dalej niż na 10m, facet ustawił mi na panelowej bramie światła i teraz to widzę, że mam porządne światła, a nie gówno. Co więcej, nie oślepiam nikogo, bo tak jest ukształtowany strumień, że drugi kierowca, granicę światło-cienia, ma niżej niż twarz. Jeżdżę tak ponad pół roku i nikt nie błysnął nawet, a ja cieszę się bezpieczeństwem i dobrymi LEDami, które tanie nie są...

W ASO jak jestem na przeglądzie, to od razu mówię, aby świateł nawet nie sprawdzali i nie regulowali czasem...

Przestańcie ustawiać to na przyrządach, które nadają się może do ustawienia H4 żarówki, która nie ma wyraźnej granicy światło-cienia. Do LEDów to się nie nadaje. Ustawienie, jazda próbna i ew. korekta. Kiedyś ustawiałem sobie ksenony (górna część wiązki) do granicy widnokręgu, ale to trochę za wysoko było... ale było i widziałem super ;)
« Ostatnia zmiana: 04 Września 2023, 11:01:07 wysłana przez K602 »
SAP ABAP Certified Developer

Offline DSG

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Września 2023, 13:40:36 »
Mam w drugim samochodzie oświetlenie ksenonowe  gdzie na murze widzę wyraźną granicę cienia i światła. Światła mijania świetnie oświetla jezdnię i mogę jeździć nocą szybko i bezpiecznie. Nikogo nie oślepiam a jak łupnę długimi to na kilometr. Na trasie nocą widzę z daleka kto jeździ na ksenonach, a kto na LED'ach. No niestety, LED często razi po oczach. Ksenony ze względu na  pobór mocy przegrały z LED'ami. Ratunkiem jest oświetlenie matrycowe, ale na drodze są tylko rodzynkami. Może jakiś spec ustawi moje LED'y , ale na razie nie planuję długiej jazdy nocą moim nowym autem.
« Ostatnia zmiana: 04 Września 2023, 13:58:05 wysłana przez DSG »

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Września 2023, 14:33:38 »
Mam w drugim samochodzie oświetlenie ksenonowe  gdzie na murze widzę wyraźną granicę cienia i światła. Światła mijania świetnie oświetla jezdnię i mogę jeździć nocą szybko i bezpiecznie. Nikogo nie oślepiam a jak łupnę długimi to na kilometr. Na trasie nocą widzę z daleka kto jeździ na ksenonach, a kto na LED'ach. No niestety, LED często razi po oczach. Ksenony ze względu na  pobór mocy przegrały z LED'ami. Ratunkiem jest oświetlenie matrycowe, ale na drodze są tylko rodzynkami. Może jakiś spec ustawi moje LED'y , ale na razie nie planuję długiej jazdy nocą moim nowym autem.

Z daleka, może tak, ale to często na nierównościach. Ja mam ustawione dobrze i dla siebie i dla innych :)

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Września 2023, 21:50:06 »
Przestańcie ustawiać to na przyrządach, które nadają się może do ustawienia H4 żarówki, która nie ma wyraźnej granicy światło-cienia.

Oj wybacz, mam świra na punkcie wyposażenia warsztatu, więc wypraszam sobie.
Lubuję się w porządku na hali, biurze i w szafkach warsztatowych, w sprawdzonych narzędziach, podnośnikach i szacunku do Klienta.
Co do ustawiania świateł nie korzystam ze ściany ani bramy garażowej lecz z takiego urzadzenia:
https://max-mar.com/magneti-marelli-urzadzenie-do-ustawiania-swiatel-premiumbiksenon-halogen-przeciwmgielne-laser-matrix-pomiar-cyfrowy-p-1144.html

Aaa i dodam, że wiem, jak z tego korzystać :)

Offline DSG

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Września 2023, 12:34:37 »
Byłem na korekcję świateł mijania w ASO. Faktycznie potwierdzili moje uwagi i poprawili .Finalnie jest znaczna poprawa. Widoczność OK. Na odchodne  powiedzieli ,że mam te lepsze LEDy tylko zimą będą mi zamarzały. Trochę mnie to zmroziło ale póki co, jest ciepło. Nie będę się martwił na zapas. Nocą pojechałem sprawdzić jak to świeci i czy będą mi po przyjacielsku mrugać długimi.
Nikt na mnie nie błyskał ale ja wstrzymywałem nerwy, by łypnąć długimi bo poniektórzy tak sobie przerabiali krótkie na długie a długie to  już na przeciwlotnicze.
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2023, 12:37:27 wysłana przez DSG »

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Września 2023, 11:00:40 »
Aaa i dodam, że wiem, jak z tego korzystać

Gdybyś był w Waw, to bym podjechał do Ciebie na takie urządzenie i byśmy sprawdzili :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl