Autor Wątek: RAV4 5gen. Niewłaściwe sfazowanie głośników JBL  (Przeczytany 5193 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krzysztof1964

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4
Odp: RAV4 5gen. Niewłaściwe sfazowanie głośników JBL
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Września 2023, 16:23:22 »
Podjechałem do Toyoty. Dobry człowiek pozwolił mi posłuchać audio w RAVce wystawowej, innej nie było, nowe multimedia, wersja standard, nie JBL i sfazowanie przodu było prawidłowe czyli oba kanały, lewy i prawy grały w fazie.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Września 2023, 17:06:08 »
No to pozostało do sprawdzenia jak jest w innym egzemplarzu z JBL.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Września 2023, 19:08:18 »
Podjechałem do Toyoty. Dobry człowiek pozwolił mi posłuchać audio w RAVce wystawowej, innej nie było, nowe multimedia, wersja standard, nie JBL i sfazowanie przodu było prawidłowe czyli oba kanały, lewy i prawy grały w fazie.
Najprościej byłoby zamienić konektory wpięte bezpośrednio do głośnika. Proste i bezinwazyjne.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Września 2023, 21:12:20 »
Sprawdziłem dziś w Auris bez JBL i głośniki elektrycznie są w fazie ale na miejscu kierowcy lepiej brzmi wersja testu z odwróconą fazą.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Września 2023, 09:18:41 »
U mnie wersja z JBL i nawet nie wiem, co to faza:)))) Zapiernicza tak, że czapka spada i niczego nie muszę poprawiać:)))

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Września 2023, 10:38:54 »
Skoro nie wiesz o czym mowa to u siebie nie sprawdzisz i też dodam uśmieszki :))))).

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Września 2023, 10:41:02 »
No nie sprawdzę. Muszę z tym żyć.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Września 2023, 18:19:12 »
Jak by było źle podłączone to byś to słyszał.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Września 2023, 18:51:59 »
U mnie wersja z JBL i nawet nie wiem, co to faza:)))) Zapiernicza tak, że czapka spada i niczego nie muszę poprawiać:)))
Zgadzam się z przedmówcą :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Września 2023, 18:59:17 »
Dźwięk to nie tylko bum i cyk. Po co się Panowie wypowiadacie skoro nie macie nic do powiedzenia bo po prostu nie wiecie o czym mowa?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Września 2023, 08:19:46 »
Chcesz powiedzieć, że jak jest jeden z głośników odwrotnie podłączony to tego nie słychać ?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Września 2023, 09:39:13 »
Monofoniczne dźwięki emitowane w przeciwfazie akustycznej znoszą się, w idealnie akustycznej przestrzeni nie będzie ich słychać
Pod warunkiem, że źródła dźwięków są bardzo blisko siebie, jeśli są oddalone to interferują. Dodatkowo kabina to nieregularne pudło w różnym stopniu odbijające fale.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Września 2023, 10:31:26 »
Chcesz powiedzieć, że jak jest jeden z głośników odwrotnie podłączony to tego nie słychać ?
Mnie pytasz? Jeśli tak to odpowiadam, że w domu siedząc w miejscu odsłuchu między głośnikami słychać wyraźnie. W aucie ze względu na liczne odbicia dźwięku niekoniecznie od razu się to usłyszy. Pisałem wcześniej, że głośniki w Auris bez JBL są połączone w fazie czyli jednakowo. Słychać to wyraźnie po przesunięciu głowy nad tunel środkowy ale na miejscu kierowcy sygnały testowe "w fazie" są bardziej rozmyte od tych "w przeciwfazie", możliwe więc że odwrócenie fazy (elektrycznie) po jednej stronie dałoby lepszy efekt w miejscu odsłuchu czyli tam gdzie siedzi kierowca. Wszystko już jasne?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 22 Września 2023, 11:42:29 »
Jasne.

Offline Krzysztof1964

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4
« Odpowiedź #29 dnia: 22 Września 2023, 16:15:36 »
Dyskusja o sonicznej przewadze jednego nad drugim nie ma sensu.

Zasada jest taka, że zespoły głośników powinny grać w fazie nawet jak nasza głowa odbiera głównie lewy kanał. W RAV mamy dodatkowo tylne głośniki co powoduje, że jest dodatkowa niezgodność na linii przód tył przy zmianie polaryzacji jednego z przednich kanałów.

Jak ktoś ma ochotę poddać analizie brzmienie w jednym i drugim przypadku to niech sobie w jakimś porządnym programie do obróbki audio odwróci fazę jednego kanału  w jakimś utworze muzycznym i porówna w samochodzie wersję oryginalną i tą odwróconą, ja chcę mieć wszystko w fazie jak Pan Bóg przykazał.

Proszę już tylko właścicieli systemu JBL o informację jak jest u nich, dla mnie istotne jest czy pomyłka jest tylko w moim samochodzie czy we wszystkich z JBL.

Sprawdzenie jest proste, nie tzreba żadnych wyszukanych testów, wystarczy włączyć radio, znaleźć stację w której ktoś coś mówi do mikrofonu, umieścić głowę pośrodku pomiędzy siedzeniami i wsłuchać się w to czy głos dobiega ze środka z okolic stacji multimedialnej czy ewentualnie dochodzi jednocześnie z okolic obydwu słupków a po środku go nie ma. Ta druga opcja to przeciwfaza, to jest naprawdę banalne.

Jeszcze jedno. Przód to głośniki w drzwiach, podszybiu i na słupku. Czy ktoś wie jak jest podzielone pasmo pomiędzy tymi głośnikami? Słupek to wiadomo, wysokie tony, ale pozostałe dwa nie wiem, mogę to doświadczalnie ustalić ale może ktoś ma wiedzę i się podzieli.   

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl