Dyskusja o sonicznej przewadze jednego nad drugim nie ma sensu.
Zasada jest taka, że zespoły głośników powinny grać w fazie nawet jak nasza głowa odbiera głównie lewy kanał. W RAV mamy dodatkowo tylne głośniki co powoduje, że jest dodatkowa niezgodność na linii przód tył przy zmianie polaryzacji jednego z przednich kanałów.
Jak ktoś ma ochotę poddać analizie brzmienie w jednym i drugim przypadku to niech sobie w jakimś porządnym programie do obróbki audio odwróci fazę jednego kanału w jakimś utworze muzycznym i porówna w samochodzie wersję oryginalną i tą odwróconą, ja chcę mieć wszystko w fazie jak Pan Bóg przykazał.
Proszę już tylko właścicieli systemu JBL o informację jak jest u nich, dla mnie istotne jest czy pomyłka jest tylko w moim samochodzie czy we wszystkich z JBL.
Sprawdzenie jest proste, nie tzreba żadnych wyszukanych testów, wystarczy włączyć radio, znaleźć stację w której ktoś coś mówi do mikrofonu, umieścić głowę pośrodku pomiędzy siedzeniami i wsłuchać się w to czy głos dobiega ze środka z okolic stacji multimedialnej czy ewentualnie dochodzi jednocześnie z okolic obydwu słupków a po środku go nie ma. Ta druga opcja to przeciwfaza, to jest naprawdę banalne.
Jeszcze jedno. Przód to głośniki w drzwiach, podszybiu i na słupku. Czy ktoś wie jak jest podzielone pasmo pomiędzy tymi głośnikami? Słupek to wiadomo, wysokie tony, ale pozostałe dwa nie wiem, mogę to doświadczalnie ustalić ale może ktoś ma wiedzę i się podzieli.