Autor Wątek: [E11] Wkładka zamka bagażnika  (Przeczytany 2048 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BeiZik

• Toyot Leżący
  • *
[E11] Wkładka zamka bagażnika
« dnia: 20 Września 2023, 21:10:50 »
Zacina mi się klucz w zamku bagażnika Corolli E11 hatchback (3 drzwi) - albo nie mogę wsadzić do końca kluczyka w zamek albo jak już wejdzie to nie mogę przekręcić kluczyka w zamku. Czy ktoś rozbierał do czyszczenia wkładkę takiego zamka? Wydaje mi się, że ta wkładka jest nierozbieralna - stąd moje pytanie. Wyczyściłem jak tylko mogłem bez rozbierania ale niewiele to pomogło - czasem zamek zadziała a czasem nie. Myślałem też o wymianie wkładki ale nigdzie jej nie znalazłem ani też zamiennika do kupienia. Czy ktoś miał podobny problem i jakoś go rozwiązał?

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
Odp: [E11] Wkładka zamka bagażnika
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Września 2023, 06:59:20 »
U mnie kiedyś wkładka coraz gorzej działała aż całkiem stanęła w miejscu ale wpuściłem do środka kilka kropli oleju silnikowego i wkładka do dzisiaj działa jak nowa.

Offline BeiZik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Września 2023, 09:19:03 »
U mnie do tej pory nic nie pomogło. Wymontowałem tę wkładkę (jak na zdjęciu), zanieczyszczenia wypłukałem WD40 a potem przedmuchałem kompresorem i na koniec naoliwiłem olejem maszynowym - bez rezultatu. Stąd zastanawiam się czy można jakoś tę wkładkę rozłożyć na czynniki pierwsze aby bardziej ją umyć czy bardziej naoliwić, Albo gdzie można ją albo jej zamiennik kupić.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Września 2023, 10:11:45 »
A możesz zajrzeć do niej do środka. Moze tam coś wpadło i blokuje ją (kamyk lub drut metalowy, itp.)

Offline BeiZik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Września 2023, 13:24:15 »
Właśnie pytam jak do niej zajrzeć. Mam ją w stanie jak na zdjęciu.
Kąpiel w WD40, suszenie sprężonym powietrzem i oliwienie nie pomogło.
Najchętniej bym ją rozebrał aby zajrzeć do niej do środka - jak?

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Ostatnia zmiana: 21 Września 2023, 14:07:10 wysłana przez shark_ »
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Września 2023, 17:01:16 »
Namocz w ciepłej wodzie z octem lub kwaskiem cytrynowym.
I dopiero potem nasmaruj
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline BeiZik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Września 2023, 21:57:01 »
Nie ma za co
Tam stoi jak byk :-) -> Podmodel: Sedan
Do 3D (HB) nie pasuje.

Zagadka z Archiwum X. Do wkładki zamka bagażnika włożyłem klucz serwisowy i o dziwo wkładka działa bez zacięć. Idąc dalej tym tropem użyłem drugiego zapasowego nieużywanego kluczyka i to samo - wkładka działa bez zacięcia! Wkładam z powrotem pierwszy podstawowy kluczyk i wkładka się zacina! Nie wiem czym jest to spowodowane ale wkładka bagażnika działa poprawnie z zapasowym i serwisowym kluczem a nie działa z kluczem podstawowym używanym na co dzień. Dodatkowo dziwne jest to, że kluczyk podstawowy działa poprawnie w zamkach drzwi i w stacyjce auta - nie działa poprawnie tylko w zamku bagażnika. Nie wiem jak to wytłumaczyć - zużyciem kluczyka? Ma już ponad 23 lata i 445 000 km przebiegu więc to może to? Ale przecież ze stacyjką i innymi zamkami działa. Zamienię zatem kluczyk podstawowy z zapasowym i będę obserwować czy to nie jednorazowe zjawisko poprawy sytuacji w danym dniu - bo na razie problem ustąpił i teraz wydaje się być ok.
« Ostatnia zmiana: 21 Września 2023, 21:59:42 wysłana przez BeiZik »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Września 2023, 19:12:35 »
Nie wiem jak to wytłumaczyć - zużyciem kluczyka?

Prawdopodobnie dokładnie tak! Miałem to samo w innym, wieloletnim aucie, w którym zaczęła zacinać się stacyjka i bagażnik. Drzwi działały bez zacięć. Zapasowy, nieużywany kluczyk działał bez problemu, gładko i płynnie. Przy dokładnym przyjrzeniu się obu kluczykom, było widać, że ten używany był trochę wyrobiony, miał starte, niższe ząbki. Kupiłem więc klucz surowy, dałem do dorobienia klucznikowi w/g wzoru tego nieużywanego i problem zniknął. Stary kluczyk wylądował w domowym archiwum, a ten nieużywany nadal pozostał w zapasie. Przyjrzyj się dokładnie swoim kluczykom, porównaj, czy nie zauważysz, najlepiej pod lupą, wyrobionych ząbków w tym starym.
« Ostatnia zmiana: 24 Września 2023, 19:16:53 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Września 2023, 17:31:18 »
Był tu taki, co gotował zamki w occie.

Offline topoll

• Toyot Spamer