Autor Wątek: Wyższe prawko na RAV4?  (Przeczytany 3115 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KubaCamry

• Gość
Odp: Wyższe prawko na RAV4?
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Października 2023, 07:47:02 »
Zdajesz sobie sprawę, że w Niemczech mruganie światłami jest traktowane jak wymuszenie, za co grożą sankcje karne… :)
Ja jeszcze szybko ale nie mrugam ani światłami ani lewym kierunkowskazem. Normalne jest, że czasem jest zator i kolumna zwalnia nawet do 90. Nic mnie tak nie drażni jak buc próbujący mruganiem wymusić żeby go przepuścić.
Bo tylko jemu się spieszy…

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Października 2023, 09:35:10 »
Piszesz, że się ze mną nie zgadzasz, choć zasadniczo z tego co piszesz wnosić można, że się zgadzasz
Nie zgadzam się z twierdzeniem, że w Polsce kierowcy jeżdżą szczególnie źle/chamsko. Wydaje mi się, że wszędzie jest podobnie (poza jak napisałem Austrią, zaznaczam, że po Niemczech dawno nie jeździłem).

PS: nie wiem czy ktoś z was miał okazję jeździć np. po Gruzji - tam skrzyżowania mogą mieć po 10m szerokości bez żadnych pasów, a pierwszeństwo ma ten, kto ma głośniejszy klakson:) takich krajów to tu nawet nie wliczam.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Października 2023, 09:49:11 »
We Włoszech np. często nie używają kierunkowskazów, widziałem (nie raz) też kierowców jadących w połowie między jednym a drugim pasem na autostradzie - takie spostrzeżenia z tego roku.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Października 2023, 10:07:13 »
Pojeździli by po Teheranie albo w krajach arabskich…to zaraz nasi kierowcy jawiliby się jako niewinne baranki :D
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Października 2023, 10:15:34 »
Włochy Włochami. Istotnie nie używają kierunkowskazów. Ale Sycylijczycy..... to jest panie dopiero doświadczenie. Już w samolocie spotkana Polka mieszkająca tamże od lat ostrzegała nas, żeby uważać na drogach, bo oni zasadniczo nie stosują się do zadnych znaków. Jesli np. podjeżdżasz na skrzyżowanie mając pierwszeństwo ale nie czynisz tego dość zdecydowanie to gościu mający STOPa się wepchnie.... Wgl jeżdżąc tam z predkościami +20. +30 od ograniczenia miałem wrażenie że tamuję ruch.

Nowe prawka kat. B+ nic w tej materii nie zmienią ;)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Października 2023, 10:40:23 »
Wróćmy na nasze podwórko. Dużo jeżdżę po mieście i co widzę? Przejeżdżanie na wczesnym czerwonym (to nie jest późne żółte tylko wjazd na czerwonym). Jazda prawo/lewo skrętem do samego końca i wpychanie się na chama na pas do jazdy na wprost. Nieużywanie kierunkowskazów przez kierowców głównie drogich aut BMW, Mercedes. Jazda przez długi czas lewym pasem z prędkością poniżej dopuszczalnej (50 na 70) bo będę na następnym (za 300m) skręcał w lewo. Ślamazarne ruszanie spod świateł i przesadna ostrożność (powolna jazda) na bezkolizyjnych skrzyżowaniach. Brak umiejętności jazdy podczas opadów atmosferycznych. Ślepia wgapione w smartfon stojąc na czerwonym to istna plaga !!!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl