Autor Wątek: Aygo nie odpala po deszczu / Immobiliser  (Przeczytany 3602 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Millesime

• Gość
Aygo nie odpala po deszczu / Immobiliser
« dnia: 05 Października 2023, 08:39:35 »
Witam,
bardzo proszę o pomoc.
Rok temu moja Toyota Aygo 1.0 2006 w zimie przestała odpalać. Po przekręceniu kluczyka silnik się włącza i wyłącza po sekundzie. Auto  było u mechanika, który trzymał je kilka miesięcy i oddawał je raz na 2 tyg. mówiąc, że wszystko działa - wymieniał kostkę, stacyjkę, immobiliser, kodowanie itp. Za każdym razem wracałem do domu autem i na drugi dzień auto nie zapalało znowu - sekunda działania silnika, koniec i holowanie. Innym razem z kolei zapaliło rano, pojechałem do pracy, ale pod pracą znowu nie odpaliło i tak w kółko. Auto było przewiezione do innego elektromechanika, który wymienił dodatkowo jeszcze wszystkie jakieś tam od tego immo kabelki, druciki itp. Auto działało. Jeździłem nim teraz przez pół roku, wszystko ok. Dzisiaj rano - pierwsze już skutki jesieni - wilgoć, auto całe zaparowane po nocy (nie jest garażowane) i nie odpaliło. Silnik się kreci przez sekundę i koniec, świeci się kontrolka immo.
Przeczytałem na forach innych marek samochodowych, że ludzie mają ten sam problem z różnymi autami, że po wilgoci nie odpala. Czy ktoś miał taki problem z Aygo? Podejrzewam, że przez te pół roku teraz jeździło się ok, bo właśnie nadeszła wiosna jak odbierałem auto i nie było jakiś tych temperatur mniejszych. Ludzie piszą, że dostaje się wilgoć do bezpieczników, jakieś baterie przy błotniku, jakieś kabelki od świec, kalkulatora itp. Różne diagnozy przedstawiają. Czy ktokolwiek mógłby fachowo doradzić co to jest, czy może trzeba wymienić uszczelki w drzwiach, podobno immo w tym aucie jest pod przednią szybą za kierownicą, a szyba właśnie cała mokra od środka jest zawsze po nocy.
Dzięki za zainteresowanie.

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius I
Odp: Aygo nie odpala po deszczu / Immobiliser
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lutego 2024, 19:30:10 »
Często przyczyną nie odpalania auta w wilgotne dni jest za duży odstęp elektrod na  świecach zapłonowych . Wilgoć powoduje że wysokie napięcie schodzi po kurzu i wilgoci na masę samochodu.   Wystarczy wykręcić świece zapłonowe i zmniejszyć przerwę na świecach a samochód będzie zapalał.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lutego 2024, 21:15:36 »
Jasne. A jakby przed odpalaniem odkurzyć cylindry i podgrzać motor ogniskiem pod silnikiem?
Przerwa ma być taka, jak producent przewidział.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lutego 2024, 09:25:52 »
wysokie napięcie schodzi po kurzu i wilgoci na masę samochodu.   Wystarczy wykręcić świece zapłonowe i zmniejszyć przerwę na świecach a samochód będzie zapalał.
:grin:

A jak wilgoć odparuje należy przerwę z powrotem zwiekszyć  :-P

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lutego 2024, 09:35:36 »
Przeczytałem na forach innych marek samochodowych, że ludzie mają ten sam problem z różnymi autami, że po wilgoci nie odpala
Tak mają np. Audi albo Ford tylko w zależności od marki będzie to inny powód.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lutego 2024, 09:55:13 »
Tak, tym powodem jest logo ma masce. :)
Po co ktoś odkopał temat sprzed 4 m-cy?
Ja proponuje zmienić mechanika, bo jak trzymam kilka miesięcy i nie ogarnął to już nie ogarnie.
Ktoś kto ma pojęcie, zrobi to w paręgodzin.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lutego 2024, 12:38:39 »
Tak, tym powodem jest logo ma masce.

Dziś zrobię 1k.km. Audi w którym siadł po deszczu immo. Jest to stała wada tych aut ciągnąca się od lat. Naprawa może się ograniczyć do konserwacji styków a może zakończyć się oddaniem zegarów do naprawy. To samo tyczy się Forda. Masz wątpliwości wpisz sobie na google "audi błąd imm".
W innych markach np. Puegot jest BSI pół biedy jak trafisz numer za 350zł gorzej jak trafisz numer używki za 900zł.
Do tego dochodzą upierdliwości. Audi którym jade moja koleżanka jechała z dwójką dzieci i ich zabawkami na 2 tyg. ferii. Wychodzi na parkingu przy autostradzie i ... na tym kończy swoja podróż.

Tylko teraz nie pisz farmazonów że to dotyczyu starych aut bo dotyczy nowych tylko usunięcie usterki jest czasochłonne.

To tyle ze świata  wspaniałości   :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl