Autor Wątek: NOWE PRODUKTY ENEOS  (Przeczytany 12477 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline analyser

• Moderator
  • Toyot Leżący
  • Samochód:: Yaris Gr
NOWE PRODUKTY ENEOS
« dnia: 17 Października 2023, 17:28:31 »
Jak kiedyś wspominałem - wreszcie nareszcie mamy nowe produkty.
ENEOS X Prime 0w16
ENEOS X Prime 0w50
ENEOS X Prime 5w40 C3
ENEOS X Prime AtF Fluid
ENEOS X Prime CVTF

Produkty już są na mag centralnym. W PL za ok tydzień. Niebawem podeślę wiecej informacji - Karty TDS etc

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
Odp: NOWE PRODUKTY ENEOS
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Października 2023, 19:14:24 »
ENEOS X Prime 0w16
ENEOS X Prime 0w50
ENEOS X Prime 5w40 C3
ENEOS X Prime AtF Fluid
ENEOS X Prime CVTF

Produkty już są na mag centralnym. W PL za ok tydzień. Niebawem podeślę wiecej informacji - Karty TDS etc

Dzięki za info, jeżdżę na X Prime 0W20 i jestem zadowolony. Zrobiłem już ok 5k km, olej w porównaniu do poprzednich nie jest ściemniał tak szybko. Przy następnej zmianie pewnie wejdzie X Prime 0W16.

Z ciekawości, czy 'ENEOS X Prime ATF Fluid' jest dedykowany do skrzyń hybrydowych eCVT ? Widziałem go już dawno, ale brak jakichkolwiek informacji, kart katalogowych itp. Teoretycznie spełnia wymogi ATF WS, ale czy jest zalecany również do takich zastosowań?

Offline leon159

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Października 2023, 19:20:13 »
Zrobiłem już ok 5k km, olej w porównaniu do poprzednich nie jest ściemniał tak szybko.

To ja zapytam. To dobrze czy źle?
Czy to znaczy, że olej się nie spala, czy że nie myje syfu w silniku?

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Października 2023, 19:50:21 »
Zrobiłem już ok 5k km, olej w porównaniu do poprzednich nie jest ściemniał tak szybko.

To ja zapytam. To dobrze czy źle?
Czy to znaczy, że olej się nie spala, czy że nie myje syfu w silniku?
Wg mnie jest po prostu mniej sadzy, bo nawet gdyby olej jej dobrze nie rozpuszczał to nadal powinna być w nim widoczna w postaci większych paprochów. Można to zauważyć np. wycierając bagnet o białą chusteczkę. Na oko olej wydaje się klarowny, ale na chusteczce w niektórych miejscach widać ciemny osad. Tutaj tego nie widzę, olej jest tylko delikatnie ciemniejszy.
Oczywiście to tylko moja teoria, żeby ocenić czy dobrze czy źle trzeba by zajrzeć do środka silnika ;-)

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Października 2023, 19:25:01 »
@D3F
Jakie auto i dlaczego chcesz zmienić 0W-20 na 0W-16 kto mówił ze lepsze ? Ja tylko Eneos od ponad 10 lat p

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Października 2023, 20:40:33 »
A kto mówił że gorsze? Moze to Ty masz zalany nie ten co fabryka zalewa na pierwszy raz
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline analyser

• Moderator
  • Toyot Leżący
  • Samochód:: Yaris Gr
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Października 2023, 11:15:20 »
ENEOS X Prime 0w16
ENEOS X Prime 0w50
ENEOS X Prime 5w40 C3
ENEOS X Prime AtF Fluid
ENEOS X Prime CVTF

Dzięki za info, jeżdżę na X Prime 0W20 i jestem zadowolony. Zrobiłem już ok 5k km, olej w porównaniu do poprzednich nie jest ściemniał tak szybko. Przy następnej zmianie pewnie wejdzie X Prime 0W16.

Z ciekawości, czy 'ENEOS X Prime ATF Fluid' jest dedykowany do skrzyń hybrydowych eCVT ? Widziałem go już dawno, ale brak jakichkolwiek informacji, kart katalogowych itp. Teoretycznie spełnia wymogi ATF WS, ale czy jest zalecany również do takich zastosowań?

X Prime Atf Fluid jest do tego dedykowany

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Października 2023, 19:42:45 »
Witam pana
Jaka różnica z tym Eneos X 0W-16 prime a Eneos 0W-16 ultra ????
1)Prime nie wydze na stronie jaka cena i jakie różnice???
 2) które dać do Aygo X 2022 ?
3) czy zawieszki Eneos dostanę do silnika?

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Października 2023, 22:33:16 »
@D3F
Jakie auto i dlaczego chcesz zmienić 0W-20 na 0W-16 kto mówił ze lepsze ? Ja tylko Eneos od ponad 10 lat p
Producent auta.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Października 2023, 13:55:32 »
ENEOS X Prime 5w40 C3

No jestem zainteresowany. Do innego auta mam teraz na stanie i zaleję Sustinę 5W40 C3. Tym bardziej, że Sustina nie jest już ponoć produkowana i trzeba by polegać na zapasach magazynowych o ile takie są. Polubiłem kupować olej w jednym miejscu na dwa auta.  :-)

olej w porównaniu do poprzednich nie jest ściemniał tak szybko

To nie jest wyznacznik niczego niby. Ale rodzą się zawsze takie teorie:

1. Mniej tworzy się zanieczyszczeń.
2. Gorzej zbiera i utrzymuje w sobie zanieczyszczenia.
3. Wolniej się degraduje, utlenia.

Warto też pamiętać, a nawet samemu sprawdzić. Olej w cienkiej warstwie na srebrnym bagnecie zupełnie inaczej wygląda, niż ten sam w np. próbówce. Na bagnecie będzie super, a przez 1cm szerokości próbówki już nieprzejrzysty. 

Lektura z praktyki.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/ciemnienie-oleju-w-benzyniaku.2941/#post-93741
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/depozyty-osady-generowane-przez-olej-silnkowy.3852/post-127827

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Października 2023, 19:54:13 »
ENEOS X Prime 5w40 C3

No jestem zainteresowany. Do innego auta mam teraz na stanie i zaleję Sustinę 5W40 C3. Tym bardziej, że Sustina nie jest już ponoć produkowana i trzeba by polegać na zapasach magazynowych o ile takie są. Polubiłem kupować olej w jednym miejscu na dwa auta.  :-)

olej w porównaniu do poprzednich nie jest ściemniał tak szybko

To nie jest wyznacznik niczego niby. Ale rodzą się zawsze takie teorie:

1. Mniej tworzy się zanieczyszczeń.
2. Gorzej zbiera i utrzymuje w sobie zanieczyszczenia.
3. Wolniej się degraduje, utlenia.

Warto też pamiętać, a nawet samemu sprawdzić. Olej w cienkiej warstwie na srebrnym bagnecie zupełnie inaczej wygląda, niż ten sam w np. próbówce. Na bagnecie będzie super, a przez 1cm szerokości próbówki już nieprzejrzysty. 

Lektura z praktyki.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/ciemnienie-oleju-w-benzyniaku.2941/#post-93741
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/depozyty-osady-generowane-przez-olej-silnkowy.3852/post-127827

Wszystko się zgadza, dlatego nie wyrokuję tylko wskazuję różnice.
Tak jak pisałem sprawdzałem wycierając bagnet na białej chusteczce i po prostu rzuciło mi się w oczy.

Jednego jestem pewien, silnik pracuje ciszej niż na Ravenolu ;-)

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Października 2023, 20:25:09 »
Masz doskonały sluch jeśli pośród dźwięku spalania mieszanki w czterech cylindrach jesteś w stanie usłyszeć jaki dźwięk wydają współpracujące ze sobą elementy mechaniczne silnika :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Listopada 2023, 10:41:22 »
Masz doskonały sluch jeśli pośród dźwięku spalania mieszanki w czterech cylindrach jesteś w stanie usłyszeć jaki dźwięk wydają współpracujące ze sobą elementy mechaniczne silnika :)

Słuch mam co najwyżej przeciętny, to tylko kwestia nabycia umiejętności korzystania z niego i uważania na fizyce ;-)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Listopada 2023, 01:24:07 »
Lepiej już tak sobie sprawdzać "postępy" oleju, ja stosuję co 1kkm. Wieszam w garażu od góry postępy interwału tego, a obok są takie wyniki z poprzedniego. No i jest łatwiejsze porównanie dla oczu, z wykluczeniem co widziałem kiedyś, a teraz.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/test-jednokroplowy.516/

Na zwykłej kartce papieru z drukarki, po przelocie kapiesz kroplę, do 10min po zgaszeniu silnika. U mnie to zawsze ostatnia kropla skapująca z bagnetu, dzięki temu jest duże prawdopodobieństwo, że krople są tej samej wielkości/ilości oleju. Trzeba też przyjąć stałe zasady, ja robię foto kropli po 2 dniach zawsze. Jedno foto w normal świetle bez flesza i drugie na szybie prześwietlone światłem dziennym też bez flesza. Nie chodzi o określenie wody/paliwa, raczej o czystość poszczególnych kółek, w czasie. No bo nie robi się tego na odpowiednim papierku testowym i nie jest się chemikiem od tych papierków. Bo tak na bagnecie jeden i drugi to nie widzi się jednocześnie, w próbówki można odbierać, ale i tak nic się nie zobaczy (różnic).   

Przykładowo z innego auta, bo tam lepiej widać zmiany niż w Auris. Jeden interwał tego samego oleju.

Po 1kkm zwykłe foto.

Po 1kkm foto na szybie.

Po 8kkm zwykłe foto.

Po 8kkm foto na szybie.

Jak dla mnie to najlepszy sposób, aby porównać czystości i zmiany w danym interwale, ale i wobec poprzedniego też.

w czterech cylindrach jesteś w stanie usłyszeć jaki dźwięk wydają współpracujące ze sobą elementy mechaniczne silnika

Ogólnie trzeba powiedzieć nie, ale kto lepiej na ucho zna dany silnik, niż jego właściciel. Jeśli nawet zbagatelizować wszystko, no to przyzwyczajamy się i jakieś zmiany poza standardem można wyłapać na ucho. Wszystkiego się nie usłyszy, natomiast wyraźne zmiany można dostrzegać. Co nie znaczy, że łatwiej jest wtedy z określeniem powodów i przyczyn. To taka ocena parkotania silnika, dokładniej to pomiar dB.
« Ostatnia zmiana: 02 Listopada 2023, 01:35:33 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Listopada 2023, 09:24:52 »
ENEOS X Prime 0w16
ENEOS X Prime 0w50
ENEOS X Prime 5w40 C3
ENEOS X Prime AtF Fluid
ENEOS X Prime CVTF

Gdzie będzie można kupić ENEOS X Prime 0w16 ?
Czy może tu: https://sklep.eneosoil.pl/17-eneos-x

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl