Autor Wątek: Zdalne ogrzewanie  (Przeczytany 16001 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
Zdalne ogrzewanie
« dnia: 18 Października 2023, 10:07:15 »
Mam pytanie do uzytkowników MyT
W aplikacji MyT macie możliwość zdalnego uruchomienia klimatyzacji z określeniem twmperatury.
Czy zimą, lub chłodny dzień jestescie w stanie ustawić np. 23 stopnie gdy na zewnatrz jest -1 stopień ...i czy wtedy zagrzeje wam się kabina ?
Czy w takim wypadku dojdzie do uruchmienia silnika spalinowego ?
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Zdalne ogrzewanie
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Października 2023, 10:33:55 »
Poza RAV4 PlugIn odpala z ostatnią ustawioną temperaturą.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Października 2023, 10:56:02 »
Gdzieś czytałem, że po otwarciu drzwi silnik gaśnie. Takie zabezpieczenie jakby ktoś chciał odjechać

Offline boniu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Października 2023, 11:39:33 »
Podobno tak ale wiadomo może nie osiągnąć tej temperatury w czasie ale będzie dążył do niej tak jakbyś uruchomił samochód i ustawił taką temperaturę na panelu klimatyzacji.
U mnie w RAV4 nie mam ustawiania temperatury ale silnik uruchamiał się latem gdy tylko potrzebne było chłodzenie wnętrza. Więc aby ograć kabinę potrzebne jest źródło ciepła którym jest silnik bo nie ma tam nagrzewnicy.
No i tak jak pisze kolega. Gdy odblokuje samochód to silnik się wyłącza i przerywana jest zdalna klimatyzacja/ogrzewanie.

Corolla po lifcie ma taką możliwość.
Toyota Rav4 2.5 Exe AWDi 8X8 Elite Blue MY23

Toyota Corolla 2.0 TS Exe + Vip + JBL
Zamówienie: 7.12.2021 -> Anulowanie zamówienia przez Toyote: 10.10.2022

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Października 2023, 11:52:30 »
Bo i o Corollę było pytanie, skoro to ten dział.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Października 2023, 11:55:14 »
Podobno tak ale wiadomo może nie osiągnąć tej temperatury w czasie ale będzie dążył do niej tak jakbyś uruchomił samochód i ustawił taką temperaturę na panelu klimatyzacji.
U mnie w RAV4 nie mam ustawiania temperatury ale silnik uruchamiał się latem gdy tylko potrzebne było chłodzenie wnętrza. Więc aby ograć kabinę potrzebne jest źródło ciepła którym jest silnik bo nie ma tam nagrzewnicy.
No i tak jak pisze kolega. Gdy odblokuje samochód to silnik się wyłącza i przerywana jest zdalna klimatyzacja/ogrzewanie.

Corolla po lifcie ma taką możliwość.
To nie wiedziałem że w post-FL jest taka opcja.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline TenTakiTam

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TS 2.0 MY2023
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Października 2023, 18:28:41 »
Jestem właścicielem Corolli GR 2.0 Sport MY2023, więc o takiej będę pisał. Tak, jest możliwość zdalnego ustawienia temperatury, dodatkowo włączenia odszraniania szyby przedniej (nawiewem) oraz ogrzewania tylnej (zakładam, że razem z lusterkami - tego nie sprawdzałem). Przez chwilę samochód będzie próbował zagrzać się przy pomocy prądu, ale potem uruchamiany jest silnik spalinowy (co, zgodnie z moją wiedzą, niestety nie jest zgodne z prawem). W czasie 'grzania' włączone jest oświetlenie wnętrza kabiny, więc samochód jeszcze bardziej przyciąga uwagę. W aplikacji ustawia się czas - nie weryfikowałem tego, ale prawdopodobnie jest to maksymalny czas trwania nagrzewania/klimatyzowania. W aplikacji jest także informacja o tym, że powinna być wyświetlana aktualna temperatura we wnętrzu samochodu, ale nie udało mi się tej wartości nigdzie wypatrzyć. Jeśli samochód jest w trybie 'zdalnego ogrzewania' (bo czas jeszcze się nie skończył), to otwarcie go powoduje wyłączenie silnika.
W moim wypadku, w większości przypadków udaje się uruchomić tą funkcjonalność z poziomu aplikacji, natomiast chwilę trzeba poczekać.
Zauważyłem także dziwne zachowanie: za każdym razem, gdy włączę ten tryb, po wejściu do samochodu nie da się go uruchomić - wyświetla się informacja, że należy wcisnąć pedał hamulca, mimo, że jest wciśnięty. Na szczęście działa obejście 'na informatyka' - trzeba wyjść z samochodu, zamknąć go i wejść ponownie :D Zaznaczam tutaj, że nigdy nie udało mi się doczekać do ustawionego w aplikacji czasu, więc możliwe, że po jego upłynięciu takiego dziwnego zachowania już by nie było.
Toyota Corolla TS 2.0 GR SPORT+Dynamic MY23

Offline bartsob

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Października 2023, 18:59:38 »
jest wlasnie tak, ze jak wchodzisz do auta zanim skonczy sie chlodzenie to nie odpalisz auta - 3ba wczesniej tez z aplikacji zakonczyc chlodzenie

Offline Cronos

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 2023
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Października 2023, 06:47:07 »
Jeśli chodzi o włączenie silnika, to zgodnie z prawem nie może pracować dłużej niż minutę. Z tego co zauważyłem, jeśli silnik włącza się samoczynnie (nawet gdy na parkingu czekam w samochodzie), po minucie gaśnie. Odpala się ponownie zawsze gdy jest potrzeba doładowania baterii, ale nigdy nie pracuje dłużej niż minutę.
Corolla sedan tech+style 1,8 2023

Offline TomekGWCST

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Października 2023, 10:45:03 »
zauwayzlem ,że nawet jak aplikacja pokaze błąd przy włączaniu - to sie włacza :)
Dziś z okna patrzyłęm czy dymek leci z rury. Apliakcja sie wyłożyla i nie pokazywałą, że działa (nie mogłem np wyłączyć), ale działało.
Toyota Corolla TS 2.0 196 GR Sport Imperial Red

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Października 2023, 12:19:01 »
Jeśli chodzi o włączenie silnika, to zgodnie z prawem nie może pracować dłużej niż minutę. Z tego co zauważyłem, jeśli silnik włącza się samoczynnie (nawet gdy na parkingu czekam w samochodzie), po minucie gaśnie. Odpala się ponownie zawsze gdy jest potrzeba doładowania baterii, ale nigdy nie pracuje dłużej niż minutę.
Nie do końca.  W zabudowanym terenie może to być 2 min. (Licząc od zatrzymania) 1min. Gdy odpalimy auto które nie było w ruchu, oraz nie dotyczy jeśli postoj jest zwiazany z wykonywaniem czynności.  Dodatkowo w niezabudowanym terenie brak problemu.
Nie można też oddalać się z auta z włączonym silnikiem.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Października 2023, 14:26:07 »
U mnie w 2023 TS zdalnie uruchamianie ogrzewania działa poprawnie. Raz otworzyłem auto jeszcze przed upłynięciem czasu timera i wylogowało mnie z konta toyota w samochodzie. Za to nie działa mi otwieranie auta z aplikacji :/

Offline ceikam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Października 2023, 14:57:25 »
nie działa mi otwieranie auta z aplikacji

No właśnie - jak to jest z tym otwieraniem? Wypróbowałem, że mogę otworzyć z apki tylko jeżeli wcześniej zamknę z apki. Jeżeli zamknę pilotem albo bezkluczykowo, to krzyczy że się nie da.

Offline TenTakiTam

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TS 2.0 MY2023
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Października 2023, 06:35:38 »
Funkcja otwierania samochodu z poziomu apki otwiera całkowicie nowe kierunki ataku złodziejom samochodów - jeśli tylko pojawi się jakaś możliwość jej zablokowania (z poziomu ustawień samochodu, nie apki) od razu z tego skorzystam. Wydaje mi się, że twórcy apki także sobie z tego zdają sprawę, więc sama funkcjonalność nie służy do tego, żeby zdalnie otworzyć samochód, tylko do tego, aby zdalnie zweryfikować czy go zamknęliśmy i jeśli nie - zamknąć go. Mi wielokrotnie zdarzało się wracać na parking, aby upewnić się, że zamknąłem swoje auto.
Toyota Corolla TS 2.0 GR SPORT+Dynamic MY23

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Października 2023, 10:26:03 »
nie działa mi otwieranie auta z aplikacji

No właśnie - jak to jest z tym otwieraniem? Wypróbowałem, że mogę otworzyć z apki tylko jeżeli wcześniej zamknę z apki. Jeżeli zamknę pilotem albo bezkluczykowo, to krzyczy że się nie da.

u mnie działa zarówno otwieranie jak i zamykanie, niezależnie czy zamknę z apki czy klasycznie. Podobnie ustawianie grzania/chłodzenia. Widać też przebieg auta i procentowy udział paliwa w zbiorniku.
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl