Autor Wątek: Parowanie szyb i czujników.  (Przeczytany 6346 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline flejti

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 TS
Odp: Parowanie szyb i czujników.
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Listopada 2025, 09:56:17 »
Dla przykładu-dzisiaj temp. otoczenia +6*C. Odpalam auto-klima-nawiew na szyby(nie obieg zamknięty!)-ustawienia FAST. Po przejechaniu 100m widzę mgłę. Dopiero po przejechaniu następnych ok. 1-2 km szyby są czyste. Po włączeniu nadmuchu "odparowanie szyby czołowej" dystans skraca się do ok. 1 km. Normalne to chyba nie jest. Tak jak pisałem wcześniej-w "maluchu" tak nie parowały mi szyby.

Rozwiązałeś problem?

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #31 dnia: 27 Listopada 2025, 10:14:18 »
Problem nie rozwiązany. O tej porze roku zawsze do momentu uzyskania dobrej widoczności używam słów powszechnie uznawanych za nieprzyzwoite. ASO nie widzi problemu. Zastanawiające jest to, że wchodząc do auta szyby są czyste, a dopiero po chwili jest mgła(przed zamknięciem auta zawsze chwilę wietrzę kabinę aby odparować wilgoć).

Offline flejti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Listopada 2025, 12:59:02 »
Problem nie rozwiązany. O tej porze roku zawsze do momentu uzyskania dobrej widoczności używam słów powszechnie uznawanych za nieprzyzwoite. ASO nie widzi problemu. Zastanawiające jest to, że wchodząc do auta szyby są czyste, a dopiero po chwili jest mgła(przed zamknięciem auta zawsze chwilę wietrzę kabinę aby odparować wilgoć).

Mam dokładnie taki sam problem jak Ty.
Dziś w nocy miałem na szybie matę termiczną, zdjalem ja nad ranem, wsiadłem i zaczęło się robić mleko że aż zamarzało. Musiałem się zatrzymać, 3 minuty stałem na max nawiewie i dopiero lekko odpuściło, że dało się ruszyć. Porażka

Sprawdziłem już chyba wszystkie możliwe przyczyny parowania, miałem wodę w bagażniku i uszczelniłem więc jest sucho. Wczoraj włożyłem rękę za wentylator żeby sprawdzić czy wykładzina na ścianie grodziowej jest sucha - było sucho tam gdzie udało mi się dotknąć palcami.
Pod dywanikami gumowymi wilgoci nie widać, z przodu nawet włożyłem rękę pod wykładzinę ale też jest sucho.

Klima niby działa bo jak kupiłem auto to chłodziła ale może gdzieś w niej jest problem, być może czynnika jest za mało, może coś nie tak z osuszaczem, może zabrudzony parownik.
Nie jestem sam w stanie tego sprawdzić, chyba jedynym rozwiązaniem będzie jechać do dobrego gościa od klimy niech ją sprawdzi od A do Z.

Na Facebooku wyświetla mi się kanał gościa który fajnie na filmach pokazuje jak czyści parownik metoda Tunap (mało kto to robi a podobno to jedyną skuteczna metoda) i chyba przy lepszych pogodach pokusze się żeby do niego jechać mimo że mam aż 200km
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2025, 13:03:00 wysłana przez flejti »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Listopada 2025, 14:34:50 »
metoda Tunap

preparat obmywa parownik pod ciśnieniem dezynfekując go, nic poza tym
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Marcinxxx

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1,8
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Listopada 2025, 16:00:36 »
A da rade ustawić by w trybie fast nie włączała sie klima bo tylko tam jest nawiew tylko na szybe?

Offline flejti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Listopada 2025, 20:41:47 »
metoda Tunap

preparat obmywa parownik pod ciśnieniem dezynfekując go, nic poza tym

Ale jeśli na lamelkach jest syf i liście gromadzące wilgoć to je usunie pod ciśnieniem i to może rozwiązać problem

Offline flejti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 28 Listopada 2025, 20:44:48 »
A da rade ustawić by w trybie fast nie włączała sie klima bo tylko tam jest nawiew tylko na szybe?

Tylko w trybie fast jest nawiew na szybę?

A do czego w takim razie jest tryb Front?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Listopada 2025, 20:58:39 »
Ale jeśli na lamelkach jest syf i liście gromadzące wilgoć to je usunie pod ciśnieniem i to może rozwiązać problem

Takie "zanieczyszczenia" wyłapuje filtr pyłkowy a markowe filtry nawet cząstki PM.
Teoretyzując - gdyby na parowniku były takie ciała obce to metoda TUNAP-em niewiele usunie a ciała obce na nim pozostaną nadal lub zostaną wepchnięte w lamele lub też zatkają odpływ skroplin, opadając z preparatem na spód obudowy parownika i dalej do wężyka odplywowego.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2025, 21:21:06 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Marcinxxx

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1,8
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Listopada 2025, 22:32:26 »

Ehhh napisalem fast a myslalem o froncie

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #39 dnia: 28 Listopada 2025, 23:23:07 »

Ehhh napisalem fast a myslalem o froncie

W Style+Tech 2022 nie da się, ale można wyłączać pierwszym klawiszem od prawej.

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #40 dnia: 29 Listopada 2025, 09:46:16 »
Problem ujawnił się już kilkaset km od wyjazdu z salonu, ale wtedy nie zwróciłem na to uwagi. Osobiście doszedłem do wniosku, że problem parowania szyb, to jakaś wada konstrukcyjna. Bo w aucie sucho, filtr kabinowy wymieniam zawsze 2 razy w roku(wiosna/jesień). Kilka miesięcy temu ASO serwisowało układ klimatyzacji. Nie wiem co jeszcze można zrobić aby wyeliminować problem. I co ciekawe problem pojawia się dopiero kilkanaście/dziesiąt sekund od momentu gdy wsiądę do auta. Pomaga tylko "odparowanie"(mocny nawiew) szyby czołowej, ale na dłuższą metę po prostu nie da się tak jeździć.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl