Autor Wątek: Prius 2023 - kilka pytań o menu  (Przeczytany 3440 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gollden

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius 2023
Prius 2023 - kilka pytań o menu
« dnia: 22 Października 2023, 10:48:28 »
Cześć,
Od miesiąca jeżdżę nowym Priusem i kilka rzeczy mnie irytuje o ktoś może wie jak to ustawić:
1) czy da się na stałe wyłączyć powiadomienie dźwiękowe o przekroczeniu prędkości?
2 czy w zakładce "podróż" (trzecia od dołu) da się ustawić odległość, łączny czas i spalanie z podróży?
3) jak wyłączyć kamerę aby samochód nie informował o tym że kierowca jest nie uważny?

Z góry dzięki za pomoc.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
Odp: Prius 2023 - kilka pytań o menu
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Października 2023, 18:33:15 »
Ad. 1. i 3. Nie da się. To są nowe, obowiązkowe systemy w nowych autach.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Października 2023, 18:58:03 »
Napisz jak wrażenia i subiektywna ocena.
Ja byłem zdecydowany do czasu jak zostałem poinformowany, że mój rabat flotowy nie obowiązuje w przypadku nowego Priusa. A w tej cenie jak sobie odejmie rabat (który mam u konkurencji) to już mogę w full elektrykach przebierać. :)

Offline Gollden

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Października 2023, 06:23:03 »
Napisz jak wrażenia i subiektywna ocena.
Ja byłem zdecydowany do czasu jak zostałem poinformowany, że mój rabat flotowy nie obowiązuje w przypadku nowego Priusa. A w tej cenie jak sobie odejmie rabat (który mam u konkurencji) to już mogę w full elektrykach przebierać. :)
Po przejechaniu 2k kilometrów moja subiektywna ocena nowego Priusa w wersji executive:

• Minusy:
- czas ładowania na stacji benzynowej (ponad 5h); najkorzystniej lądować na orlenie do 60 min ze wzg. na TOiP
- jakość wykonania - to mimo wszystko toyota i styropian w bagażniku lub taker pod siedzeniem wyglada trochę słabo
- nie intuicyjne menu np. brak automatycznego zerowania codziennego przebiegu
- brak możliwości na stałe wyłączenia sygnału dźwiękowego przy przekroczeniu prędkości
- nawet w najbogatszej wersji brak ładowania indukcyjnego
- CarPlay bezprzewodowy tylko w iphonie; do androida trzeba dokupić moduł

• 2. Plusy:
- multimedialny wyświetlacz środkowy
- spalanie (nawet tylko w trybie hybrydy spokojnie poniżej 4L/100km)
- przyśpieszenie (223 KM i 6,7s/100km robi robotę i zapomina się o spalaniu)
- kamera w lusterku wstecznym - fajny bajer
- podgrzewana kierownica, fotele i odmrażanie wycieraczek
- jakość wykonania skóry na fotelach
- sportowy wygląd i charakter - zwraca uwagę na ulicy
- automatyczne odsuwanie się foteli po wyłączeniu auta
- podsumowanie po każdej podróży

Generalnie auto idealne gdy ma się odpowiednią infrastrukturę tj. fotowoltaika w domu i możliwość codziennego lądowania w nocy wg. harmonogramu.
Przesiadłem się z volvo s90 i są to inne auta. Jestem zadowolony z tej zmiany i co mnie cieszy to żonie też się lepiej jeździ toyotą niż volvo  :-)
« Ostatnia zmiana: 25 Października 2023, 06:53:23 wysłana przez Gollden »

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Listopada 2023, 15:46:02 »
Czesc o dot 1 to co cały czas coś pika ? Nie da się tego wyłączyć ? Unia niech się zajmuje innymi zeczami niż ingierowanie w moje auto i jak ja jadę czy za szybko czy za wolno !
3) kamera w środku pika ? Masakra jakaś dobrze ze mam stare auto ?!
Brak indukcyjnej ładowarki napewno jest skoro jest na Aygo najnowszym od 2022 ??!
Aygo tez pika przy wykorzystywaniu całej drogi na zakrętach jadąc na zakrętach jak najbardziej prosto nie patrząc na linie drogi mnie to wkurza tez !
Z drugiej strony te auta są interenetowe napisz do toyoty aby zrobili update i opcje wyłączania tego badziewia .
Dużo dobrzych szybkich i bezpiecznych kilometrów naszemu nowemu koledze gratulacje za zakup .
Moje pytanie ile jest w stanie zrobić kilometrów naładowany do Pełna bateria 100% oraz pod korek benzyna ????
Moj stary ale jary Auris robi 900km na autostradach (pytanie o kilometry maxymalne po autostradach )
Pan ma najdroższy model ten z dachem fotowoltaicznych ?
Czy ten dach tez się ładuje w listopadzie ? Czy średnio ?
Nowy temat by się przydał o nowego priusa !
https://m.youtube.com/watch?v=NvorfRTkG8c&pp=ygUwQ3plZ28gbmllIHdpZWR6aWVsaXNjaWUgbmEgcGV3bm8gbyBub3d5bSBwcml1c2ll

Offline MarekZeb

• Początkujący
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Listopada 2023, 11:23:35 »
Też mam tą wersję.
ładowarka indukcyjna - brak a w USA jest
audio - też jest wersja bieda - nie ma JBLa
wersja EU jest zubożona względem innych rynków.
dach PV - mam samochód od końca października, pewnie do wiosny trzeba poczekać, albo do słonecznego zimowego dnia bo na razie to jakieś ułamki watów rejestruje.

na minus - samochód bez przerwy pika, na wszystko - przekroczyłeś prędkość, zamykam bagażnik, otwieram bagażnik, za blisko przeszkoda... Nie wiem jak to powyłączać na stałe, niektóre da się choć przyciszyć. Na plus względem poprzednika - nie pika non stop przy cofaniu.
Jeszcze jeden minusik - smutne czarne wnętrze - w garażu czy po zmroku nic w nim nie widać, może gdzieś będą jakieś detale żeby go rozjaśnić - np. te gumowe podkładki pod kubki czy coś.

Natomiast plusy - bardzo fajnie jeździ ;)
No i taki plus-minus - ludzie na parkingu zaczepiają i pytają o ten samochód, ale może przejdzie z czasem ;)

Offline Gollden

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Listopada 2023, 12:19:44 »
Czesc o dot 1 to co cały czas coś pika ? Nie da się tego wyłączyć ? Unia niech się zajmuje innymi zeczami niż ingierowanie w moje auto i jak ja jadę czy za szybko czy za wolno !
3) kamera w środku pika ? Masakra jakaś dobrze ze mam stare auto ?!
Brak indukcyjnej ładowarki napewno jest skoro jest na Aygo najnowszym od 2022 ??!
Aygo tez pika przy wykorzystywaniu całej drogi na zakrętach jadąc na zakrętach jak najbardziej prosto nie patrząc na linie drogi mnie to wkurza tez !
Z drugiej strony te auta są interenetowe napisz do toyoty aby zrobili update i opcje wyłączania tego badziewia .
Dużo dobrzych szybkich i bezpiecznych kilometrów naszemu nowemu koledze gratulacje za zakup .
Moje pytanie ile jest w stanie zrobić kilometrów naładowany do Pełna bateria 100% oraz pod korek benzyna ????
Moj stary ale jary Auris robi 900km na autostradach (pytanie o kilometry maxymalne po autostradach )
Pan ma najdroższy model ten z dachem fotowoltaicznych ?
Czy ten dach tez się ładuje w listopadzie ? Czy średnio ?
Nowy temat by się przydał o nowego priusa !
https://m.youtube.com/watch?v=NvorfRTkG8c&pp=ygUwQ3plZ28gbmllIHdpZWR6aWVsaXNjaWUgbmEgcGV3bm8gbyBub3d5bSBwcml1c2ll
Tak jak kolega w/w ładowarki indukcyjnej brak.
To co mi się udało wyłączyć to serwisowo pikanie niezapiętych pasów z tylu ale inne sygnały są masakryczne.
Na pełnym baku robię ponad 800km. Na trasie ostatnio z Katowic do Rzeszowa spalanie ok. 5,6 L/100 KM
Mam wersje Executive i jeśli była by możliwość zamówienia tej wersji bez fotowoltaiki na dachu ale za to z solarnym dachem to właśnie taką wersje bym wziął. Dla mnie te panele fotowoltaiczne to "pic na wode".

Offline Gollden

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Listopada 2023, 11:14:24 »
Po przejechaniu 5000 km postanowiłem wymienić olej mimo, że pierwszy serwis jest zaplanowany na 15k. Poniżej jak ktoś będzie chciał sam zamówić części to symbole oleju, filtra i uszczelki. Łączny koszt cześci to 330,22 zł.

- Olej TOYOTA ADVANCED FUEL ECONOMY SELECT 0W16 5L
- FILTR OLEJU 90915-YZZM3
- USZCZELKA KORKA SPUSTOWEGO A90080-43037

Z ciekawostek to jakbym chciał założyć zimowe opony tej samej wielkości co letnie (195/50/R19) to są tylko Yokohamy i kosztują ok. 8k !
Z prostej kalkulacji zamówiłem zimówki Michelin Alpin 6 205/50/R19.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Listopada 2023, 14:56:49 »
Grubo z tymi oponami.
A kiedyś śmiano się z BMW i2, że tylko Continental produkuje opony pasującym rozmiarze i cena była podobna.
W sumie 1,45% różnicy w średnicy nie powinno mieć większego znaczenia. Raczej szerokość na spalanie wpłynie.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Listopada 2023, 15:55:33 »
Po przejechaniu 5000 km postanowiłem wymienić olej mimo, że pierwszy serwis jest zaplanowany na 15k. Poniżej jak ktoś będzie chciał sam zamówić części to symbole oleju, filtra i uszczelki. Łączny koszt cześci to 330,22 zł.

- Olej TOYOTA ADVANCED FUEL ECONOMY SELECT 0W16 5L
- FILTR OLEJU 90915-YZZM3
- USZCZELKA KORKA SPUSTOWEGO A90080-43037

Z ciekawostek to jakbym chciał założyć zimowe opony tej samej wielkości co letnie (195/50/R19) to są tylko Yokohamy i kosztują ok. 8k !

Rozważałeś 195/55/R19 ?
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Listopada 2023, 16:01:18 »
Aż sprawdziłem i dla r17 też jest Yokohama. Kurde naprawdę niestandardowy rozmiar opon.
Toyota Corolla TS 1.8 Style 2023

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Listopada 2023, 17:08:20 »

245/40/19 za mniej niż połowę tej ceny.
Albo za połowę ceny razem z felgami  205/40/17
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Listopada 2023, 21:49:07 »
Średnio widzę 245 na feldze 195. :)

Offline Gollden

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Listopada 2023, 20:23:46 »
Komentarz Zachara: "mógłbym takiego mieć:-)

Fajna recenzja pod linkiem: https://www.youtube.com/watch?v=3-m0FZBmCzU

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius III
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Listopada 2023, 22:52:34 »

Fajna recenzja pod linkiem: https://www.youtube.com/watch?v=3-m0FZBmCzU

Trochę nierzetelna - zero o tym, ze to plug-in to a to kluczowe info

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl